Μια γεύση για την «επόμενη μέρα», η οποία όμως φαίνεται να απογοητεύει τόσο την Ουάσινγκτον όσο και τους ίδιους τους… Ισραηλινούς στρατηγούς, έδωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου για την μεταπολεμική Γάζα.

Υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα διατηρήσει τον «αόριστο» έλεγχο ασφαλείας στον θύλακα.

Όπως ανέφερε πρόσφατα σε podcast ο Νετανιάχου, εκτός από τη διεξαγωγή μελλοντικών επιδρομών από το εξωτερικό, τα ισραηλινά στρατεύματα μπορεί να χρειαστεί να «βρίσκονται μέσα» στη Γάζα για να διασφαλίσουν την εξουδετέρωση της Χαμάς.

Πως θα το καταφέρουν όμως αυτό; Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post, τα ισραηλινά στρατεύματα οχυρώνουν έναν στρατηγικό διάδρομο που χωρίζει τη Γάζα στα δύο, χτίζουν βάσεις, καταλαμβάνουν δομές πολιτών και γκρεμίζουν σπίτια, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες.

Όπως αναφέρουν στρατιωτικοί αναλυτές και ισραηλινοί ειδικοί, που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, πρόκειται για μια προσπάθεια που αποτελεί μέρος ενός έργου μεγάλης κλίμακας αναδιαμόρφωσης της Λωρίδας, εδραιώνοντας την ισραηλινή στρατιωτική παρουσία.

Ειδικότερα, ο διάδρομος Netzarim είναι ένας δρόμος μήκους τεσσάρων μιλίων ακριβώς νότια της Γάζας που εκτείνεται από τα ανατολικά προς τα δυτικά και εκτείνεται από τα σύνορα του Ισραήλ έως τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Μπορεί η εκκένωση της περιοχής να ήταν βασικό αίτημα της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, ωστόσο, παρόλο που οι συνομιλίες συνεχίστηκαν τους τελευταίους δύο μήνες, οι ισραηλινές δυνάμεις δεν έχασαν χρόνο και άρχισαν να σκάβουν.

Ήδη από τον Μάρτιο έχουν δημιουργηθεί τρεις βάσεις στον διάδρομο, όπως δείχνουν δορυφορικές εικόνες που εξέτασε η Washington Post, παρέχοντας ενδείξεις για τα σχέδια του Ισραήλ.

Το Ισραήλ επιμένει ότι δεν σκοπεύει να ανακαταλάβει μόνιμα τη Γάζα, την οποία τα στρατεύματά του έλεγχαν για 38 χρόνια έως την αποχώρηση το 2005. Όμως η κατασκευή δρόμων, φυλακίων και ζωνών προστασίας τους τελευταίους μήνες υποδεικνύει έναν διευρυνόμενο ρόλο για τον ισραηλινό στρατό ως εναλλακτικό όραμα για τη μεταπολεμική Γάζα διστάζω.

gazamap2024netzarim-640

Τι παρέχει ο διάδρομος στους Ισραηλινούς

Εκτός από τη μόχλευση στις διαπραγματεύσεις, ο έλεγχος του διαδρόμου δίνει στον ισραηλινό στρατό πολύτιμη ευελιξία, επιτρέποντας στα στρατεύματα να αναπτυχθούν γρήγορα σε όλο τον θύλακα.

Παρέχει στο Ισραήλ τη δυνατότητα να διατηρήσει τον έλεγχο της ροής βοήθειας και της μετακίνησης των εκτοπισμένων Παλαιστινίων, κάτι που, όπως λέει, είναι απαραίτητο για να αποτραπεί η ανασυγκρότηση των μαχητών της Χαμάς.

