Σύσσωμη η παλαιστινιακή πλευρά εκφράζει την ικανοποίησή της για τις αποφάσεις της Ισπανίας, της Νορβηγίας και της Ιρλανδίας να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος, με την Παλαιστινιακή Αρχή, την Χαμάς και την PLO (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) να χαιρετίζουν τις κινήσεις των εν λόγω κρατών, ενώ δεν απουσιάζουν οι αναφορές σε μια «ιστορική στιγμή» και ένα «σημείο καμπής».

«Το Υπουργείο Εξωτερικών και Αποδήμων χαιρετίζει τις αποφάσεις της Ισπανίας, της Νορβηγίας και της Ιρλανδίας να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης», αναφέρει η Παλαιστινιακή Αρχή σε δήλωση που δημοσιεύει το BBC.

Και προσθέτει: «Με αυτό το σημαντικό βήμα, η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία απέδειξαν για άλλη μια φορά την ακλόνητη δέσμευσή τους στη λύση των δύο κρατών και στην απονομή της δικαιοσύνης που έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό στον παλαιστινιακό λαό.

«Περαιτέρω, οι αναγνωρίσεις της Ισπανίας, της Νορβηγίας και της Ιρλανδίας, είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και όλα τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία με τη σειρά τους θα συμβάλουν θετικά σε όλες τις διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό της ισραηλινής παράνομης κατοχής και την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

Η ανακοίνωση συνεχίζει καλώντας και άλλα κράτη να «λάβουν αυτή την απόφαση αρχών το συντομότερο δυνατό».

Χαμάς: «Οι διαδοχικές αναγνωρίσεις είναι το άμεσο αποτέλεσμα της γενναίας αντίστασης του Παλαιστινιακού λαού - Είναι σημείο καμπής»

Κατ' αντιστοιχία, σε δήλωσή του στο AFP, ο Bassem Naim, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, της οργάνωσης που ως γνωστόν έχει υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, αναφέρει ότι πίσω από την κίνηση αυτή βρίσκεται η «γενναία αντίσταση» του παλαιστινιακού λαού.

«Αυτές οι διαδοχικές αναγνωρίσεις είναι το άμεσο αποτέλεσμα αυτής της γενναίας αντίστασης και της θρυλικής σταθερότητας του παλαιστινιακού λαού», λέει. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι ένα σημείο καμπής στη διεθνή θέση για το παλαιστινιακό ζήτημα».

PLO: «Ιστορική στιγμή»

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), που αναγνωρίζεται διεθνώς ως ο κύριος εκπρόσωπος των Παλαιστινίων, αποκαλεί τη σημερινή απόφαση της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας ως μια «ιστορική στιγμή».

Ο Hussein al-Sheikh προσθέτει ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους «είναι ο δρόμος για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή».

Πέδρο Σάντσεθ: Ο Νετανιάχου κωφεύει, η αναγνώριση αυτή δεν είναι εναντίον του Ισραήλ, δεν είναι υπέρ της Χαμάς

Στη Μαδρίτη, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ενόψει της επικείμενης αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους, που θα γίνει στις 28 Μαΐου, εξαπέλυσε «πυρά» σε βάρος του Νετανιάχου, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ «εξακολουθεί να κωφεύει... εξακολουθεί να βομβαρδίζει νοσοκομεία και σχολεία και να τιμωρεί γυναίκες και παιδιά με πείνα και κρύο». «Η λύση των δύο κρατών κινδυνεύει να μην υπάρξει ποτέ», προσθέτει.

«Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό. Έχουμε υποχρέωση να δράσουμε. Στην Παλαιστίνη όπως και στην Ουκρανία χωρίς διπλά μέτρα και σταθμά. «Πρέπει να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια, και να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες το κάνουμε ήδη αυτό. Αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα», είπε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας.

Και προσθέτει: «Η χώρα μας πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα: «Αυτή η αναγνώριση δεν είναι εναντίον του Ισραήλ, δεν είναι εναντίον των Εβραίων». «Δεν είναι υπέρ της Χαμάς, κάτι που έχει ειπωθεί. Αυτή η αναγνώριση δεν είναι εναντίον κανενός, είναι υπέρ της ειρήνης και της συνύπαρξης».

