Τον αποτροπιασμό του για το αιματηρό χτύπημα του Ισραήλ στη Ράφα αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ, ο Ζοζέπ Μπορέλ. Παράλληλα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει: «Οι εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνονται σεβαστά από όλες τις πλευρές».

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Χ, ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει τα εξής:

 «Είμαι τρομοκρατημένος από τα νέα που έρχονται από τη Ράφα για τα ισραηλινά χτυπήματα που σκότωσαν δεκάδες εκτοπισμένους, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών. Το καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο. Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα. Αυτές οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (ICJ) και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνονται σεβαστά από όλα τα μέρη.»

Νωρίτερα, ο Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες μαζί με τους ομολόγους τους αραβικών χωρών, είχε τονίσει ότι το Ισραήλ προχωρά με τη στρατιωτική του δράση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, παρά τη διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα. «Υπάρχει πραγματικά ένα δίλημμα για το πώς η διεθνής κοινότητα μπορεί να επιβάλει την εφαρμογή» αυτών των αποφάσεων, είπε ο Ζ. Μπορέλ.

Τι είχε δηλώσει για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

Με μία νέα προσέγγιση η ΕΕ τοποθετήθηκε, την Κυριακή, επί της απόφασης μελών της να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος, ωστόσο αποσαφήνισε ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί αρμοδιότητα των Βρυξελλών. Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους δεν αποτελεί «δώρο στη Χαμάς» και δεν σημαίνει στήριξη της τρομοκρατίας, υπογράμμισε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

 «Η ΕΕ δεν έχει την δυνατότητα να αναγνωρίσει ή να μην αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος. Πρόκειται για εθνική αρμοδιότητα. Ανήκει στα κράτη μέλη και είναι κυρίαρχη απόφαση. Κάποια το έκαναν ήδη. Η Ισπανία, η Ιρλανδία. Ξέρω ότι και άλλοι το σκέφτονται. Θέλω απλώς να πω ότι αναγνωρίζοντας το παλαιστινιακό κράτος δεν είναι δώρο στη Χαμάς, δεν σημαίνει υποστήριξη της τρομοκρατίας. Αυτό είναι τελείως παράλογο» σημείωσε.

Παράλληλα, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτος από αυτά τα κράτη δεν μπορεί να θεωρηθεί «αντισημιτική προσέγγιση», δεν μπορεί να θεωρηθεί «δώρο στη Χαμάς».