Νέες προκλήσεις από τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς στον απόηχο των δηλώσεων της προέδρου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ο νέος πρωθυπουργός Κρίστιαν Μιτσκόσκι κινήθηκε σε παρόμοιους τόνους, δηλώνοντας πως αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα της χώρας να αποκαλείται όπως επιθυμεί.

Μεταξύ άλλων καλεί την Ελλάδα να σταματήσει τις επιθέσεις προς τη χώρα του και εάν έχει πρόβλημα, να πάει στο δικαστήριο της Χάγης. Παράλληλα υπογραμμίζει πως είναι συνταγματικό του δικαίωμα να αποκαλεί τη χώρα του όπως θέλει και κανένας δεν θα του επιβάλει κάτι διαφορετικό. Τέλος, σημειώνει πως το VMRO δεν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.

Αναλυτικά η δήλωση του Μιτσκόσκι

Νομίζω ότι ήταν μια αξιοπρεπής δήλωση. Μπορώ να πω ότι περίμενα ο νότιος γείτονάς μας να μας συγχαρεί. Αντ’ αυτού δυστυχώς μας έδειξαν τα πολιτικά τους «μπράτσα». Δεν περιμένω οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να βασίζονται στα πολιτικά «μπράτσα». Αναμένω να έχουμε καλές, άριστες γειτονικές σχέσεις. Εκτιμώ ότι ως κόμμα (VMRO) αλλά και η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχουν την άποψή τους σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν αρέσει ούτε σ' εμάς ούτε σε εκείνους αυτή η συμφωνία.

Σε αντίθεση με εκεί, στη χώρα μας η Συμφωνία είναι μέρος των μακεδονικών θεσμών, του μακεδονικού συντάγματος και των νόμων. Το έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Η επικοινωνία εντός των θεσμών και οι ίδιοι οι θεσμοί λειτουργούν με βάση τους νόμους και το Σύνταγμα.

Όμως προσωπικό μου συνταγματικό δικαίωμα είναι να επιλέγω πώς θα αποκαλώ τη χώρα μου και όταν κάνω δηλώσεις και όταν μιλάω σε εσάς, τους δημοσιογράφους, τόσο εγώ όσο αναμένω και από την πρόεδρο Σιλιάνοφσκα να χρησιμοποιούνται οι όροι Μακεδονία και μακεδονικός, καθώς σύμφωνα με αυτόν τον τρόπο, με βάση τη δική μας ερμηνεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν υπάρχει παραβίαση της συμφωνίας και με αυτή την ευκαιρία καλώ τους φίλους μας στην Ελλάδα να σταματήσουμε τις απειλές, τις παρεμποδίσεις, να σταματήσουμε να επιστρέφουμε στο παρελθόν, να κοιτάξουμε στο μέλλον.

Αν νομίζουν ότι εμείς έχουμε παραβιάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα πω ότι υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μπορούν να ξεκινήσουν διαδικασία και εκεί θα δούμε τα επιχειρήματα της μιας και της άλλης πλευράς. Δεν θα ήθελα να φτάσουμε εκεί. Καλώ σε καλές γειτονικές σχέσεις, φιλικές σχέσεις, να αλληλοβοηθούμαστε.

Αν κάποιος περιμένει από το VMRO να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, σας διοαβεβαιώνω ότι δεν θα τα κάνουμε. Δεν σκοπεύουμε να απαντήσουμε στα πολιτικά «μπράτσα» τους μετονομάζοντας του δρόμους, τα αεροδρόμια ή χτίζοντας μνημεία. Θέλουμε μόνο να είμαστε ευτυχισμένοι, να επικυρωθεί το πρωτόκολλο που ρυθμίζει τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, θέλουμε να δούμε καλή οικονομική συνεργασία.

Εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία και καλώ τις ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν στη Μακεδονία. Θα θέλαμε να δούμε μακεδονικές εταιρείες να επενδύουν στην Ελλάδα. Έτσι πρέπει να συνεργάζονται οι εταίροι, θέλω να δω αυτού του είδους τη συνεργασία. Δυστυχώς, δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για πρώτη εντύπωση και, δυστυχώς, η πρώτη εντύπωση από τον νότιο γείτονά μας, αντί για συγχαρητήρια για τον πειστικό θρίαμβο τόσο του VMRO όσο και της Σιλιάνοφσκα, είδαμε μια ανοιχτή σκηνή πολιτικών μυών.

