Εκτός κινδύνου είναι πλέον ο Ρόμπερτ Φίτσο, αν και η κατάστασή του παραμένει σοβαρή, τέσσερις ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του.

Όπως δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρόμπερτ Κάλινακ, ο πιο στενός πολιτικός συνεργάτης του Σλοβάκου πρωθυπουργου: «Δεν υπάρχει πλέον άμεσος κίνδυνος για τη ζωή του, όμως η κατάστασή του παραμένει σοβαρή και χρειάζεται εντατική φροντίδα».




Με όπλα λύνονται πλέον οι πολιτικές διαφορές στη Σλοβακία

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Politico, μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ η πρώην κομμουνιστική χώρα, έλαβε απότομα μία δόση του καπιταλισμού, προτού πάρει «διαζύγιο» από τους Τσέχους, τους σταθερούς εθνικούς εταίρους της επί 75 χρόνια στην πρώην Τσεχοσλοβακία. Οι επιπτώσεις ήταν τέτοιες, που οδήγησαν τους αστούς να στραφούν κατά των κατοίκων της υπαίθρου, τους νέους κατά των ηλικιωμένων, τους Σλοβάκους πατριώτες κατά των Τσεχοσλοβάκων διεθνιστών κ.ο.κ.

Για τον 25χρονο τότε Ρόμπερτ Φίτσο, όταν έχασαν οι κομμουνιστές την εξουσία, η επανάσταση του 1989 ήταν ένα σοκ. Έχοντας μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Νομική, εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα όταν κατέρρευσε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και εξελέγη βουλευτής το 1992.

Αν και το περισσότερο διάστημα της δεκαετίας του 1990, βρισκόταν στο Στρασβούργο, καθώς εργαζόταν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατάφερε να κρατήσει δυνατό το όνομά του στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Ο Φίτσο έδωσε πνοή το 1999 στο σοσιαλιστικό κόμμα του «τρίτου δρόμου» Smer («Κατεύθυνση»), το οποίο θα ήταν κυρίαρχο στην πολιτική σκηνή της χώρας για τα επόμενα 25 χρόνια.

Το κόμμα του δημιουργήθηκε από τα απομεινάρια του Κινήματος για μια Δημοκρατική Σλοβακία (HZDS), που είχε κυριαρχήσει με ηγέτη τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Μέτσιαρ στην πολιτική αρένα τη δεκαετία του 1990. Οι ολιγάρχες που χρηματοδότησαν και είχαν τον έλεγχο του κινήματος (HZDS), έψαχναν για έναν αντικαταστάτη από τη στιγμή που ο Μέτσιαρ άρχισε να γίνεται το «κόκκινο πανί» για τη Δύση κι έτσι βρήκαν τον Φίτσο.

Στις εκλογές του 2002 το κόμμα Smer έλαβε μόλις 13,5%, ωστόσο, τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Φίτσο επικράτησε με ποσοστό 29% και σχημάτισε κυβέρνηση με ό,τι απέμεινε από το αυταρχικό κόμμα του HZDS και τους εθνικιστές του SNS.


Η δολοφονία που του «κόστισε»

Ο Φίτσο υπηρετούσε την τρίτη πρωθυπουργική του θητεία το 2019, όταν δολοφονήθηκε ο δημοσιογράφος Κούτσιακ που έκανε αποκαλύψεις για τη διαφθορά στην πολιτική αρένα ης Σλοβακίας. Η δολοφονία του Κούτσιακ και της μέλλουσας γυναίκας του φαίνεται ότι αποσταθεροποίησαν την πολιτική του Φίτσο, ο οποίος έδωσε την υπόσχεση στους δημοσιογράφους να προσφέρει αμοιβή ένα εκατομμύριο ευρώ για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη του εκτελεστή, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιχείρησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις δολοφονίες.

Δεκαπέντε ημέρες μετά, ο Φίτσο παραιτήθηκε και το κόμμα του ηττήθηκε στις εκλογές του 2020. Εκείνος και οι συνεργάτες του βρέθηκαν στο στόχαστρο, με τις αρχές να διεξάγουν έρευνα για διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας και δολιοφθορά. Ο Φίτσο συνελήφθη τον Απρίλιο του 2022 κατηγορούμενος για αδικήματα οργανωμένου εγκλήματος, ωστόσο, οι κατηγορίες αυτές έχουν στο μεταξύ αποσυρθεί. 


Επέστρεψε στην εξουσία

Μετά την νίκη του στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο φιλορώσος Φίτσο κι οι έμπιστοί του επέστρεψαν στην εξουσία και αποφάσισαν να ξηλώσουν την ηγεσία της ειδικής μονάδας της αστυνομίας που τους είχε κατηγορήσει για εγκλήματα. Επιπλέον, απέρριψαν τα ανεξάρτητα ΜΜΕ, ξανάγραψαν τον ποινικό κώδικα για να ελαφρύνουν τις ποινές για διαφθορά κι απείλησαν να χαρακτηρίσουν βάσει ενός νόμου «ξένους πράκτορες» τις ΜΚΟ με χρηματοδότηση από το εξωτερικό.