Ξεκίνησαν οι τελετές για την κηδεία του Ιρανού προέδρου, Εμπραχίμ Ραϊσί, του υπουργού Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, και των υπόλοιπων αξιωματούχων που σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν, την Κυριακή 19/05.

*Διαβάστε εδώ: Ιράν: Ξεκίνησαν οι τελετές για την κηδεία του Εμπραχίμ Ραϊσί - Τα σενάρια για τη διαδοχή της προεδρίας

Η τελετή λαμβάνει χώρα στην πόλη Ταμπρίζ, με ένα φορτηγό να μεταφέρει τα φέρετρα του εκλιπόντος Ιρανού προέδρου, του υπουργού Εξωτερικών και άλλων αξιωματούχων που σκοτώθηκαν στη συντριβή του ελικοπτέρου την Κυριακή 19/05, μεταδίδει το SkyNews.

khdeia_raisi


Το όχημα είναι στολισμένο με λευκά λουλούδια και οι χιλιάδες πενθούντες το έχουν περικυκλώσει και έχουν δημιουργήσει συνωστισμό στην προσπάθειά τους να ακουμπήσουν πάνω στα φέρετρα.

Σημειώνεται ότι η κηδεία θα διαρκέσει αρκετές μέρες, όπως επισημαίνει το βρετανικό Μέσο.

Watch live: First day of funeral ceremonies for Iranian President Ebrahim Raisi


Ορισμένοι έχουν προσέλθει στην κηδεία κρατώντας φωτογραφίες του εκλιπόντος Ιρανού προέδρου, ενώ άλλοι κρατούν παλαιστινιακές σημαίες.

Όλα τα κυβερνητικά κτίρια και οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστά σε όλο το Ιράν σήμερα, καθώς η χώρα αρχίζει τριήμερες κηδείες για τους Ραϊσί και Αμπντολαχιάν.

Ξεχωριστές τελετές κηδείας για τον Ιρανό πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών θα πραγματοποιηθούν στη βορειοανατολική πόλη Ταμπρίζ και στην ιερή πόλη Κομ.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, θα προσευχηθεί πάνω στις σορούς τους την Τετάρτη 22/05.

Η ταφή του Ραϊσί θα γίνει στη Μασχάντ, την πόλη όπου γεννήθηκε, την Πέμπτη 23/05.

Την ίδια ώρα, Ιρανοί διαδηλωτές, κατά βάση κάτοικοι του εξωτερικού, εξέφρασαν τη χαρά τους για τον θάνατο του προέδρου Ραϊσί, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί ως ο «χασάπης της Τεχεράνης».

Μιλώντας στην εκπομπή «The World With Yalda Hakim» του SkyNews, τρεις Ιρανοί μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, λόγω του φόβου να μην εντοπιστούν από το καθεστώς της χώρας.

Ένας εξ αυτών υποστήριξε ότι το αεροπορικό δυστύχημα της Κυριακής, που σκότωσε επίσης τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, ήταν «προσχεδιασμένο».


«Μπορεί να μην είμαστε απέναντι σε όλα, αλλά είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι ο Ραϊσί ήταν ένας σοβαρός υποψήφιος για την αντικατάσταση του ανώτατου ηγέτη Χαμενεΐ και ίσως κάποιοι δεν ήθελαν να συμβεί αυτό».

«Αλλά συνολικά, αυτά ήταν πολύ καλά νέα», σημείωσε.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το μόνο πράγμα που με έκανε πραγματικά ευτυχισμένο τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν η είδηση του θανάτου του Ραϊσί», πρόσθεσε.



Ξεκίνησαν έρευνες για αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου

Το ελικόπτερο του προέδρου επέστρεφε την Κυριακή στην Ταμπρίζ, στο Βορειοδυτικό Ιράν, από τη μεθόριο με το Αζερμπαϊτζάν.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ξεκίνησαν την Κυριακή το απόγευμα, όταν τα δύο άλλα ελικόπτερα που τον συνόδευαν έχασαν την επικοινωνία με το ελικόπτερο του προέδρου λόγω των δυσμενών μετεωρολογικών συνθηκών που επικρατούσαν στην απόκρημνη και δασώδη περιοχή.

Η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε χθες το πρωί τον θάνατό του, αναφέροντας ότι «ο υπηρέτης του ιρανικού έθνους, ο αγιατολάχ Εμπραχίμ Ραϊσί, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο μάρτυρα», μεταδίδοντας παράλληλα φωτογραφίες του εκλιπόντος προέδρου ενώ ακουγόταν μια φωνή να απαγγέλλει το Κοράνι.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν, Μοχαμάντ Μπαγερί, ζήτησε χθες να ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος.

Πενθήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στο Ιράν

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κήρυξε πενθήμερο πένθος στη χώρα και διόρισε τον πρώτο αντιπρόεδρο, τον 68χρονο Μοχαμάντ Μοχμπέρ, υπηρεσιακό πρόεδρο μέχρι τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 28 Ιουνίου.

Ο Αλί Μπαγερί, βασικός διαπραγματευτής στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο οποίος ήταν αναπληρωτής του Αμιραμπντολαχιάν, διορίστηκε υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών.

Μετά την Ταμπρίζ η σορός του Ραϊσί θα μεταφερθεί αργότερα σήμερα στην ιερή πόλη Κομ, νότια της Τεχεράνης, προτού αναχωρήσει για την πρωτεύουσα.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ αναμένεται να πρωτοστατήσει στις προσευχές στην εξόδιο ακολουθία που είναι προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ στην Τεχεράνη, ενώ την επομένη το πρωί πρόκειται να πραγματοποιηθούν πομπές.

iran_raisi_foros_timiss__3_
iran_raisi_foros_timiss__4_

Η σορός του Ραϊσί θα μεταφερθεί την Πέμπτη το πρωί στην επαρχία του Νότιου Χορασάν και στη συνέχεια στη γενέτειρά του, Μασχάντ, όπου θα ταφεί το βράδυ της Πέμπτης.

Η παλαιστινιακή Χαμάς, η λιβανέζικη Χεζμπολάχ και η Συρία -σύμμαχοι της Τεχεράνης- απέτισαν χθες φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρόεδρο.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο πόλεμος στη Γάζα έχει οξύνει την ένταση στην περιοχή και το Ιράν εξαπέλυσε πρωτοφανή επίθεση εναντίον του Ισραήλ στις 13 Απριλίου με 350 drones και πυραύλους, οι περισσότεροι από τους οποίους αναχαιτίστηκαν με τη βοήθεια των ΗΠΑ και άλλων συμμαχικών χωρών.

Η επίθεση εξαπολύθηκε σε απάντηση στο αεροπορικό πλήγμα, το οποίο αποδίδεται στο Ισραήλ και από το οποίο καταστράφηκε το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.

Σε ομιλία του λίγο πριν από τον θάνατό του ο Ραϊσί επανέλαβε τη στήριξη του Ιράν στους Παλαιστινίους. Χθες δίπλα στις ιρανικές σημαίες υψώθηκαν και παλαιστινιακές στις τελετές πένθους για τον Ραϊσί.

 

Συλλυπητήρια από συμμάχους και Ε.Ε.

Οι σύμμαχοι του Ιράν ήταν οι πρώτοι που έσπευσαν να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του Ραϊσί. Ημέρα εθνικού πένθους κήρυξε η Τουρκία, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον χαρακτήρισε αδερφό του και εξέφρασε τη στήριξή του στο Ιράν.

iran_raisi_foros_timis__5_
iran_raisi_foros_timis__6_

Ο Λίβανος κήρυξε τριήμερο πένθος, ενώ η Χεζμπολάχ και τα υπόλοιπα μέλη του Άξονα της Αντίστασης μιλούν για μεγάλη απώλεια ενός σημαντικού συμμάχου τους.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έκαναν λόγο για έναν πραγματικό φίλο της Ρωσίας. «(Ο πρόεδρος) εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια για την αεροπορική τραγωδία που στέρησε τη ζωή στην ηγεσία της χώρας», επισημαίνει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Συλλυπητήρια εξέφρασε η ηγεσία της Ε.Ε., αλλά και η Γαλλία.

 

Τα σενάρια περί διαδοχής

Ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί ήταν ο δεύτερος τη τάξει της ιρανικής πολιτικής εξουσίας και εκλεκτός του ανώτατου ηγέτη της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τον οποίο αναμενόταν και να διαδεχτεί.

Το κενό ανοίγει τον δρόμο της διαδοχής για τον γιο του Χαμενεΐ, Μοζτάμπα. Ο σκληροπυρηνικός κληρικός που κατάφερε να γίνει πρόεδρος, ο Ραϊσί, ενεπλάκη στην πολιτική μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 και ανέβηκε σταδιακά τα σκαλιά της ιεραρχίας, έχοντας διατελέσει μεταξύ άλλων επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας της χώρας και μέλος της συνέλευσης των σοφών, που επιλέγουν τον ανώτατο ηγέτη.

iran_raisi_foros_timis__7_
iran_raisi_foros_timis__8_

Τον Ιούνιο οι προεδρικές εκλογές

Οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν θα διεξαχθούν στις 28 Ιουνίου, ανακοίνωσε χθες η δημόσια τηλεόραση της χώρας, μετά τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί, του υπουργού Εξωτερικών και της συνοδείας τους.