Εντείνεται ο φόβος για τεράστια ανθρωπιστική κρίση του Ισραήλ στη Ράφα μετά το αδιέξοδο που ήρθε στις συνομιλίες μεταξύ της ισραηλινής αντιπροσωπείας και την οργάνωση του παλαιστινιακού θύλακα στην Αίγυπτο αλλά και την έναρξη της επιχείρησης στην περιοχή νοτίως της Λωρίδας της Γάζας, καθώς το Ισραήλ παραμένει πάγιο στη θέση του για ολοκληρωτική σύγκρουση.

Επτά μήνες μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς και την σφοδρή στρατιωτική απάντηση στη Γάζα, ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε ότι είναι «αποφασισμένοι να κερδίσουν αυτή τη μάχη», επισημαίνοντας ότι ο εχθρός «θα συνεχίσει να πληρώνει υψηλό τίμημα για τις τερατώδεις του πράξεις».

Διεθνής πίεση

Η κυβέρνηση Νετανιάχου βρίσκεται υπό έντονη διεθνή πίεση προκειμένου να μην προβεί σε χτύπημα στη Ράφα στην οποία στοιβάζονται περίπου ενάμιση εκατομμύριο κυρίως εκτοπισμένοι από τους βομβαρδισμούς, με διεθνείς οργανισμούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ανθρωπιστική κρίση που αφορά πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Την ίδια ώρα, η αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του δεν έρχεται μόνο από το εξωτερικό περιβάλλον αλλά και από τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ με αφορμή τα σχέδιά του για τη Λωρίδα της Γάζας, μετά τον πόλεμο. Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, έκανε ξεκάθαρη τη διαφωνία του αναφορικά με έναν μακροπρόθεσμο στρατιωτικό έλεγχο του παλαιστινιακού θύλακα από το Ισραήλ. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι το σχέδιο που επιχείρησε να προωθήσει μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου αναφορικά την μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας από του Παλαιστίνιους «δεν βρήκε ανταπόκριση» σε αρκετές συνεδριάσεις του πολεμικού συμβουλίου υπό τον ίδιο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Έκανε έκκληση στον ίδιο « να ανακοινώσει ότι το Ισραήλ δεν θα θέσει τη Γάζα υπό στρατιωτικό έλεγχο», επισημαίνοντας ότι η αναποφασιστικότητα θα υπονομεύσει τα στρατιωτικά οφέλη», τόνισε. Ο Νετανιάχου, παρ’ότι δεν απάντησε ευθέως στον Γκάλαντ επισήμανε ότι η όποια συζήτηση για την μεταπολεμική κυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας, έχει ως προαπαιτούμενο την εξάλειψη της Χαμάς.

Από τη δική της πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του ύπατου Εκπροσώπου της, Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε τη χώρα να τερματίσει αμέσως τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα και να πράξει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι αυτή η ενέργεια διακόπτει περαιτέρω τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, κρούωντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου στις σχέσεις της Ένωσης με το Ισραήλ, εφόσον το τελευταίο συνεχίσει απερίσπαστο την πίεση. Την ίδια στιγμή και παρά την ανοιχτή διαφοροποίηση του προέδρου των ΗΠΑ στα σχέδια του Ισραηλινού προέδρου αλλά και τις αποστάσεις που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και τις απειλές του Μπάιντεν για περιορισμό της στρατιωτικές βοήθειας, η αμερικανική κυβέρνηση ειδοποίησε την Τρίτη το Κογκρέσο πως αναμένεται να προχωρήσει στην παράδοση όπλων και πυρομαχικών αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε η Wall Street Journal, τα πυρομαχικά θα συμπεριλαμβάνουν οβίδες για πυροβόλα αρμάτων μάχης, αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων, και στρατιωτικά οχήματα, αξίας άλλων 500 εκατ. Δολαρίων.

Στην αντεπίθεση το Ισραήλ

Παρά το κύμα αντιδράσεων εναντίον του, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ κατόρθωσε να αποφύγει την ανθρωπιστική καταστροφή για την οποία εξέφρασε φόβους η διεθνής κοινότητα, μία εβδομάδα μετά την στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα την οποία συνωστίζονται περίπου 1,4 εκατ., κυρίως εκτοπισμένοι λόγω του πολέμου. Γνωστοποιώντας ότι οι δυνάμεις της χώρας «μάχονται κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας», υποστήριξε ότι απομακρύνουν τον άμαχο πληθυσμό και εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους για ανταπόκριση στις ανθρωπιστικές τους ανάγκες. Τη δέσμευσή του για νίκη στη «μάχη» απέναντι στη Χαμάς συνόδευσε η υπόσχεση ότι η επιτυχία αυτή θα φέρει την δυνατότητα να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι πίσω, εξασφαλίζοντας έτσι «την ύπαρξη μας και το μέλλον μας».

Η αντεπίθεση της ισραηλινής κυβέρνησης όμως δεν παρέμεινε εκεί, καθώς πλέον κατηγορεί τον ΟΗΕ ότι η υπηρεσία για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) συνεργάζεται με τη Χαμάς. Δημοσιεύοντας βίντεο από drone στο οποίο ένοπλοι στέκονται δίπλα σε οχήματα με το σήμα των Ηνωμένων Εθνών στη Ράφα, ζήτησε από τον οργανισμό να διεξάγει έρευνα. H UNRWA έχει επικριθεί εντόνως του τελευταίους μήνες από την κυβέρνηση Νετανιάχου υπό το πρίσμα των κατηγοριών για συνεργασία με την παλαιστινιακή οργάνωση, ζητώντας την διάλυσή της, ενώ ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Ντάνιελ Χαγκάρι τόνισε το συγκεκριμένο βίντεο έχει προωθηθεί σε «υψηλόβαθμα μέλη της διεθνούς κοινότητας». Η κίνηση αυτή μεταφράζεται ως «απάντηση» του Ισραήλ στην πίεση που δέχεται να αυξήσει τις προμήθειες προς τη Γάζα με σκοπό την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει απειλεί τους χιλιάδες εκτοπισμένους λόγω του πολέμου.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής