Ισραήλ, Χαμάς: Τα εντάλματα, οι θέσεις και οι αντιδράσεις
Διεθνείς τριγμοί
Το αίτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον ηγέτη της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης, η διεθνής στήριξη στο Ισραήλ και η στάση της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας
Διπλωματικούς τριγμούς προκάλεσε το αίτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ και του Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπό το πρίσμα των κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπραχθεί στη λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ.
Tα αιτήματα για εντάλματα αναμένεται να αξιολογηθούν από το προανακριτικό τμήμα του Δ.Π.Δ., ενώ σύμφωνα με την εμπειρογνώμονα διεθνούς Δικαίου, Zinaida Miller, η απόφαση αυτή υποδηλώνει έναν βαθμό βεβαιότητας ότι οι αιτήσεις θα επιτύχουν. Το μόνο που απομένει είναι τα αιτήματα να αξιολογηθούν από το προανακριτικό τμήμα του.
Σύμφωνα με το Politico, η έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Νετανιάχου αποτελεί πολιτική διέξοδο για τον ίδιο που «ήρθε για να τον σώσει» και συσπειρώνει τους πολίτες υπέρ του. Ειδικότερα, μέχρι και ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, καταδίκασε τον κορυφαίο εισαγγελέα Καρίμ Χαν, απορρίπτοντας την ανακοίνωση ως «καταστροφική» και «πλήρη ηθική αποτυχία». Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρώην στρατηγικός σύμβουλος του Νετανιάχου, Ναντάβ Στρόχλερ επισήμανε ότι με την πρωτοβουλία αυτή ο εισαγγελέας του ΔΠΔ στοχεύει το Ισραήλ, ενώ μέχρι και οι συγγενείς ορισμένων Ισραηλινών αιχμαλώτων από τη Χαμάς που ασκούν κριτική στον πρόεδρο, «πήραν αποστάσεις από την εξίσωσημεταξύ ηγεσίας του Ισραήλ και των τρομοκρατών».
Σε πανηγυρικό ύφος χαιρέτησαν τις άνωθεν κινήσεις Χαμάς και PLO, χαρακτηρίζοντάς την απόφαση ως «ιστορική στιγμή» την ώρα που σε υψηλούς τόνους ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Ίσραελ Κατς έκανε γνωστό ότι δεν θα παραμείνουν σιωπηλοί «ενόψει εκείνων που υπονομεύουν την κυριαρχία του και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια». Σύμφωνα με το CNN, η απόφαση που ελήφθη στις τρεις χώρες για υποστήριξη στο παλαιστινιακό κράτος δεν αναμένεται να έχει εσωτερικές αντιδράσεις, καθ’ότι το ευρύτερο εκλογικό σώμα αφουγκράζεται αυτήν την θέση, γεγονός όμως που δεν καθίσταται εφικτό για αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Ε.Ε. αντίστοιχα, που δήλωσαν εξ’αρχής την στήριξή τους στο Ισραήλ κατά την εισβολή της 7ης Οκτωβρίου.
Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής
Tα αιτήματα για εντάλματα αναμένεται να αξιολογηθούν από το προανακριτικό τμήμα του Δ.Π.Δ., ενώ σύμφωνα με την εμπειρογνώμονα διεθνούς Δικαίου, Zinaida Miller, η απόφαση αυτή υποδηλώνει έναν βαθμό βεβαιότητας ότι οι αιτήσεις θα επιτύχουν. Το μόνο που απομένει είναι τα αιτήματα να αξιολογηθούν από το προανακριτικό τμήμα του.
Υποστήριξη Νετανιάχου
Η πρώτη αντίδραση μετά την γνωστοποίηση της είδησης ήρθε από τον Ισραηλινό υπ. Εθνικής Ασφάλειας που έκανε λόγο για «αντισημιτικό δικαστήριο» που εξισώνει τους Νετανιάχου και Γκάλαντ με τους ηγέτες της Χαμάς, ενώ με τη σειρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σε έντονο ύφος απέρριψε «μετά βδελυγμίας» την εξίσωση μεταξύ «του δημοκρατικού Ισραήλ και των μακελάρηδων». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με ανακοίνωσή εξέφρασε την οργή του, καθιστώντας σαφές ότι «δεν υπάρχει καμία ισοδυναμία μεταξύ των δύο», ενώ άμεση ήταν η στήριξη και από τους Ευρωπαίους εταίρους.Σύμφωνα με το Politico, η έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Νετανιάχου αποτελεί πολιτική διέξοδο για τον ίδιο που «ήρθε για να τον σώσει» και συσπειρώνει τους πολίτες υπέρ του. Ειδικότερα, μέχρι και ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, καταδίκασε τον κορυφαίο εισαγγελέα Καρίμ Χαν, απορρίπτοντας την ανακοίνωση ως «καταστροφική» και «πλήρη ηθική αποτυχία». Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρώην στρατηγικός σύμβουλος του Νετανιάχου, Ναντάβ Στρόχλερ επισήμανε ότι με την πρωτοβουλία αυτή ο εισαγγελέας του ΔΠΔ στοχεύει το Ισραήλ, ενώ μέχρι και οι συγγενείς ορισμένων Ισραηλινών αιχμαλώτων από τη Χαμάς που ασκούν κριτική στον πρόεδρο, «πήραν αποστάσεις από την εξίσωσημεταξύ ηγεσίας του Ισραήλ και των τρομοκρατών».
Ανάκληση διπλωματών
Με την ισλαμιστική οργάνωση να παραμένει στο ίδιο μήκος κύματος καταγγέλλοντας ότι η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης «εξισώνει το θύμα με τον θύτη», και την ώρα που η κίνηση αυτή θέτει για πρώτη φορά στο εδώλιο ηγέτη χώρας που είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, περαιτέρω ένταση προκάλεσε η απόφαση της Ισπανίας, της Νορβηγίας και της Ιρλανδίας να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος, με το Ισραήλ να ανακαλεί τους διπλωμάτες του στις τρεις χώρες.Σε πανηγυρικό ύφος χαιρέτησαν τις άνωθεν κινήσεις Χαμάς και PLO, χαρακτηρίζοντάς την απόφαση ως «ιστορική στιγμή» την ώρα που σε υψηλούς τόνους ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Ίσραελ Κατς έκανε γνωστό ότι δεν θα παραμείνουν σιωπηλοί «ενόψει εκείνων που υπονομεύουν την κυριαρχία του και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια». Σύμφωνα με το CNN, η απόφαση που ελήφθη στις τρεις χώρες για υποστήριξη στο παλαιστινιακό κράτος δεν αναμένεται να έχει εσωτερικές αντιδράσεις, καθ’ότι το ευρύτερο εκλογικό σώμα αφουγκράζεται αυτήν την θέση, γεγονός όμως που δεν καθίσταται εφικτό για αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Ε.Ε. αντίστοιχα, που δήλωσαν εξ’αρχής την στήριξή τους στο Ισραήλ κατά την εισβολή της 7ης Οκτωβρίου.
Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής