«Μεταξύ ζωής και θανάτου» βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του αναφέρει το πρωθυπουργικό γραφείο της χώρας.

Στην επίσημη σελίδα του Σλοβάκου πρωθυπουργού αναφέρεται ότι ο Φίτσο δέχθηκε «πολλές σφαίρες» από έναν άνδρα σήμερα το μεσημέρι καθώς έβγαινε από ένα κτίριο έπειτα από συνεδρίαση της κυβέρνησης.

Το πρωθυπουργικό γραφείο τόνισε ότι ο Φίτσο μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Μπάνσκα Μπιστρίτσα και όχι σε νοσοκομείο της Μπρατισλάβα, καθώς η μεταφορά του σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας θα διαρκούσε περισσότερο με δεδομένη την άμεση περίθαλψη που χρειαζόταν.

Σύμφωνα με σλοβακικά ΜΜΕ, δράστης φέρεται να είναι ένας διάσημος συγγραφέας και μέλος της αντιπολίτευσης, ο Juraj Cintula.


Δείτε το βίντεο με την επίθεση




Η στιγμή που φυγαδεύουν τον Σλοβάκο πρωθυπουργό

 

Σλοβακία: Ο πρωθυπουργός είχε τις αισθήσεις του κατά τη μεταφορά στο νοσοκομείο

Ο Ρόμπερτ Φίτσο διατηρούσε τις αισθήσεις του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο της πόλης Χάντλοβα μετά την απόπειρα δολοφονίας του, δήλωσε στο Reuters μια εκπρόσωπος του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός. Ο Φίτσο νοσηλεύεται με τραύματα από σφαίρες που δέχθηκε και ότι οι ζωτικές του λειτουργίες έχουν σταθεροποιηθεί, συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είπε ότι άκουσε αρκετούς πυροβολισμούς και ότι είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία.

Ο μάρτυρας είπε ότι είδε αξιωματούχους ασφαλείας να σπρώχνουν κάποιον σε ένα αυτοκίνητο και να απομακρύνονται με το αυτοκίνητο. Το γραφείο της κυβέρνησης δεν ήταν άμεσα προσβάσιμο για σχόλιο.

Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης

 

Επιβεβαιώνει η Σλοβακία την απόπειρα δολοφονίας

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

«Μπορώ να επιβεβαιώνω ότι έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού», ανέφερε ο εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του Φίτσο.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Σλοβακίας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα, καταδίκασε τη «βάρβαρη και ανεύθυνη» επίθεση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος τραυματίστηκε από σφαίρα στην κοιλιακή χώρα.

«Είμαι σοκαρισμένη. Εύχομαι στον Ρόμπερτ Φίτσο πολλή δύναμη σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, ώστε να αναρρώσει από αυτήν την επίθεση», ανέφερε η απερχόμενη πρόεδρος της χώρας στην ανακοίνωσή της.

Καταδικάζει την επίθεση ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μήνυμα για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Σλοβάκου πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω ανάρτησης στο Twitter.

Σε αυτήν ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Είμαι σοκαρισμένος από την αποτρόπαια επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο. Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση».

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σοκαρισμένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες από την απόπειρα δολοφονίας

«Σοκαριστική» χαρακτήρισαν την είδηση για τον πυροβολισμό που δέχτηκε ο Φίτσο ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, ευχόμενοι ταχεία ανάρρωση στον τραυματία. «Σοκαρισμένος» δήλωσε και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, για την επίθεση στον «φίλο του», όπως αποκάλεσε τον Φίτσο.

Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Μαρσέλ Τσιολάκου, δήλωσε επίσης «βαθύτατα συγκλονισμένος» από την είδηση και τόνισε ότι οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι «είναι σοκαρισμένος» από την επίθεση και τόνισε ότι η βία δεν έχει θέση στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.