Ιρανικά Μέσα Ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο 63χρονος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Εμπραχίμ Ραΐσι, που εξελέγη το 2021, ο 60χρονος υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, που ανέλαβε το αξίωμα επίσης το 2021, και άλλοι αξιωματούχοι που επέβαιναν σε ελικόπτερο Bell 212, το οποίο συνετρίβη χθες Κυριακή σε ορεινή περιοχή υπό πολύ κακές καιρικές συνθήκες, είναι όλοι νεκροί.

Δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση σε αυτό το στάδιο.

Το πρακτορείο ειδήσεων MEHR μετέδωσε ότι «όλοι» οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο «έγιναν μάρτυρες».

Την ίδια πληροφορία έδωσε Ιρανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Ο Αγιατολάχ μαρτύρησε» έγραψε σε ανάρτησή του το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Την είδηση μετέδωσε και τo ιρανικό πρακτορείο Mehr



Τα συντρίμμια

Το ελικόπτερο Bell 212 στο οποίο επέβαινε ο Ραΐσι και τα άλλα 8 άτομα εντοπίστηκε κατεστραμμένο και καμένο λίγο πριν από τις 6 τα ξημερώματα σήμερα, Δευτέρα.

Πλάνα από drone από τα συντρίμμια τράβηξε η Ερυθρά Ημισέληνος και μεταδόθηκαν στα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης του Ιράν. Το πρακτορείο ειδήσεων FARS παρουσίασε το σημείο της συντριβής σε μια απότομη, δασώδη πλαγιά, με ελάχιστα απομεινάρια από το ελικόπτερο πέρα ​​από μια γαλανόλευκη ουρά.

"Ουδεμία ένδειξη" πως υπάρχουν επιζώντες

Δεν υπάρχει «καμιά ένδειξη» ότι υπάρχουν επιζώντες στον τόπο της συντριβής του ελικοπτέρου Bell 212 στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, ο υπουργός Εξωτερικών Χουσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και άλλοι αξιωματούχοι, μετέδωσε νωρίτερα η κρατική τηλεόραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι «δυστυχώς» φαίνεται πως όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί, προσθέτοντας ότι το ελικόπτερο απανθρακώθηκε εντελώς.

Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χουσεΐν Αμιραμπντολαχιάν όταν συνετρίβη χθες Κυριακή σε ορεινή περιοχή της χώρας, εν μέσω πυκνής ομίχλης, έχει πλέον εντοπιστεί, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, όμως «η κατάσταση δεν είναι καλή», οι ελπίδες να βρεθούν επιζήσαντες μοιάζουν λιγοστές.

«Το ελικόπτερο του προέδρου εντοπίστηκε. Ομάδα έρευνας και διάσωσης πλησιάζουν τον τόπο της συντριβής (...) η κατάσταση δεν είναι καλή», τόνισε ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου Πιρχουσέιν Κουλιβάντ.

Τουρκικό drone εντόπισε "πηγή θερμότητας"

Τουρκικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένα εναέριο όχημα τύπου Akıncı εντόπισε «πηγή θερμότητας, υπάρχουν υποψίες πως είναι τα συντρίμμια ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο (Εμπραχίμ) Ραΐσι» και «οι συντεταγμένες κοινοποιήθηκαν στις ιρανικές Αρχές», ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μέσω X, μεταφορτώνοντας βίντεο θερμικής κάμερας.