Ιρλανδία: Πιστεύουμε ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης θα συμβάλει στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή - Βάρβαρη η επίθεση της Χαμάς, δεν είναι αυτή ο παλαιστινιακός λαός

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Micheál Martin, επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι η Ιρλανδία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος την ίδια ημερομηνία με την Ισπανία, στις 28 Μαΐου. «Σήμερα, δηλώνουμε ξεκάθαρα την ξεκάθαρη υποστήριξή μας στο ισότιμο δικαίωμα στην ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και την αυτοδιάθεση για τον παλαιστινιακό και τον ισραηλινό λαό», αναφέρει.

Σε σχέση με την απόφαση αυτή, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Simon Harris, έκανε ειδική μνεία στην δική του χώρα, σημειώνοντας: «Από τη δική μας ιστορία, ξέρουμε τι σημαίνει [η αναγνώριση]», λέει, αναφερόμενος στην ανεξαρτησία της Ιρλανδίας από τη Βρετανία τον 20ό αιώνα.

Χαρακτηρίζει την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ως «βάρβαρη» και ζητά «και πάλι να επιστρέψουν αμέσως όλοι οι όμηροι στην αγκαλιά των αγαπημένων τους».

«Αλλά επιτρέψτε μου επίσης να είμαι σαφής, η Χαμάς δεν είναι ο παλαιστινιακός λαός. Η σημερινή απόφαση για την αναγνώριση της Παλαιστίνης λαμβάνεται για να βοηθήσει στη δημιουργία ενός ειρηνικού μέλλοντος.

«Η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη διέξοδος από τους γενεσιουργούς κύκλους της βίας, των αντιποίνων και της δυσαρέσκειας...

«Ακριβώς όπως η αναγνώριση της Ιρλανδίας ως κράτος οδήγησε τελικά στη δημιουργία της ειρηνικής πλέον δημοκρατίας μας, πιστεύουμε ότι η παλαιστινιακή κρατική υπόσταση θα συμβάλει στην ειρήνη και στη συμφιλίωση στη Μέση Ανατολή».

Οργή στο Ισραήλ: Ανακαλεί πρέσβεις από Ιρλανδία, Νορβηγία και Ισπανία - «Η απόφαση αυτή στέλνει το μήνυμα ότι η τρομοκρατία αποδίδει καρπούς»

Η απόφαση αυτή των ευρωπαϊκών κρατών προκάλεσε οργή στο Ισραήλ, με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών να ανακαλεί «για διαβουλεύσεις» τους πρεσβευτές του στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία.

«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και στη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα ενόψει εκείνων που υπονομεύουν την κυριαρχία του και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά του», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.


«Η σημερινή απόφαση στέλνει το μήνυμα στους Παλαιστίνιους και στην υφήλιο ότι η τρομοκρατία αποδίδει καρπούς. Μετά το μεγαλύτερο μακελειό Εβραίων από το Ολοκαύτωμα που διέπραξε η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και τα ειδεχθή σεξουαλικά εγκλήματα που είδε ο κόσμος, οι χώρες αυτές επέλεξαν να αναμείψουν τη Χαμάς και το Ιράν αναγνωρίζοντας ένα παλαιστινιακό κράτος.

Αυτό το στρεβλό βήμα αυτών των χωρών αδικεί τη μνήμη των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου, συνιστά πλήγμα στις προσπάθειες επιστροφής των 128 ομήρων και ώθηση στους τζιχαντιστές της Χαμάς και του Ιράν», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

Σε νεότερό, δε, μήνυμά του ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς, σημειώνει πως στην αντίστοιχη κίνηση της ανάκλησης πρεσβευτή, θα προχωρήσει και απέναντι στην Ισπανία, ενώ αναφέρει ότι θα καλέσει τους πρεσβευτές των εν λόγω χωρών, στους οποίους και θα δείξει βίντεο από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου:

«Η ιστορία θα θυμάται ότι η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία αποφάσισαν να απονείμουν χρυσό μετάλλιο στους δολοφόνους και βιαστές της Χαμάς, οι οποίοι βίασαν έφηβες και έκαψαν μωρά.

«Διέταξα να κληθούν αμέσως οι πρέσβεις για συνομιλίες επίπληξης - κατά τη διάρκεια των οποίων θα παρακολουθήσουν το τρομακτικό βίντεο της απαγωγής των γυναικών παρατηρητριών για να τους καταδείξουν τι διεστραμμένη απόφαση πήραν οι κυβερνήσεις τους.

«Το Ισραήλ δεν θα το περάσει αυτό σιωπηλά - το βήμα τους θα έχει σοβαρές συνέπειες».