Η τριήμερη περιοδεία του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν Μαρκλ στη Νιγηρία φαίνεται πως ήταν η αφορμή για να χειροτερέψουν οι σχέσεις με το βασιλιά Κάρολο, ο οποίος κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα».

Υπενθυμίζεται ότι Χάρι και Μέγκαν έχουν τεταμένες σχέσεις με τη βασιλική οικογένεια από τότε που παραιτήθηκαν ως ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας το 2020 και μετακόμισαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στις ΗΠΑ.

Η περιοδεία του Δούκα και της Δούκισσας του Σάσεξ έμοιαζε περισσότερο με βασιλική περιοδεία, γεγονός που έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια και νεύρα στο Μπάκιγχαμ. Όπως εξηγεί ο ειδικός στα βασιλικά θέματα Τομ Κουίν η βασική προτεραιότητα του βασιλιά Καρόλου είναι, να εμποδίσει τον γιο του και την σύζυγό του από άλλες τέτοιου είδους επισκέψεις σε χώρες της βρετανικής Κοινοπολιτείας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να βρει έναν τρόπο να σταματήσει τυχόν μελλοντικά ταξίδια του Χάρι και της Μέγκαν σε άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας. Αυτό έχει γίνει πλέον η νούμερο ένα προτεραιότητά του».

Μιλώντας στη Mirror, είπε: «Ο βασιλιάς Κάρολος θα ήθελε πολύ να αφαιρέσει τους βασιλικούς τίτλους από τη Μέγκαν και τον Χάρι (σ.σ. Δούκας και Δούκισσα του Σάσεξ), αλλά φοβάται ότι αυτό θα φανεί εκδικητικό». Ο ίδιος συνέχισε εξηγώντας ότι ο Βρετανός μονάρχης μπορεί να χρησιμοποιήσει παρασκηνιακές μεθόδους για «να προσπαθήσει να εμποδίσει οποιεσδήποτε περαιτέρω προσκλήσεις προς το ζευγάρι», αν και όπως παραδέχθηκε αυτό θα «αποδειχθεί πολύ δύσκολο».

Ο Τομ Κουίν μίλησε για τον απόλυτο φόβο του Καρόλου λέγοντας: «Ο απόλυτος φόβος για τον βασιλιά Κάρολο και τον Γουίλιαμ είναι ότι η επαναστατικότητα της Μέγκαν καταλήγει στην πραγματικότητα να την κάνει πιο ελκυστική (σ.σ. στο κοινό) από τα συγκρατημένα μέλη της επίσημης βασιλικής ομάδας. Γι’ αυτό φροντίζει πάντα να κρατάει το χέρι του Χάρι για τις κάμερες, κάτι που ξέρει ότι ο Γουίλιαμ και η Κέιτ δεν θα έκαναν ποτέ». Υπενθυμίζεται ότι το αυστηρό βασιλικό πρωτόκολλο απαγορεύει στα μέλη της βασιλικής οικογένειας να αγγίζονται δημοσίως.

Έρχονται αλλαγές στη βασιλική οικογένεια

Ο Τομ Κουίν άφησε να εννοηθεί ότι ο Βρετανός βασιλιάς θα προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές στη βασιλική οικογένεια, ενώ καταλήγοντας ανέφερε: «Μετά τη Νιγηρία ένα πράγμα είναι βέβαιο. Τεράστιες προσπάθειες θα καταβληθούν για να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο η βασιλική οικογένεια αντιμετωπίζει τον ρόλο της στην Κοινοπολιτεία. Έχουν ήδη γίνει βήματα μέσω επίσημων διαύλων για να προσπαθήσουν να μειώσουν την πιθανότητα να προσκαλέσουν άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας τη Μέγκαν και τον Χάρι».