Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τα όσα λαμβάνουν χώρα την τελευταία εβδομάδα και μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, με την αγωνία της διεθνούς κοινότητας να στρέφεται πάνω στις διεργασίες από την πλευρά της κυβέρνησης Νετανιάχου.


@parapolitika

Παγκόσμιο συναγερμό προκάλεσε η επίθεση του Ισραήλ στο έδαφος του Ιραν τα ξημερώματα της Παρασκευής. #parapolitikagr #israel #tiktokgreece #greece

♬ πρωτότυπος ήχος - Parapolitika.gr - Parapolitika.gr


Το ιστορικό της επίθεσης

Η άνευ προηγουμένου κόντρα ξεκίνησε την 1η Απριλίου, όταν μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε το κτήριο του ιρανικού προξενείου δίπλα στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό της Συρίας. Η αεροπορική επιδρομή έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αυξημένης έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Το Σάββατο 13 Απριλίου, ο ιρανικός στρατός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση, εκτοξεύοντας περισσότερα από 300 οπλικά συστήματα στο Ισραήλ. Η αντιαεροπορική άμυνα, υποστηριζόμενη από αυτές των συμμάχων, κατέστρεψε σχεδόν όλα τα εισερχόμενα όπλα πριν προλάβουν να φτάσουν στους στόχους τους.

Πλέον, κομβικό ερώτημα αποτελεί οι επιπτώσεις που αναμένονται διεθνώς

Αναπόφευκτη θεωρείται η αντίδραση του Ισραήλ παρ’όλο που οι ΗΠΑ ασκούν πίεση προκειμένου να υπάρξει αυτοσυγκράτηση. Ο κίνδυνος ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή αλλά και κατ’επέκταση η δυναμική ενός απευκταίου ενδεχομένου στον πλανήτη, ενδυναμώθηκε μετά την ολοκλήρωση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ όπου αποφασίστηκε για το πως θα εφαρμοστούν τα αντίποινα απέναντι στην επίθεση του Ιράν.

Ταυτόχρονα, το σενάριο κλιμάκωσης της σύγκρουσης εγκυμονεί τον κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία και την άνοδο των τιμών στις αγορές ενέργειας και ιδιαίτερα του πετρελαίου. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, εάν οι τιμές του πετρελαίου ανέβαιναν και παρέμεναν υψηλές, αυτό θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό, σε μια εποχή που πολλές χώρες ήδη υποφέρουν από μακροπρόθεσμο υψηλό πληθωρισμό.