Σε ένα τεράστιο ατόπημα υπέπεσε ο πρόδρος της παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, με την ανακοίνωση της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους.

Η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν ότι θα αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος στις 28 Μαΐου κάτι που έχει ήδη επιπτώσεις σε διπλωματικό επίπεδο καθώς το Ισραήλ ανακοίνωσε την ανάκληση «για διαβουλεύσεις» των πρεσβευτών των τριών χωρών.

Η Παλαιστινιακή Αρχή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρει την ικανοποίησή της για αυτή την πρωτοβουλία, ωστόσο προχώρησε σε ένα μεγάλο ατόπημα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, αναφερόμενος στις χώρες που ήδη αναγνωρίζουν Παλαιστηνιακή κρατική οντότητα αναφέρθηκε στην Κύπρο με τον όρο «Νότια Ελληνική Διοίκηση της Κύπρου».

Συγκεκριμένα έγραφε:

«Αξιοσημείωτο είναι ότι οκτώ χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζουν το Κράτος της Παλαιστίνης και αυτές είναι η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Ελληνική Διοίκηση της Νότιας Κύπρου και η Σουηδία».

Ο όρος αυτός είναι ο ίδιος όρος που χρησιμοποιεί και η Τουρκία. Λίγη ώρα αργότερα το κρατικό πρακτορείο της Παλαιστινιακής Αρχής προχώρησε σε αλλαγή και ταυτόχρονα απέστειλε τις απολογίες του στη Λευκωσία.