Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα της Γάζας.

Στην απόφασή του, το δικαιοδοτικό όργανο δήλωσε ότι «δεν έχει πεισθεί» ότι η εκκένωση της Ράφα και άλλα μέτρα από το Ισραήλ είναι επαρκή για την ανακούφιση των δεινών των Παλαιστινίων, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα για ανθρωπιστική βοήθεια. Επίσης, έδωσε εντολή στο Ισραήλ να επιτρέψει την πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας στους ερευνητές.

Το ΔΔΔ είπε επίσης στο Ισραήλ ότι πρέπει να υποβάλει έκθεση σχετικά με τα μέτρα που έλαβε εντός ενός μηνός.

Σημειώνεται πως η απόφαση του διεθνούς δικαιοδοτικού οργάνου ελήφθη μετά από αίτημα της Νότιας Αφρικής, η οποία ζήτησε έκτακτα μέτρα κατά του Ισραήλ από το Διεθνές Δικαστήριο.

Σύμφωνα με το Reuters, ξω από το δικαστήριο, μια μικρή ομάδα φιλοπαλαιστινιακών διαδηλωτών ανέμιζε σημαίες, εκφράζοντας την θέση τους υπέρ μιας ελεύθερης Παλαιστίνης.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στη Ράφα αυτόν τον μήνα, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν μια πόλη που είχε γίνει καταφύγιο για περίπου το ήμισυ των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της λωρίδας της Γάζας.

Η Ράφα, στο νότιο άκρο της Γάζας, ήταν επίσης η κύρια οδός για την παροχή βοήθειας και διεθνείς οργανώσεις λένε ότι η ισραηλινή επιχείρηση απέκοψε τη Γάζα και αύξησε τον κίνδυνο λιμού.

Οι δικηγόροι της Νότιας Αφρικής ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα από το Διεθνές Δικαστήριο να επιβάλει έκτακτα μέτρα, λέγοντας ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα πρέπει να σταματήσουν για να διασφαλιστεί η επιβίωση του παλαιστινιακού λαού.

Η ευρύτερη υπόθεση που «τρέχει» η Νότιας Αφρικής στο ΔΔΔ σε βάρος του Ισραήλ σημειώνει ότι το Τελ Αβίβ ενορχηστρώνει μια «κρατική γενοκτονία» κατά του παλαιστινιακού λαού. Το ΔΔΔ δεν έχει αποφανθεί επί της ουσίας αυτής της κατηγορίας - μπορεί να χρειαστούν χρόνια - αλλά έχει απορρίψει το αίτημα του Ισραήλ να απορρίψει την υπόθεση.

Σε προηγούμενες αποφάσεις του, το δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων και να επιτρέψει τη ροή βοήθειας στη Γάζα, ενώ δεν διέταξε να σταματήσουν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Το ΔΔ της Χάγης αποτελεί το ανώτατο όργανο του ΟΗΕ για την εκδίκαση διαφορών μεταξύ κρατών. Οι αποφάσεις του είναι οριστικές και δεσμευτικές, αλλά έχουν αγνοηθεί στο παρελθόν. Το δικαστήριο δεν έχει εκτελεστικές εξουσίες.

Τα εντάλματα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου σε Νετανιάχου και ηγέτες της Χαμάς

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), ο Καρίμ Χαν, ζήτησε να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης ισραηλινών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, και κορυφαίων στελεχών της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της στη Λωρίδα της Γάζας, του Γιαχία Σινουάρ.

Εν μέσω πολεμικής μετά την ανακοίνωση αυτή, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προσκλήθηκε να απευθύνει ομιλία «σύντομα» στο αμερικανικό Κογκρέσο, ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Μάικ Τζόνσον. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντέδρασε εξάλλου κατακεραυνώνοντας την ανακοίνωση του εισαγγελέα Χαν.

«Είμαι ευτυχής που θα σας ανακοινώσω» πως «σύντομα θα υποδεχθούμε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου στο Καπιτώλιο, στο πλαίσιο συνεδρίασης της ολομέλειας του Κογκρέσου», ανέφερε ο «speaker» (πρόεδρος) της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζόνσον κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

Εντός της ημέρας, το ΔΔ αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του για το αίτημα της Νότιας Αφρικής -που κατηγορεί το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας- να διατάξει να κηρυχθεί «αμέσως» κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακο. Παρότι οι αποφάσεις του δικαστηρίου, με έδρα τη Χάγη, που καλείται να επιλύει διαφορές μεταξύ χωρών, είναι στη θεωρία νομικά δεσμευτικές, δεν έχει κανέναν τρόπο να προχωρήσει στην επιβολή της εφαρμογής τους.