Συγκλονισμένοι δήλωσαν πως είναι οι πολιτικοί ηγέτες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στον απόηχο ​​της επίθεσης που δέχτηκε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά. Μάλιστα, χαρακτηρίζουν την πράξη αυτή ως «βάναυση».

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Τετάρτης σημειώθηκε απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρόμπερτ Φίτσο. Ο δράστης είναι ένας 71χρονος Σλοβάκος. Ο ένοπλος πυροβόλησε τέσσερις φορές τον Σλοβάκο πρωθυπουργό. 

Η πρόεδρος της Σλοβακίας, Ζουζάνα Καπουτόβα, έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο X: «Απόλυτα συγκλονισμένη από τη σημερινή βάναυση επίθεση στον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Robert Fico, την οποία καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο. Του εύχομαι πολλή δύναμη σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και έγκαιρη ανάρρωση. Η σκέψη μου είναι επίσης με την οικογένειά του και τους οικείους του».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τσεχίας δήλωσε σε ανάρτησή του στο X: «Συγκλονίζουν τα νέα για τον πυροβολισμό του Σλοβάκου πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο. Εύχομαι στον πρωθυπουργό να γίνει καλά το συντομότερο δυνατό. Δεν πρέπει να ανεχόμαστε τη βία, δεν πρέπει να έχει θέση στην κοινωνία».

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Μαρσέλ Τσιολάκου, δήλωσε επίσης ότι είναι «βαθιά συγκλονισμένος» από την είδηση. Σε ανάρτησή του στο X ο κ. Τσιολάκου είπε ότι οι υπεύθυνοι για τον πυροβολισμό «πρέπει να λογοδοτήσουν».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, αντέδρασε και αυτός στα «σοκαριστικά» νέα στα social media: «Συγκλονιστικά νέα από τη Σλοβακία. Ρόμπερτ, οι σκέψεις μου είναι μαζί σου σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή».


Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, καταδίκασε το συμβάν στο X: «Σοκαρισμένος που άκουσα αυτά τα φρικτά νέα. Όλες μας οι σκέψεις είναι στον πρωθυπουργό Φίτσο και την οικογένειά του».


Μητσοτάκης: Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας

Μήνυμα για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Σλοβάκου πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο (διαβάστε ΕΔΩ), έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω ανάρτησης στο X. Σε αυτήν ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Είμαι σοκαρισμένος από την αποτρόπαια επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο. Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση».


Μπάιντεν: Καταδικάζουμε αυτήν τη φρικιαστική πράξη βίας

Μήνυμα καταδίκης έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετά την απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά τους πυροβολισμούς που δέχθηκε από τον 71χρονο συγγραφέα Γιουράι Τσιντούλα.

Σε δήλωση που εξέδωσε, ο Μπάιντεν δηλώνει ότι παραμένει σε κατάσταση συναγερμού.

Όπως τόνισε, τόσο εκείνος όσο και η σύζυγός του Τζιλ προσεύχονται για την ταχεία ανάρρωση του Φίτσο και οι σκέψεις τους είναι με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό, την οικογένειά του και τον λαό της χώρας.

«Καταδικάζουμε αυτήν τη φρικιαστική πράξη βίας. Η πρεσβεία μας είναι σε στενή επαφή με την κυβέρνηση της Σλοβακίας κι έτοιμη για παροχή βπήθειας».

Σοκαρισμένοι Μισέλ και Μέτσολα

Την ίδια ώρα σοκαρισμένοι από την αποτρόπαια και βίαιη επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας δηλώνουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Είμαι σοκαρισμένος από την είδηση της επίθεσης κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, μετά την κυβερνητική συνεδρίαση στη Χάντλοβα. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη βία ή τέτοιες επιθέσεις. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του», έγραψε στο Χ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.


Από την πλευρά της η Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε: «Είμαι σοκαρισμένη από την αποτρόπαια επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, στη Χάντλοβα. Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταδικάζω αυτή τη βίαιη επίθεση. Οι σκέψεις μου είναι μαζί του και με την οικογένειά του αυτή τη δύσκολη στιγμή».


Αποτροπιασμένος δηλώνει ο Στόλτενμπεργκ

Σοκ και αποτροπιασμό εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ από την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας.

«Σοκαρισμένος και αποτροπιασμένος από την ένοπλη επίθεση σε βάρος του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Του εύχομαι (να έχει) δύναμη για ταχεία ανάρρωση», αναφέρει ο Στόλτενμπεργκ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter). «Οι σκέψεις μου είναι με στον Ρόμπερτ Φίτσο, τα αγαπημένα του πρόσωπα και τον λαό της Σλοβακίας», συμπληρώνει.

Η Σλοβακία προσχώρησε στο ΝΑΤΟ το 2004, λίγες εβδομάδες πριν από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τζόρτζια Μελόνι: Με τη σκέψη μου είμαι κοντά στον Ρόμπερτ Φίτσο

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, σε γραπτή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ρώμης, υπογραμμίζει ότι "με τη σκέψη της είναι κοντά στον Ρόμπερτ Φίτσο, στην οικογένειά του και στον φίλο λαό της Σλοβακίας".

«Επιθυμώ, και εξ ονόματος της ιταλικής κυβέρνησης, να εκφράσω την απερίφραστη καταδίκη κάθε μορφής βίας και κάθε επίθεσης στις βασικές αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Ο Μακρόν καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα «σοκαρισμένος από τα πυρά που έπληξαν τον Σλοβάκο πρωθυπουργό» Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος είναι μεταξύ ζωής και θανάτου μετά τον σοβαρό τραυματισμό του.

«Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση αυτή. Οι σκέψεις μου και η αλληλεγγύη μου είναι κοντά του, στην οικογένειά του και στον σλοβακικό λαό», πρόσθεσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε μήνυμα που ανάρτησε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.