Τουλάχιστον 750 κτίρια έχουν καταστραφεί για τη δημιουργία μιας «ζώνης προστασίας» που εκτείνεται σε τουλάχιστον 460 μ. εκατέρωθεν του δρόμου, ενώ άλλα 250 κτίρια έχουν ισοπεδωθεί στην ακτή, σύμφωνα με ανάλυση του Εβραϊκού Πανεπιστημίου.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι είναι μέρος μιας μεγάλης κλίμακας, μακροπρόθεσμης αναμόρφωσης της γεωγραφίας της Γάζας, που θυμίζει παλαιότερα σχέδια του Ισραήλ να τεμαχίσει τη Γάζα σε καντόνια. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πλήρης ελευθερία επιχειρήσεων για τους Ισραηλινούς Στρατούς παντού στη Γάζα», είπε ο Αμίρ Αβίβι, ισραηλινός ε.α. ταξίαρχος.

Σημειώνεται πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν οραματιζόταν τη χάραξη της Γάζας σε τμήματα, όλα υπό τον ισραηλινό έλεγχο. Το σχέδιο εφαρμόστηκε μόνο εν μέρει πριν ο Σαρόν -κάποτε υπέρμαχος των εποικισμών- διατάξει την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα το 2005.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Ισραήλ επέστρεψε και δημιούργησε αυτόν ως νέο διάδρομο», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Jonathan Conricus, συνεργάτης στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών και πρώην εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού. «Το έδαφος είναι το πιο ευνοϊκό εκεί και ταιριάζει στους στρατιωτικούς σκοπούς».

gazamap3

Από αντικαρκινικό σε… στρατιωτικό κέντρο

Τα ισραηλινά στρατεύματα φαίνεται επίσης να χρησιμοποιούν το Νοσοκομείο Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας, το οποίο κάποτε ειδικευόταν στη θεραπεία ασθενών με καρκίνο, ως βάση επιχειρήσεων. Το νοσοκομείο έκλεισε την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου λόγω των κοντινών αεροπορικών επιδρομών και της έλλειψης καυσίμων και χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο έχουν μείνει χωρίς περίθαλψη.

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης βιντεοσκόπησε τον εαυτό του να γκρεμίζει μεγάλα τμήματα του νοσοκομείου. Εικόνες που δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 8 Μαΐου από τον Παλαιστίνιο δημοσιογράφο Younis Tirawi δείχνουν Ισραηλινούς στρατιώτες να χρησιμοποιούν το νοσοκομείο ως θέση ελεύθερου σκοπευτή.

Μέχρι τον Μάρτιο, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν εκκαθαρίσει εκατοντάδες στρέμματα γύρω από το νοσοκομείο, κατεδαφίζοντας θερμοκήπια και ανατινάζοντας το Πανεπιστήμιο Ισραά και το Δικαστικό μέγαρο της Γάζας.

 «Το Ισραήλ δεν έχει παράσχει πειστικούς λόγους για τόσο εκτεταμένη καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών», δήλωσε τον Φεβρουάριο ο Φόλκερ Τουρκ, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συνολικά, η περιοχή που καθαρίστηκε γύρω από τον διάδρομο περιλαμβάνει λίγο περισσότερα από 2.500 στρέμματα, σύμφωνα με την ανάλυση του Μπεν Νουν από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, αν και οι εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια και γεωργική γη εκτείνονται μακρύτερα.

 «Τα πάντα γκρεμίζονται στην πορεία», είπε. «Κατεδαφίστηκαν πλήρως.»

Μια παρατεταμένη περίοδος στρατιωτικής κατοχής φαίνεται όλο και πιο πιθανή, λένε στρατιωτικοί αναλυτές, ελλείψει άλλων σχεδίων διακυβέρνησης στη μεταπολεμική Γάζα. Το σίγουρο πάντως είναι πως μια μακροχρόνια παρουσία ισραηλινών στρατευμάτων στη Γάζα θα ήταν αντιδημοφιλής για όλους, ακόμα και τους Ισραηλινούς στρατιωτικούς που θα ζουν καθημερινά με τον εφιάλτη των αιφνιδιαστικών επιθέσεων.

Εφόσον όμως ο Ισραηλινός στρατός απέτυχε να εκκαθαρίσει τις περιοχές από τις οποίες πέρασε, μια στρατιωτική κατοχή -που κάποτε ήταν αδιανότητη- πλέον συζητείται ανοιχτά σύμφωνα, με το αμερικανικό δημοσίευμα.