Και το FBI ερευνά πώς «έκαναν φτερά» αρχαίοι θησαυροί από το Βρετανικό Μουσείο, καθώς πράκτορές του διαπίστωσαν ότι πολλοί κατέληξαν σε χέρια αγοραστών στις ΗΠΑ.

*Διαβάστε εδώ: FBI: Έρευνα για την εξαφάνιση αρχαίων θησαυρών από το Βρετανικό Μουσείο

Χάρη στη συμβολή του, ήδη επιστράφηκαν 268 αντικείμενα που το Βρετανικό Μουσείο ισχυρίζεται ότι του ανήκουν και τα οποία πωλήθηκαν σε συλλέκτη στην Ουάσινγκτον.

Ο Τόνιο Μπιρμπίλια, αγοραστής από τη Νέα Ορλεάνη, δήλωσε στο BBC ότι πράκτορας του FBI τού έστειλε email ζητώντας πληροφορίες για δύο κομμάτια που είχε αγοράσει στο eBay, ξενίζοντάς τον.

Ο πράκτορας δήλωσε ότι συνέδραμε τη Μητροπολιτική Αστυνομία στη διερεύνηση της εξαφάνισης αντικειμένων από το μουσείο. Τα δύο αντικείμενα δεν έχουν εντοπιστεί, καθώς ο Μπιρμπίλια ισχυρίστηκε ότι δεν θυμόταν ακριβώς πού κατέληξαν - όταν τα αγόρασε και τα πούλησε εργαζόταν σε γκαλερί αρχαιοτήτων. Ζήτησε λοιπόν φωτογραφίες, για να επιχειρήσει να προσδιορίσει πού ενδεχομένως κατέληξαν.

Με αφορμή αυτό το γεγονός άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των πωλήσεων στη γη της αστερόεσσας. Για να υποστηριχθεί, από τους επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, πως και εν προκειμένω εμπλέκεται ο «συνήθης ύποπτος», ο πρώην έφορος της αρχαιοελληνικής συλλογής δρ Πίτερ Χιγκς - έχει σχηματιστεί δικογραφία εναντίον του για υπεξαίρεση αρχαιοτήτων από το μουσείο, με τον ίδιο να εξακολουθεί από τον περασμένο Αύγουστο, όταν απολύθηκε, μέχρι τώρα να ισχυρίζεται ότι είναι αθώος.

Ο πρώην υπάλληλος του μουσείου κατηγορείται ότι πούλησε μέσω eΒay, σε 45 αγοραστές, κλεμμένα αρχαία αντικείμενα, αποκομίζοντας το ποσό των 100.000 (βρετανικών) λιρών, και «υπεξαίρεσε, κατέστρεψε κι έλιωσε τις αρχαιότητες, ακριβώς για αυτόν τον σκοπό». Παρ’ όλα αυτά, δεν του έχουν απαγγελθεί -επισήμως- κατηγορίες.


Παραίτηση

Ο πρώην ανώτερος επιμελητής του τμήματος ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων του μουσείου φέρεται πως υπεξαιρούσε αρχαιότητες από τις αποθήκες του μουσείου για 20 χρόνια.

Οι επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου πιστεύουν ότι «πουλούσε κυρίως μη καταγεγραμμένα αντικείμενα από τις αποθήκες του». Η απώλεια αρχαιοτήτων από το μουσείο οδήγησε τον περασμένο χρόνο στην παραίτηση του διευθυντή του, Χάρτβιγκ Φίσερ.

Συνολικά το Βρετανικό Μουσείο αναζητεί περίπου 1.500 αντικείμενα που είχαν χαθεί ή κλαπεί από τις συλλογές του: 626 έχουν ανακτηθεί κι άλλα 100 έχουν εντοπιστεί, αλλά δεν έχουν όλα ακόμη επιστραφεί. Απέχει προφανώς από τον στόχο, παρά τους πανηγυρισμούς του προηγουμένου διαστήματος του προέδρου του, Τζορτζ Όσμπορν, για την πορεία των ερευνών.

Για την ιστορία, ο Χιγκς φέρεται πως ήταν (στο eBay) o πωλητής Sultan1966. Στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό των αντικειμένων, το Βρετανικό Μουσείο έχει ζητήσει από eBay και PayPal να παραδώσουν έγγραφα που περιγράφουν 96 πωλήσεις αντικειμένων (παρόμοιων με αυτά της συλλογής του μουσείου) που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Μαΐου 2014 και Δεκεμβρίου 2017 από τον Sultan1966.

Τα 351 πετράδια που ανακτήθηκαν σε πρώτο χρόνο προήλθαν από τον έμπορο Ίταϊ Γκρέιντελ, που ισχυρίστηκε ότι είχε επιχειρήσει να ενημερώσει το μουσείο «από το 2021 για “περίεργη” διακίνηση αντικειμένων στο eBay», αλλά δεν εισακούστηκε από τη διοίκηση. Στην επιστροφή κλαπέντων αρχαιοτήτων στο Βρετανικό Μουσείο, πέρα από την τωρινή ανάμειξη του FBI, συνέδραμε και το Μουσείο Thorvaldsens στην Κοπεγχάγη, καθώς σε αυτό είχαν κατατεθεί από τον Γκρέιντελ για φύλαξη 290 πολύτιμοι λίθοι αξίας 10.000.000 ευρώ, οι οποίοι εκτέθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 28/05/2024