Χαοτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στην Βαρκελώνη την Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024, όταν διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από το φημισμένο Park Güell. Το πάρκο, μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είχε κλείσει νωρίτερα για να φιλοξενήσει μια επίδειξη μόδας Louis Vuitton.

Η εκδήλωση προσέλκυσε πλήθος διασημοτήτων, όπως οι ηθοποιοί Έμμα Στόουν, Σόφι Τέρνερ, Τζένιφερ Κόνελι και Άνα ντε Άρμας.

Ωστόσο, οι κάτοικοι της Βαρκελώνης εξοργίστηκαν από την απόφαση να κλείσει το δημόσιο πάρκο για μια ιδιωτική εκδήλωση. Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από το πάρκο Γκουέλ, φωνάζοντας συνθήματα κατά της Louis Vuitton και της τοπικής κυβέρνησης.

Locals protest Louis Vuitton show in Barcelona park

Οι διαδηλώσεις κλιμακώθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις, με μασκοφόρους αστυνομικούς να χτυπούν διαδηλωτές και να προβαίνουν σε συλλήψεις. Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media δείχνουν σοκαριστικές εικόνες από την αστυνομική βία.

Η χρήση του Park Güell από την Louis Vuitton έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με πολλούς να κατηγορούν τον οίκο μόδας για προσπάθεια εκμετάλλευσης ενός δημόσιου μνημείου.

El desfile de Louis Vuitton en Barcelona

Το Park Güell, σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα Antoni Gaudí, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Βαρκελώνης. Ξεκίνησε το 1900 ως σχεδιαζόμενο οικιστικό πρότζεκτ αλλά, ελλείψει αγοραστών, το πρότζεκτ μετατράπηκε σε πάρκο, που πέρασε κάποια στιγμή στον έλεγχο του δήμου της ισπανικής μεγαλούπολης.

Το πάρκο δέχεται τώρα περίπου 4,4 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, κυρίως από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Protestes intensifiquen a les portes de la desfilada de Louis Vuitton al Parc Güell