Ανθρωπιστική βοήθεια για τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας έχει φθάσει στο προσωρινό λιμάνι, το οποίο κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός, ωστόσο αυτή δε μπορεί να διανεμηθεί, όπως υπόσχονταν την περασμένη εβδομάδα οι αμερικανικές αρχές.

Η ανθρωπιστική βοήθεια, που φθάνει μέσω Κύπρου, αναμενόταν να διανεμηθεί «γρήγορα», με τις παραδόσεις τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας να έχουν σχεδόν σταματήσει αφότου ο στρατός του Ισραήλ κατέλαβε την 7η Μαΐου τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς της καίριας σημασίας διέλευσης στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ είπε: «Δεν πιστεύω» πως διανεμήθηκε οποιαδήποτε ποσότητα από τους 569 τόνους βοήθειας που έχουν φθάσει εκεί, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, μέρος της βοήθειας αυτής μπόρεσε να αναχωρήσει προς αποθήκες. Ωστόσο τη βοήθεια που μετέφεραν κάποια φορτηγά άρπαξαν απελπισμένοι Παλαιστίνιοι, έπειτα από επτά και πλέον μήνες πολέμου που έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο Πατ Ράιντερ σχολίασε: «Γνωρίζουμε καλά ότι οι χερσαίες οδοί είναι ο καλύτερος τρόπος για την παράδοση βοήθειας. Είναι επίσης σημαντικό να υπενθυμίσουμε πως πρόκειται για εμπόλεμη ζώνη και ότι πρόκειται για περίπλοκη επιχείρηση». 

Βοήθεια μέσω Κύπρου

Βοήθεια που θα παραδώσουν η Βρετανία, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες βρίσκεται ανοικτά της Κύπρου. Νωρίτερα χθες, οι κυπριακές αρχές ανακοίνωσαν πως τέσσερα αμερικανικά και γαλλικά πλοία άρχισαν να διανύουν την απόσταση περίπου 360 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Λάρνακας ως τη Λωρίδα της Γάζας. Όπως είπε την Τρίτη (21/05) ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστουδουλίδης: «Τρίτες χώρες» προσφέρουν «μεγάλη βοήθεια» στην επιχείρηση αυτή, που βρίσκεται «σε καλό δρόμο».

Την Κυριακή, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις προειδοποίησε εναντίον των δυνητικά «αποκαλυπτικών» συνεπειών σε περίπτωση συνέχισης των εμποδίων στις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των ιδιαίτερα αυστηρών περιορισμών στις παραδόσεις βοήθειας μέσω χερσαίων οδών από τον σύμμαχό τους, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Μάρτιο πως θα έστηναν το προσωρινό λιμάνι, πρωτοβουλία που χαρακτηρίστηκε όμως ανεπαρκής.