Νέες λεπτομέρειες για την επιχείρηση εντοπισμού του ελικοπτέρου με επιβάτη τον πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Χουσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, και άλλα έξι άτομα που συνετρίβη την Κυριακή το απόγευμα έδωσαν ιρανικά Μέσα Ενημέρωσης.



Το ελικόπτερο συνετρίβη στην περιοχή Βαρζαγκάν στη βορειοδυτική επαρχία του ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, με την επιχείρηση για τον εντοπισμό του να καθυστερεί λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και της πυκνής ομίχλης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης στην επαρχία του ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, ήταν ένα ιρανικό drone που εντόπισε το σημείο της τραγωδίας. Τελικά το ελικόπτερο εντοπίστηκε περίπου 13 ώρες αφότου ανακοινώθηκε ότι είχε εμπλακεί σε «περιστατικό».

Μιλώντας στο πρακτορείο Tasnim ο Σαρντάρ Ασγκάρ Αμπασκολιζαντεχ, εξήγησε ότι «λάβαμε βοήθεια από τουρκικά drones, με ένα εξ αυτών να εντοπίζει ένα μαύρο σημάδι αλλά όταν οι δυνάμεις μας έφτασαν εκεί διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν ελικόπτερο. Στη συνέχεια ιρανικά drones που επίσης πραγματοποιούσαν εναέριες έρευνες τελικά αναγνώρισαν το ελικόπτερο, τράβηξαν φωτογραφίες και τις έστειλαν στο επιχειρησιακό κέντρο για να πραγματοποιηθεί η προσέγγιση και ανάσυρση των σορών».


Σημειώνεται πως το ελικόπτερο Bell 212 στο οποίο επέβαινε ο Ραΐσι και τα άλλα 8 άτομα εντοπίστηκε κατεστραμμένο και καμένο λίγο πριν από τις 6 τα ξημερώματα σήμερα, Δευτέρα.

Εκτός από τον Ραϊσί και τον ΥΠΕΞ Αμιραμπντολαχιάν, στο ελικόπτερο επέβαιναν ο κυβερνήτης της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν Μαλέκ Ραχματί, ο ιμάμης της προσευχής της Παρασκευής της Ταμπρίζ, Μοχάμεντ Αλί Αλεχασέμ και ο επικεφαλής της πρσωπικής φρουράς του Ιρανού προέδρου.

Νεκροί είναι επίσης ο πιλότος Σεγιέντ Ταχέρ Μοσταφαβί, ο συγκυβερνήτης του Σαχίντ Μοχσέν Νταριανούς και ο μηχανικός Μπερούζ Αλντί.

iranoi-pilotoi


Οι σοροί των οκτώ θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας μεταφέρθηκαν στην πόλη Ταμπρίζ, απ' όπου στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην Τεχεράνη.

Τον θάνατο του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Χουσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας λίγη ώρα μετά τον εντοπισμό των συντριμμιών του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν και το οποίο συνετρίβη το απόγευμα της Κυριακής υπό πολύ κακές καιρικές συνθήκες.

«Ο Αγιατολάχ μαρτύρησε» έγραψε σε ανάρτησή του το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Την είδηση μετέδωσε και τo ιρανικό πρακτορείο Mehr αναφέροντας ότι όλοι οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο «έγιναν μάρτυρες».
Πλάνα από drone από τα συντρίμμια τράβηξε η Ερυθρά Ημισέληνος και μεταδόθηκαν στα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης του Ιράν. Το πρακτορείο ειδήσεων FARS παρουσίασε το σημείο της συντριβής σε μια απότομη, δασώδη πλαγιά, με ελάχιστα απομεινάρια από το ελικόπτερο πέρα ​​από μια γαλανόλευκη ουρά.

Τουρκικό drone εντόπισε "πηγή θερμότητας"

Σημειώνεται πως ένα τουρκικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένα εναέριο όχημα τύπου Akıncı εντόπισε «πηγή θερμότητας, υπάρχουν υποψίες πως είναι τα συντρίμμια ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο (Εμπραχίμ) Ραΐσι» και «οι συντεταγμένες κοινοποιήθηκαν στις ιρανικές Αρχές», ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μέσω X, μεταφορτώνοντας βίντεο θερμικής κάμερας.

Η ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου του Ιράν για τον θάνατο του Ραΐσι - "Πέθανε ως μάρτυρας"

Ο Εμπραχίμ Ραΐσι, ο όγδοος πρόεδρος του Ιράν, πέθανε ως «μάρτυρας» μετά τη συντριβή ελικοπτέρου που μετέφερε τον ίδιο και τη συνοδεία του στην περιοχή Βαρζαγκάν στη βορειοδυτική επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν την Κυριακή, σημείωσε το υπουργικό συμβούλιο του Ιράν σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, αναφέροντας ότι ο δημοφιλής πρόεδρος του Ιράν πέθανε στην επέτειο γέννησης του Ιμάμ Ρεζά (AS), του όγδοου σιίτη ιμάμη.

«Ο ακούραστος και σκληρά εργαζόμενος πρόεδρος θυσιάστηκε ενώ υπηρετούσε το έθνος του», προστίθεται. Η δήλωση συνέχισε σημειώνοντας ότι ο εκλιπών έκανε τα πάντα για να βοηθήσει τη χώρα να προχωρήσει. Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου εξέφρασαν συλλυπητήρια για τους «μάρτυρες» πρόεδρο Ραΐσι, υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, κυβερνήτη της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν Mαλέκ Ραχμάτ, Μεχντί Μουσαβί, επικεφαλής της φρουράς του Ραΐσι και άλλους αξιωματούχους που τους συνόδευαν.

«Διαβεβαιώνουμε το πιστό, ευγνώμον και αγαπημένο έθνος μας ότι ο δρόμος της υπηρεσίας θα συνεχιστεί με το ακούραστο πνεύμα του Εμπραχίμ Ραΐσι, ήρωα και υπηρέτη του έθνους και πιστού φίλου της ηγεσίας, και με τη βοήθεια του Παντοδύναμου Θεού και τη συνεργασία του αξιότιμου λαού, δεν θα υπάρξει καμία έλλειψη στην τζιχαντιστική διαχείριση της χώρας», προστίθεται στην ανακοίνωση.