Αίγυπτος: Το μυστήριο με τις πυραμίδες της Γκίζας - Φως στον τρόπο που χτίστηκαν
Νέα στοιχεία στην υπόθεση
Αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι έλυσαν το μυστήριο με τις πυραμίδες της Γκίζας
Σε ένα θεμελιώδες ερώτημα γύρω από τις πυραμίδες της Αιγύπτου φαίνεται πως κατάφεραν να απαντήσουν οι αρχαιολόγοι, εξηγώντας πώς τα μεγαλοπρεπή οικοδομήματα χτίστηκαν στη μέση του πουθενά.
Περίπου 4.700 χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής τους, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι τα εμβληματικά μνημεία θα μπορούσαν να έχουν χτιστεί κατά μήκος ενός από καιρό χαμένου παρακλαδιού του ποταμού Νείλου, που σήμερα δεν υπάρχει πλέον. Και αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί σήμερα φαίνεται να βρίσκονται σε μια στενή, αφιλόξενη λωρίδα ερήμου.
Τι αποκαλύπτουν τα νέα στοιχεία
Νέα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό το χαμένο παρακλάδι του Νείλου μήκους 64 χιλιομέτρων χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά οικοδομικού υλικού στις πυραμίδες, οι οποίες χτίστηκαν σε περίοδο 1000 ετών.
«Πολλοί από εμάς που ενδιαφερόμαστε για την αρχαία Αίγυπτο γνωρίζουμε ότι οι Αιγύπτιοι πρέπει να χρησιμοποίησαν μια πλωτή οδό για να χτίσουν τα τεράστια μνημεία τους, όπως τις πυραμίδες και τους ναούς της κοιλάδας, αλλά κανείς δεν ήταν σίγουρος για την τοποθεσία, το σχήμα, το μέγεθος ή την εγγύτητα του αυτή η μεγάλη πλωτή οδός προς την πραγματική τοποθεσία των πυραμίδων», είπε η Eμάν Γκονάιμ από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας Wilmington, ΗΠΑ.
Η ίδια και οι συνεργάτες της μελέτησαν δορυφορικές εικόνες για να βρουν την πιθανή θέση ενός πρώην παρακλαδιού του μεγάλου ποταμού που διέτρεχε τους πρόποδες του οροπεδίου της Δυτικής Ερήμου, πολύ κοντά στις πυραμίδες. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν γεωφυσικές έρευνες και άλλες μεθόδους για να επιβεβαιώσουν την παρουσία στοιχείων ύπαρξης ποταμού και πρώην καναλιών κάτω από την σημερινή επιφάνεια της γης.
Η κατασκευή των πυραμίδων ξεκίνησε πριν από περίπου 4.700 χρόνια «Η έρευνά μας προσφέρει τον πρώτο χάρτη για ένα από τα κύρια αρχαία παρακλάδια του Νείλου σε τόσο μεγάλη κλίμακα και τον συνδέει με τα μεγαλύτερα πεδία πυραμίδων της Αιγύπτου», πρόσθεσε. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι η αυξημένη συσσώρευση άμμου από τον άνεμο, που συνδέεται με μια μεγάλη ξηρασία που ξεκίνησε πριν από περίπου 4.200 χρόνια, θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους για τη μετανάστευση του παρακλαδιού προς Ανατολάς.
Οι πυραμίδες ήταν εύκολα προσβάσιμες μέσω του ποταμού
Αυτό το γεωλογικό γεγονός όμως θα μπορούσε να εξηγήσει την τοποθέτηση 31 πυραμίδων, συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού συγκροτήματος πυραμίδων της Γκίζας, σε αυτό το αφιλόξενο τμήμα της Σαχάρας. Αυτή η θέση σήμαινε ότι οι πυραμίδες ήταν εύκολα προσβάσιμες μέσω του παρακλαδιού του ποταμού την εποχή που χτίστηκαν. Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για τη μεταφορά οικοδομικών υλικών, είπαν οι ερευνητές.
Γράφοντας στο περιοδικό Communications Earth and Environment, οι ερευνητές λένε: «Εντοπίζουμε τμήματα ενός μεγάλου εξαφανισμένου κλάδου του Νείλου, το οποίο ονομάζουμε «Παρακλάδι Αχραμάτ» (The Ahramat Branch) που βρίσκεται στους πρόποδες του Δυτικού Οροπεδίου της Ερήμου, όπου βρίσκεται η πλειονότητα των πυραμίδων.
«Πολλές από τις πυραμίδες, που χρονολογούνται από το Παλαιό και το Μέσο Βασίλειο, έχουν μονοπάτια που οδηγούν στο παρακλάδι και καταλήγουν σε ναούς της κοιλάδας που μπορεί να λειτουργούσαν ως λιμάνια ποταμών στο παρελθόν. Προτείνουμε ότι το Αχραμάτ έπαιξε ρόλο στην κατασκευή των μνημείων και χρησιμοποιήθηκε ως πλωτός δρόμος μεταφοράς εργατών και οικοδομικών υλικών προς τις τοποθεσίες των πυραμίδων» τονίζει.