Δεν υπάρχει «καμιά ένδειξη» ότι υπάρχουν επιζώντες στον τόπο της συντριβής του ελικοπτέρου Bell 212 στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, ο υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν και άλλοι αξιωματούχοι, μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι «δυστυχώς» φαίνεται πως όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί, προσθέτοντας ότι το ελικόπτερο απανθρακώθηκε εντελώς.

Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, και ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν όταν συνετρίβη χθες Κυριακή σε ορεινή περιοχή της χώρας, εν μέσω πυκνής ομίχλης, έχει πλέον εντοπιστεί, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, όμως «η κατάσταση δεν είναι καλή», οι ελπίδες να βρεθούν επιζήσαντες μοιάζουν λιγοστές.

«Το ελικόπτερο του προέδρου εντοπίστηκε. Ομάδα έρευνας και διάσωσης πλησιάζουν τον τόπο της συντριβής (...) η κατάσταση δεν είναι καλή», τόνισε ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου Πιρχουσέιν Κουλιβάντ.

Τουρκικό drone εντόπισε «πηγή θερμότητας»

Τουρκικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένα εναέριο όχημα τύπου Akıncı εντόπισε «πηγή θερμότητας που υπάρχουν υποψίες πως είναι τα συντρίμμια ελικοπτέρου που μετέφερε τον ιρανό πρόεδρο (Εμπραχίμ) Ραϊσί» και «οι συντεταγμένες κοινοποιήθηκαν στις ιρανικές αρχές», ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μέσω X, μεταφορτώνοντας βίντεο θερμικής κάμερας.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ καλεί τους Ιρανούς να "μην ανησυχούν" για τη διακυβέρνηση της χώρας

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε τους Ιρανούς να “μην ανησυχούν”  για τη χώρα, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου που συνετρίβη στο βορειοδυτικό Ιράν.

«Eλπίζω ο Θεός να φέρει τον πρόεδρο και τους συντρόφους του πίσω στην αγκαλιά του έθνους. Προσευχηθείτε όλοι για την υγεία αυτών των υπηρετών”, πρόσθεσε σε ομιλία του ενώπιον των οικογενειών μελών των Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο IRNA.

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί και τον υπουργό Εξωτερικών συνετρίβη σε ορεινή περιοχή στα δυτικά μέσα σε πυκνή ομίχλη. ‘Ηταν μέρος συνοδείας τριών ελικοπτέρων που μετέφερε την προεδρική αντιπροσωπεία.

Δύο από αυτά προσγειώθηκαν χωρίς προβλήματα στην Ταμπρίζ, τη μεγάλη πόλη του βορειοδυτικού Ιράν.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ιρανικού στρατού διέταξε όλες οι δυνάμεις του στρατού και της επίλεκτης Φρουράς της Επανάστασης να χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

“Είναι σκοτεινά και έχει αρχίσει να βρέχει, αλλά η έρευνα συνεχίζεται. Οι ομάδες διάσωσης έχουν φθάσει στην περιοχή… ωστόσο, η βροχή έχει δημιουργήσει λάσπη, δυσχεραίνοντας την έρευνα”, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση με εικόνες από τα δεκάδες ασθενοφόρα που έσπευσαν κοντά στην πόλη Τζόλφα, 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τεχεράνης, αλλά και τις προσευχές που αντηχούν από όλη τη χώρα.

Ο Ραϊσί είχε μεταβεί στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν για να εγκαινιάσει το φράγμα Κιζ-Καλεσί, το μεγαλύτερo κοινό έργο ύδρευσης μεταξύ του Iράν και του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Press TV.

Νωρίτερα, ιρανικά μέσα ενημέρωσης διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν εικόνες από πολίτες που προσεύχονται για την υγεία του προέδρου τους μέσα σε τζαμί.


Η Κίνα «βαθιά ανήσυχη»

Η διπλωματία της Κίνας εξέφρασε σήμερα τη «βαθιά ανησυχία» της μετά τη συντριβή ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, προσφέροντας τη συνδρομή της στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

«Η Κίνα είναι βαθιά ανήσυχη για την απότομη προσγείωση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος Ραϊσί και ευχόμαστε ο πρόεδρος Ραϊσί, οι άλλοι επιβαίνοντες και το πλήρωμα να βρεθούν σώοι», τόνισε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Το ελικόπτερο συνετρίβη χθες καθώς πέρναγε από ορεινή περιοχή ενώ επικρατούσε πυκνή ομίχλη, ανέφεραν ιρανοί αξιωματούχοι, και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή δυσχεραίνουν την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, που παραμένει σε εξέλιξη.