Κινέζοι επιστήμονες πλησιάζουν περισσότερο στο να επαναφέρουν στη ζωή κρυογονικά κατεψυγμένους ανθρώπους, αφού η πρώτη δοκιμή επαναφοράς υπερψυγμένου εγκεφαλικού ιστού πέτυχε και ο ιστός αποψύχθηκε χωρίς ζημιά, καθώς οι νευρώνες του ιστού συνέχισαν να στέλνουν σήματα κανονικά!


Η πρώτη μεγάλη επιτυχία των Κινέζων επιστημόνων - Τι είναι το MEDY

Το γεγονός καθιστά το επίτευγμα των επιστημόνων εξαιρετικά σημαντικό, καθώς αντεπεξήλθαν στη μεγαλύτερη επιστημονική πρόκληση, που είναι η διατήρηση του εξαιρετικά ευαίσθητου σπογγώδους εγκεφάλου, αφού η κατάψυξη συνήθως τον βλάπτει, καθιστώντας τον άχρηστο όταν αποψυχθεί. Και αυτό διότι το 80% των εγκεφαλικών κυττάρων μας αποτελείται από νερό, οπότε όταν τα παγώνουμε, σχηματίζονται κρύσταλλοι πάγου, που καταστρέφουν τα ευαίσθητα εγκεφαλικά κύτταρα.

Έτσι, ο καθηγητής Τζίτσενγ Σάο και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη αναζήτησαν πρώτα μια διαφορετική ουσία προκειμένου να βυθίσουν τον εγκεφαλικό ιστό, η οποία θα τον διατηρούσε, εμποδίζοντας τη γήρανση και την καταστροφή από κρυστάλλους. Πραγματοποίησαν τις δοκιμές σε μικροσκοπικούς εγκεφάλους-οργανοειδή, τους οποίους μούλιασαν σε διαφορετικά μείγματα, όπως ζάχαρη, αντιψυκτικό, χημικούς διαλύτες. Μάλιστα, δοκίμασαν και μια δική τους σύνθεση, την οποία ονόμασαν MEDY, από τα τέσσερα συστατικά της: μεθυλοκυτταρίνη, αιθυλενογλυκόλη, DMSO και Y27632.


Πώς τα κατάφεραν 

Αφού κορέστηκαν τα δείγματα, καταψύχθηκαν σε υγρό άζωτο και στη συνέχεια αφέθηκαν να αποψυχθούν για δύο εβδομάδες, παρατηρώντας τη διαδικασία και ποια δείγματα ανακτήθηκαν με τη μικρότερη ζημιά.

Το οργανοειδές που καταψύχθηκε στο MEDY βγήκε άθικτο από την κατάψυξη. Όχι μόνο ο εγκεφαλικός ιστός βγήκε χωρίς καμία ζημιά, αλλά επανήλθε στη ζωή, ικανός να ανακτήσει την κανονική λειτουργία του.

«Το MEDY θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κρυοσυντήρηση του ανθρώπινου εγκεφαλικού ιστού» είπε ο δρ. Σάο στη μελέτη του, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Cell Reports Methods». Δεν είναι μόνο μια σημαντική ανακάλυψη για τους νευροεπιστήμονες που θέλουν να μελετήσουν νέα φάρμακα, αλλά θα μπορούσε να προωθήσει την ιδέα επαναφοράς των ανθρώπων στη ζωή στο μέλλον.

Δημοσιεύθηκε στην Ontime