Δυστυχώς, μεγάλο μέρος της συμφωνίας των Πρεσπών εφαρμόστηκε εδώ, στη Μακεδονία, και από ό,τι μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει με τον νότιο γείτονά μας, τα βασικά τρία πράγματα που έπρεπε να είχαν ολοκληρώσει, δυστυχώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Όμως δεν θα μπούμε σε… Θα καλωσορίσουμε τις καλές γειτονικές σχέσεις και αναμένω το συντομότερο να συναντήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό και να συζητήσουμε τη μελλοντική μας συνεργασία σχετικά με τον τουρισμό, την οικονομία, την εκπαίδευση κ.λπ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1b1he1gqx0x)

Η Βόρεια Μακεδονία να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκαθάριζε για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας:

«Γνωρίζουμε ότι ένα από τα προαπαιτούμενα για την προώθηση της διαδικασίας ευρωπαϊκής πορείας είναι πράγματι η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, στην οποία προβλέπεται το ακριβές όνομα της χώρας».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1b6k1th7s6h)

Γεραπετρίτης με Τσέχο ομόλογό του: Ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να γίνει ανεκτός

«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο να συνεχιστεί η εφαρμογή της Συμφωνίας, παρ' όλα αυτά πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν υποχωρήσεις όταν μιλάμε για την εφαρμογή μιας διεθνούς συμφωνίας, η οποία εξ ορισμού υπερβαίνει τους εσωτερικούς νόμους, άρα δεν υπάρχει χώρος για οποιαδήποτε υποχώρηση».

Ποιοι είναι το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE που τινάζει στον αέρα τη Συμφωνία των Πρεσπών

Το VMRO-DPMNE είναι ένα συντηρητικό, εθνικιστικό πολιτικό κόμμα των Σκοπίων. Είναι το κόμμα που στις εκλογές του Μαΐου εκλέχθηκε πρώτο, με ηγετικά στελέχη του να έχουν ήδη δώσει δείγματα επιθετικής γραφής στους γείτονες, τινάζοντας παράλληλα στον αέρα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όλα ξεκίνησαν με την επίσκεψη της νέας προέδρου, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, η οποία αποκάλεσε τη χώρα της ως «Μακεδονία», προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εσωτερικό των Σκοπίων. Παράλληλα, πριν από λίγο, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός και ηγέτης του VMRO-DPMNE, Κρίστιαν Μιτσκόσκι, προχώρησε σε νέο κρεσέντο προκλήσεων. Ο ίδιος υποστήριξε πως είναι συνταγματικό του δικαίωμα να αποκαλεί τη χώρα του όπως θέλει και κανένας δεν θα του επιβάλει κάτι διαφορετικό.

Το VMRO-DPMNE ιδρύθηκε το 1990 για να προωθήσει «την πνευματική, οικονομική και εθνική ενότητα του διχασμένου λαού της χώρας και να δημιουργήσει ένα κράτος στα μελλοντικά ενωμένα Βαλκάνια και την ενωμένη Ευρώπη».


Πρόεδρος του κόμματος από το 2003 έως το 2017 ήταν ο Νίκολα Γκρούεφσκι, που ήταν και πρωθυπουργός της χώρας από το 2006 έως το 2016. Ο Γκρούεφσκι παραιτήθηκε από την αρχηγία μετά τη σημαντική ήττα του κόμματος στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2016. Στις 23 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε έκτακτο συνέδριο του κόμματος, στο οποίο υπήρξε μία υποψηφιότητα για την προεδρία, του 40χρονου Κρίστιαν Μιτσκόσκι, που εξελέγη πρόεδρος με 376 ψήφους.

Πρώτο κόμμα στις εκλογές του Μαΐου

Το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE του οποίου ηγείται ο Κρίστιαν Μιτσκόσκι εξασφάλισε τελικά 58 έδρες από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη Τετάρτη (8/05) στα Σκόπια, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας. Δεύτερο σε έδρες έρχεται το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στα Σκόπια, το DUI του Αλί Αχμέτι με 19 έδρες.

Το απερχόμενο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, το οποίο υπέστη μεγάλη ήττα στις εν λόγω εκλογές, κατέλαβε τελικά μόλις 18 έδρες, αν και σε ποσοστό και ψήφους υπερισχύει του DUI. Τούτο οφείλεται στην κατανομή των εδρών. Η Βουλή των Σκοπίων απαρτίζεται από 120 βουλευτές.

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές, νέα πρόεδρος των Σκοπίων εξελέγη η υποψήφια του VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία επικράτησε με μεγάλη διαφορά του αντιπάλου της, απερχόμενου προέδρου των Σκοπίων και υποψηφίου του SDSM, Στέβο Πεντάροφσκι.