Η ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» (RN) της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία ανακοίνωσε χθες, Τρίτη 21/05, ότι διακόπτει τη συνεργασία με την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

*Διαβάστε εδώ: Βόρεια Μακεδονία: Συνεχίζονται οι προκλήσεις από τη Σιλιάνοφσκα - Σκληρή απάντηση Μητσοτάκη

Η Λεπέν, το κόμμα της οποίας προηγείται μακράν της κεντρώας παράταξης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις ευρωεκλογές του ερχόμενου μήνα στη Γαλλία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, παίρνει αποστάσεις από το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα, μετά από δηλώσεις του επικεφαλής υποψηφίου της AfD που σχετίζονται με τους Ναζί.


Τι προκάλεσε το ρήγμα της Λεπέν με την ΑfD

Η απόφαση του κόμματος της Λεπέν ελήφθη, μετά τα σχόλια του Μαξιμίλιαν Κραχ της AfD αναφορικά με τα εγκλήματα των Waffen-SS στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Επειδή ένα άτομο ήταν μέλος των SS, «δεν ήταν αυτόματα και εγκληματίας», υποστήριξε ο Κραχ, με τα συγκεκριμένα σχόλια να προκαλούν έντονες αντιδράσεις στη Γαλλία, όπου παραμένουν ζωντανές οι μνήμες από τη ναζιστική κατοχή από το 1940 έως το 1944, τις εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταναγκαστική εργασία και τη βάναυση καταστολή των κινημάτων αντίστασης.

Τα SS συμμετείχαν σε μεγάλο βαθμό σε πολλά από τα πιο διαβόητα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι Ναζί.


«Το AfD έχει ξεπεράσει τις γραμμές που θεωρώ κόκκινες»

«Το AfD έχει ξεπεράσει τις γραμμές που θεωρώ κόκκινες», δήλωσε ο υπαρχηγός της Λεπέν, Τζόρνταν Μπαρντέλα, επικεφαλής της λίστας υποψηφίων του RN, σε εκλογικό ντιμπέιτ στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι LCI.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το RN θα χτίσει «νέες συμμαχίες» μετά τις ευρωεκλογές και ότι θα επιδιώξει να είναι μέρος της μεγαλύτερης δυνατής ομάδας στο κοινοβούλιο.

Ο Μπαρντελά «αποφάσισε να μην κάθεται πλέον» με μέλη της AfD στο ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της εκστρατείας του RN, Αλεξάντρ Λουμπέ.

«Είχαμε ειλικρινείς συζητήσεις» με τη AfD, είπε ο Λουμπέ, «αλλά τα διδάγματα δεν αντλήθηκαν».

Σημειώνεται ότι το κόμμα της Λεπέν και η AfD ήταν δύο από τα βασικά μέλη παράταξης «Ταυτότητα και Δημοκρατία» στο ευρωκοινοβούλιο, μαζί με το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPO) και το Ιταλικό Κόμμα (Lega), μεταξύ πολλών άλλων ευρωπαϊκών ακροδεξιών κομμάτων που προσχώρησαν.

Οι ρωγμές στις σχέσεις τους εμφανίστηκαν από τον Νοέμβριο, μετά από μια μυστική συνάντηση εξτρεμιστικών κομμάτων στη γερμανική πόλη του Πότσνταμ για τη «μετανάστευση» - τη μαζική απέλαση μεταναστών.

Η αρχηγός του κοινοβουλευτικού κόμματος του RN, Λεπέν - η οποία είπε ότι δεν συμφωνούσε με την ιδέα - αποστασιοποιήθηκε σαφώς από την AfD για λογαριασμό του RN και απείλησε να τερματίσει τη συνεργασία τους.

Η Λεπέν, η οποία εδώ και καιρό προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από το ρατσιστικό, αντισημιτικό παρελθόν του πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν, σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2027 και σε περίπτωση νίκης της, λέγεται ότι θα διορίσει πρωθυπουργό τον Μπαρντελά.

Η AfD υπέστη την περασμένη εβδομάδα μια σκληρή ήττα, καθώς ένα δικαστήριο απέρριψε την προσπάθειά της να εμποδίσει τις υπηρεσίες πληροφοριών της Γερμανίας να διενεργήσουν έρευνα εις βάρος της ως ύποπτης εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Αυτό προέκυψε με την ΑfD να βρίσκεται ήδη με την πλάτη στον τοίχο, καθώς ο βοηθός του Κραχ στο ευρωκοινοβούλιο κατηγορήθηκε για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας συν τους ισχυρισμούς για διασυνδέσεις του κόμματος με τη Ρωσία.