Σκηνές τρόμου βγαλμένες από ταινία βίωσαν οι επιβάτες της πτήσης Λονδίνο Σιγκαπούρη της Singapore Airlines. Οι αδιανόητες φωτογραφίες παρουσιάζουν τον αιματοβαμμένο τρόμο που έζησαν οι επιβάτες.

Στα ματωμένα πρόσωπα αεροσυνοδών και επιβατών ο φόβος και ο τρόμος για όσα έζησαν. Είναι επιζώντες, ένας Άγγλος συνταξιούχος όμως δεν τα κατάφερε, πέθανε.

Αυτιά αιμορραγούσαν, μια κυρία ούρλιαζε από τους πόνους

«Τα αντικείμενα σκορπίστηκαν, ο καφές και το νερό πιτσίλισαν το ταβάνι. Σουρεαλιστικό. Τόσοι πολλοί τραυματίες. Χτυπήματα στο κεφάλι, αυτιά να αιμορραγούν. Μια κυρία ούρλιαζε από τους πόνους της πλάτης της. Δεν μπορούσα να τη βοηθήσω – απλώς της έφερα νερό».

Επιβάτης, με τρεμάμενη φωνή, θα πει: «Νομίζω όλα έγιναν σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα. Ήταν πάρα πολύ γρήγορο. Φορούσα ζώνη».


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1g90o9ggiwh)

Τι είναι οι αναταράξεις και γιατί συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των πτήσεων

Να κοπανιέσαι σαν ένας κόκκος καφέ σε σέικερ, να πηγαίνεις ανήμπορος πάνω κάτω, να γίνεσαι ένα κουβάρι, μία μπάλα που αδυνατεί να ανακτήσει την αυτοκυριαρχία της και γίνεται έρμαιο των νόμων της φυσικής. Αυτό θα πει να πέσεις σε αναταράξεις δίχως να έχεις την πρόνοια να φοράς τη ζώνη σου.

Βίντεο πριν από λίγο καιρό δείχνει πλάνα από αναταράξεις. Πετιέται σαν σφαίρα στο ταβάνι η αεροσυνοδός και πέφτει κάτω. Χάος στο αεροσκάφος. Οι επιβάτες σε αναταραχή. Κάποιοι αρχίζουν να προσεύχονται.

«Η βίαιη ανατάραξη έστειλε την αεροσυνοδό και το καρότσι της στην οροφή. Η γυναίκα που τράβηξε το βίντεο είπε πως πίστεψε ότι το αεροσκάφος θα συντριβεί. Όπως είπε, άνθρωποι κάηκαν από το καυτό νερό».

Σε άλλο βίντεο με αναταράξεις το αεροσκάφος τρέμει, οι επιβάτες αρχικά κοπανιούνται στα τοιχώματα και μετά κραυγές, οι αεροσυνοδοί σκύβουν. Πανικός και σε αυτή την πτήση που μοιάζει με rolecoaster.

Σαν σε ταινία τρόμου στη νυχτερινή καταιγίδα. Με πάγο στο κεφάλι στο κάθισμα, φορεία στον στενό διάδρομο του αεροσκάφους, εικόνες από άλλο αεροπλάνο λίγο καιρό πριν, 11 οι τραυματίες, ούτε αυτοί φορούσαν τη ζώνη τους. Κι άλλοι επιβάτες κυριολεκτικά πετάνε μέσα στο αεροσκάφος. Χαμός στην πτήση.

Πιλότοι μοιράζονται τα μυστικά τους

«Μη φοβάστε όμως και μην πανικοβάλλεστε», οι ειδικοί θα πουν πως υπάρχουν τρόποι, καθώς πιλότοι με χιλιάδες ώρες πτήσης θα πουν τα μυστικά τους.

«Αν είστε από αυτούς που φοβούνται τις αναταράξεις ξέρετε πως αν κάθεστε στο φτερό ίσως και προς τα μπροστά της καμπίνας θα είναι λίγο καλύτερα από πίσω. Δεύτερον όταν πετάτε, ίσως να πετάτε πρωί, τυπικά το πρωί δεν έχει ζέστη και δεν έχετε τη θερμική ανατάραξη που λέγαμε. Όπως λέει η ανακοίνωση κάθε πτήσης, κρατάτε δεμένες τις ζώνες σας, ποτέ δεν ξέρετε πότε θα πέσετε σε ανατάραξη».

