Ένα και μόνο καλώδιο που θα φορτίζει όλες τις συσκευές μας θα έχουμε σύμφωνα με την νέα οδηγία της Ευρώπης.

Ειδικότερα, η ευρωπαϊκή διάταξη ορίζει ότι έως το τέλος του 2024 τα tablet, τα τηλέφωνα, οι κάμερες, τα ακουστικά, οι φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, αλλά και τα φορητά ηχεία, τα πληκτρολόγια, τα ποντίκια, τα φορητά συστήματα πλοήγησης και τα ακουστικά που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι εξοπλισμένα με μια θύρα φόρτισης USB-C.

Το ίδιο θα ισχύει και για φορητούς υπολογιστές έως το τέλος του 2026. Οι εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εξεύρεση κοινού φορτιστή είχαν ήδη γίνει δεκτές στο παρελθόν από πολλούς κατασκευαστές, οι οποίοι ευθυγραμμίστηκαν επιλέγοντας το μοντέλο που παρουσιάστηκε το 2014 ως το τυπικό καλώδιο για τη μεταφορά δεδομένων.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του USB-C

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι κάθε χρόνο το ενιαίο καλώδιο θα επιτρέπει στους ευρωπαίους πολίτες να εξοικονομούν 250 εκατομμύρια ευρώ και να μειώνουν σημαντικά τους 11 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων που δημιουργούνται από υλικά συνδεσιμότητας που πετιούνται στα σκουπίδια.

Όμως τα οφέλη του USB-C ξεπερνούν την εξοικονόμηση. Μεταξύ αυτών, υπάρχει επίσης η συμμετρία - και επομένως η μη ύπαρξη κατεύθυνσης εισαγωγής - και η αποφυγή του φαινομένου "κλειδώματος", δηλαδή αυτό που συμβαίνει όταν ένας καταναλωτής αναγκάζεται να βασιστεί σε έναν μόνο παραγωγό που μονοπωλεί την αγορά αξεσουάρ.

Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για HDMI και για την υποδοχή ήχου χωρίς προβλήματα.

Τι προβλήματα παρουσιάζονται

Αλλά ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Το ίδιο το γεγονός ότι τόσες πολλές λειτουργίες μπορούν να εκτελεστούν από καλώδια με το ίδιο σχήμα θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση σε όσους τα χρησιμοποιούν. Ο κύριος κίνδυνος εμφανίζεται με τα καλώδια USB-A σε USB-C και είναι η σύνδεση υποδοχών που μεταδίδουν υπερβολική ενέργεια στις συσκευές, καίγοντας την μπαταρία.

Παραμένει πολύ σημαντικό, επομένως, να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες, προκειμένου να επαληθεύσετε τη συμβατότητα με τις συσκευές σας.