Συντριπτική ήταν η νίκη του αντιπολιτευόµενου κόµµατος VMRO-DPMNE στις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές της Βόρειας Μακεδονίας, που διεξήχθησαν το βράδυ της Τετάρτης, µε την υποψήφια για την προεδρία Γκιορντάνα Σιλιάνοβσκα να γίνεται έτσι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας. Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών αποτέλεσε παράσταση για έναν ρόλο για την 70χρονη, καθώς επικράτησε µε ποσοστό 65% έναντι 29% του Πενταρόφσκι.

Ταυτόχρονα και στις βουλευτικές εκλογές το εθνικιστικό κόµµα συγκέντρωσε ποσοστό 43%, τη στιγµή που το απερχόµενο στην κυβέρνηση Σοσιαλδηµοκρατικό Κόµµα (SDSM) καταποντίστηκε, λαµβάνοντας µόλις 15% και «µία ανάσα» από το µεγαλύτερο αλβανικό κόµµα της χώρας, το DUI του Αλί Αχµέτι, που έλαβε ποσοστό 14%. Τέταρτος βρέθηκε µε 11% ο συνασπισµός τεσσάρων αλβανικών κοµµάτων «Αξίζει», ενώ ακολουθεί µε 6,8% το φιλορωσικό κόµµα «Αριστερά» και το νεοσύστατο κόµµα «Ξέρω» του δηµάρχου του Κουµάνοβο, Μάξιµ Ντιµιτρίεφσκι µε 5,3%.

Συνασπισμός

Το µήνυµα της πολιτικής αλλαγής στη γειτονική χώρα δόθηκε κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπου οι πολίτες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους στην κυβέρνηση Πενταρόφσκι, όπου η Σιλιάνοβσκα συγκέντρωσε ποσοστό 40% έναντι 19,93%, αποτέλεσµα που λειτούργησε ως «προποµπός» εν όψει της δεύτερης πράξης των εκλογικών διαδικασιών. Υπό το κλίµα του εκλογικού θριάµβου, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ανέφερε ότι «ηττήθηκε η διαφθορά, ο νεποτισµός και η αναξιοκρατία που εξέθρεψε η συγκυβέρνηση SDSM-DUI», προαναγγέλλοντας την έναρξη διαπραγµατεύσεων µε τον αλβανικό συνασπισµό «Αξίζει» για τον σχηµατισµό κυβέρνησης στη χώρα.

Σε όλες τις κυβερνήσεις της Βόρειας Μακεδονίας συµµετέχει πάντα ένα αλβανικό κόµµα, προκειµένου να διατηρηθούν οι -εύθραυστες- διεθνοτικές ισορροπίες στη χώρα, καθώς οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσµού. Ταυτόχρονα, κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει πιθανότητα µετεκλογικής συνεργασίας µε το DUI, το οποίο και συµµετείχε τα τελευταία 20 χρόνια σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισµού στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ ο Μίτσκοσκι θα παραλάβει τις επόµενες ηµέρες από τον υπηρεσιακό πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας την εντολή σχηµατισµού κυβέρνησης.


To ερώτημα

Πλέον, το µεγάλο ερώτηµα για την κυβέρνηση Μίτσκοσκι είναι αν θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, λαµβάνοντας υπόψη τις συµφωνίες µε Ελλάδα και Βουλγαρία -που καταγγέλθηκαν ως «εθνική ταπείνωση»- ή αν «βυθιστεί» στο αφήγηµα αυτό, καθώς η επικράτηση του VMRO προκαλεί ανησυχία στις σχέσεις µε τις δύο χώρες. Συγκεκριµένα, η Σιλιάνοβσκα είχε κάνει γνωστό ότι εφόσον εκλεγεί δεν θα χρησιµοποιήσει το όνοµα Βόρεια Μακεδονία, ενώ στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου είχε τεθεί ο τρόπος αντιµετώπισης της Βουλγαρίας και του βέτο που έχει ασκήσει για την ένταξή της στην Ε.Ε. Υπενθυµίζεται ότι το 2022 η Βουλγαρία είχε συµφωνήσει να άρει το βέτο, εφόσον η Βόρεια Μακεδονία προσέθετε τη βουλγαρική µειονότητα στο Σύνταγµα της χώρας.

Αναλυτές εκτιµούν ότι δεν θα τεθεί σε αµφισβήτηση η Συµφωνία των Πρεσπών και λόγω των διεθνών πιέσεων ως βασικού όρου προκειµένου η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κρατώντας µία ισορροπηµένη στάση, τη στιγµή που στην Αθήνα υπάρχει προβληµατισµός, καθώς µετά τις αναταράξεις στις σχέσεις µε Αλβανία και Σερβία η βαλκανική πολιτική τίθεται ξανά εν αµφιβόλω, λόγω της ρητορικής του νέου κυβερνώντος κόµµατος.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής