Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε τη Δευτέρα ότι η αεροπορική επιδρομή στην περιοχή της Ράφα στη νότια Γάζα που σκότωσε δεκάδες Παλαιστίνιους δεν είχε σκοπό να προκαλέσει θύματα μεταξύ των αμάχων και θα διερευνηθεί.

"Τραγικό λάθος" ο θάνατος των αμάχων

«Στη Ράφα, έχουμε ήδη εκκενώσει περίπου 1 εκατομμύριο κατοίκους που δεν είναι τρομοκράτες της Χαμάς και παρά τις μέγιστες προσπάθειές μας να μη βλάψουμε αμάχους, κάτι δυστυχώς πήγε τραγικά λάθος», είπε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο που διακόπηκε από φωνές βουλευτών της αντιπολίτευσης.

«Διερευνούμε το περιστατικό και θα καταλήξουμε σε συμπεράσματα, διότι αυτή είναι η πολιτική μας», πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εξετάσει τα γεγονότα που αφορούν το ισραηλινό πλήγμα το οποίο είχε στόχο δύο αξιωματούχους της Χαμάς σε καταυλισμό στη Ράφα και προκάλεσε τον θάνατο 45 ανθρώπων.

«Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, πυρκαγιά εκδηλώθηκε μετά την επίθεση. Οι ''τρομοκράτες'' αυτοί κρύβονταν στο υπόγειο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Άβι Χίμαν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.

«Εξετάζουμε το θέμα. Είναι πράγματι σοβαρό. Κάθε απώλεια ζωής, ζωής ενός πολίτη είναι κάτι σοβαρό και φριχτό» πρόσθεσε ο Χίμαν, δηλώνοντας εξάλλου ότι το Ισραήλ επιδιώκει να «περιορίζει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων».

Το πλήγμα είχε στόχο σύμφωνα με τον Άβι Χίμαν δύο μέλη της Χαμάς που ευθύνονταν για «πολλές επιθέσεις στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια» - εβραϊκοί βιβλικοί όροι για την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1kklcrgsyk9)

Οικογένειες ομήρων ζητούν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ώστε να απελευθερωθούν οι δικοί τους άνθρωποι, καθώς φοβούνται ότι θα εκτελεστούν από τους απαγωγείς τους ή θα σκοτωθούν στις μάχες.

Την περασμένη εβδομάδα ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε ότι σε μια αποτυχημένη επιχείρηση για την απελευθέρωση ομήρων τραυματίστηκαν σοβαρά δύο στρατιώτες.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι ένας όμηρος, ο Σαχάρ Μπαρούς, 25 ετών, σκοτώθηκε σε αυτήν την επιχείρηση και δημοσιοποίησε φωτογραφίες της σορού του. Η οικογένειά του επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο πράγματι για τον νεαρό άνδρα.

Αυστηρό μήνυμα από τις ΗΠΑ

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το Ισραήλ να λάβει κάθε προφύλαξη για την προστασία των αμάχων μετά το στρατιωτικό χτύπημα στη Ράφα που σκότωσε δεκάδες Παλαιστίνιους.

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να κυνηγήσει τη Χαμάς και καταλαβαίνουμε ότι αυτό το χτύπημα σκότωσε δύο ανώτερους τρομοκράτες της Χαμάς που είναι υπεύθυνοι για επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πολιτών. Αλλά όπως έχουμε ξεκαθαρίσει, το Ισραήλ πρέπει να λάβει κάθε δυνατή προφύλαξη για την προστασία των αμάχων», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Και πρόσθεσε: «Συμμετέχουμε ενεργά με τις IDF και τους εταίρους επί τόπου για να αξιολογήσουμε τι συνέβη και κατανοούμε ότι οι IDF διεξάγουν έρευνα».