Βίντεο δείχνει πλάνα με ειδικά διαμορφωμένα αεροσκάφη προσομοιώνοντας συνθήκες έλλειψης βαρύτητας για την εκπαίδευση αστροναυτών. Σε αυτό το αεροσκάφος όλα είναι φτιαγμένα με προσοχή, με ασφάλεια, με ειδικά υλικά, για να μη χτυπάνε οι άνθρωποι και τα καθίσματα λείπουν, ακριβώς το αντίθετο δηλαδή απ' ό,τι έχει ένα επιβατικό αεροσκάφος.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1g9fulqkyu1)

Πώς δημιουργούνται οι αναταράξεις

Οι αναταράξεις δημιουργούνται από ανοδικά κύματα θερμού αέρα, συνήθως από σύννεφα ή καταιγίδες, ενώ οι μηχανικές αναταράξεις γίνονται από το ανάγλυφο, βουνά και ψηλά κτίρια διαταράσσουν τη ροή του αέρα.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την πτήση-θρίλερ του Φάλκον που οδήγησε στην απώλεια του Γιάννου Κρανιδιώτη.

«Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννος Κρανιδιώτης, ο 23χρονος γιος του, Νίκος, ο αστυνομικός της προσωπικής του φρουράς Νίκος Ασημακόπουλος, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Δημήτρης Πανταζόπουλος και Νίκη Ασημακοπούλου και ο μηχανικός του Φάλκον Μιχάλης Παπαδόπουλος βρήκαν τραγικό θάνατο από την ανελέητη πρόσκρουση των σωμάτων τους στα εσωτερικά τοιχώματα του αεροσκάφους», έγραφαν «Τα Νέα».

Οι αναταράξεις θα πουν οι ειδικοί γίνονται συχνότερες λόγω της κλιματικής αλλαγής και οι πιλότοι συχνά δεν έχουν τον τρόπο να τις προβλέψουν, φύλακας-άγγελός τους κατά κανόνα είναι ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας που μπορεί να προειδοποιήσει για επερχόμενα ζητήματα.

Ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, αντιπτέραχος εν αποστρατεία, μιλώντας στο Live News, συμβούλευσε τους επιβάτες των αεροπλάνων να φορούν τη ζώνη τους καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης, επιβεβαιώνοντας ότι οι αναταράξεις που μπορεί να σημειωθούν είναι επικίνδυνες.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1g98gnlqbtd)

Το χρονικό της πτήσης-θρίλερ

Όλα έμοιαζαν κανονικά ώσπου οι 211 επιβάτες και το πλήρωμα της πτήσης της Singapore Airlines από Χίθροου για Τσανγκί στη Σιγκαπούρη έζησαν τον απόλυτο τρόμο σε μία πτήση που θυμίζει ταινία τρόμου του Χόλιγουντ.

Το Boeing 777 έπεσε σε κενό αέρος και από τις αναταράξεις έχασε μέσα σε τρία λεπτά 6.000 πόδια ύψος, στην καμπίνα πανικός, μάσκες οξυγόνου να πέφτουν, επιβάτες να ουρλιάζουν.

Ένας συνταξιούχος Βρετανός είναι νεκρός, καθώς υπέστη ανακοπή, οι διακοπές με τη σύζυγό του δεν θα γίνουν ποτέ.

«Ένας σκηνοθέτης μουσικού θεάτρου στο Μπρίστολ είναι ο 73χρονος Βρετανός που έχασε τη ζωή του όταν το αεροσκάφος της Singapore Airlines, που πραγματοποιούσε την πτήση Λονδίνο – Σιγκαπούρη, αντιμέτωπισε αιφνίδιες ισχυρές αναταράξεις πάνω από τη Μιανμάρ την Τρίτη».

Η ταυτότητα του ατυχήματος:

  • Η πτήση αναχώρησε 10:17 με 211 επιβάτες και πλήρωμα 18 άτομα
  • Μετά από 10 ώρες και 32 λεπτά στα 37.000 πόδια πάνω από τη Μιανμάρ έχασε 6.000 πόδια
  • Επιβάτης είπε πως οι επιβάτες εκτινάχθηκαν στην οροφή
  • Ο πιλότος δήλωσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προσγειώθηκε στην Μπανγκόκ
  • Το Boeing 777-300ΕR φτάνει τα 43.000 πόδια ύψος πτήσης με ταχύτητα 644 χιλιόμετρα

Η αναγκαστική προσγείωση έφερε την ανακούφιση. Σε αυτά τα πλάνα εμφανίζονται μέλη των σωστικών συνεργείων να βγάζουν με φορεία τραυματίες από τις εξόδους ασφαλείας του αεροσκάφους.

Από τους τραυματίες τουλάχιστον επτά άνθρωποι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, με κατάγματα στα πόδια, σε τοπικά νοσοκομεία. Ειδικοί σημειώνουν πως τα κενά αέρος είναι μία συνηθισμένη συνθήκη, που όμως εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους.

Η Singapore Airlines εξέφρασε τα συλλυπητήριά της, οι επιβάτες όμως λένε πως θα κινηθούν νομικά.