Σοβαρές συνέπειες θα έχει ο θάνατος του 63χρονου προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, καθώς επίσης και του 60χρονου υπουργού Εξωτερικών, Χουσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, που ήταν δύο από τους επιβαίνοντες στο μοιραίο ελικόπτερο Bell 212 το οποίο συνετρίβη χθες Κυριακή (19/05) σε ορεινή περιοχή υπό πολύ κακές καιρικές συνθήκες.

Ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν ήταν ένας σκληροπυρηνικός πολιτικός. Ανέλαβε το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν το 2021 και επέβλεπε τις έμμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Όπως αναφέρει το Associated Press, ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν αντιπροσώπευε τη στροφή της σκληρής γραμμής στο Ιράν μετά την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις, αφού ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς την Αμερική από τη συμφωνία. Υπηρέτησε υπό τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι, προστατευόμενο του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και ακολούθησε την πολιτική τους.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν συμμετείχε επίσης στις προσπάθειες για την επίτευξη αποκλιμάκωσης με την περιφερειακή αντίπαλο Σαουδική Αραβία το 2023, μια κίνηση που επισκιάστηκε μήνες αργότερα από τις εντάσεις που προέκυψαν λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Παρέμεινε όμως κοντά στην παραστρατιωτική Επαναστατική Φρουρά της χώρας, ενώ κάποτε εξήρε τον εκλιπόντα στρατηγό Qassem Soleimani, ο οποίος σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ στη Βαγδάτη το 2020.

Ο ίδιος είχε αναφέρει στο παρελθόν: «Θα πρέπει να ευχαριστήσετε την Ισλαμική Δημοκρατία και τον Qassem Soleimani επειδή ο Soleimani συνέβαλε στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Αν δεν υπήρχε η Ισλαμική Δημοκρατία, οι σταθμοί του μετρό και τα κέντρα συγκέντρωσης στις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και το Παρίσι δεν θα ήταν ασφαλή».


Η θέση στο Υπουργείο Εξωτερικών και η διαμάχη με τον Τζαβάντ Ζαρίφ

Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν υπηρέτησε στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Ali Akbar Salehi από το 2011 έως το 2013.

Στη συνέχεια επέστρεψε για αρκετά χρόνια υπό τον υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος ήταν βασικός παράγοντας στην πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε υπό τη διοίκηση του σχετικά μετριοπαθούς προέδρου Χασάν Ρουχανί.

Ο Ζαρίφ και ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν είχαν μια διαμάχη, πιθανότατα λόγω εσωτερικών διαφορών στην εξωτερική πολιτική του Ιράν. Ο Ζαρίφ του προσέφερε τη θέση του πρεσβευτή στο Ομάν, μια θέση που εξακολουθεί να είναι στρατηγικής σημασίας, δεδομένου ότι το σουλτανάτο λειτουργούσε επί μακρόν ως συνομιλητής μεταξύ του Ιράν και της Δύσης, αλλά ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν αρνήθηκε.


Η εκλογή του ως υπουργός Εξωτερικών

Ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν έγινε υπουργός Εξωτερικών υπό τον Ραΐσι με την εκλογή του το 2021.

Υποστήριξε τη θέση της ιρανικής κυβέρνησης, ακόμη και όταν μαζικές διαμαρτυρίες σάρωσαν τη χώρα το 2022, με αφορμή το θάνατο της Mahsa Amini, μιας γυναίκας που είχε προηγουμένως συλληφθεί, επειδή φέρεται να μην φορούσε χιτζάμπ. Η πολύμηνη καταστολή των μέτρων ασφαλείας που ακολούθησε τις διαδηλώσεις είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 500 άνθρωποι και να συλληφθούν πάνω από 22.000.


Η στάση του κατά τη διάρκεια του πολέμου

Κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ως υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με ξένους αξιωματούχους και τον ηγέτη της Χαμάς.

Απείλησε με αντίποινα κατά του Ισραήλ και επαίνεσε μια επίθεση κατά του Ισραήλ τον Απρίλιο.

Επέβλεψε την αντίδραση του Ιράν σε μια σύντομη ανταλλαγή αεροπορικών επιδρομών με το Πακιστάν και εργάστηκε για τη διπλωματία με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, με τους οποίους το Ιράν είχε τεταμένες σχέσεις.