Σουηδία: Η Στοκχόλμη παρουσίασε σχέδιο ενεργειακής υποστήριξης της Ουκρανίας
Δείτε αναλυτικά
Η Ρωσία εστιάζει όλο και περισσότερο τις επιθέσεις της στο ουκρανικό ενεργειακό σύστημα με στόχο να θέσει εκτός λειτουργίας σημαντικές υποδομές
Νέο σχέδιο βοήθειας για την «εγγύηση του ενεργειακού εφοδιασμού» της Ουκρανίας αποκάλυψε σήμερα η Σουηδία προκειμένου να της επιτρέπεται να αντιστέκεται στις ρωσικές δυνάμεις που συνεχίζουν να προελαύνουν στη χώρα.
«Η πρόσβαση στην ενέργεια είναι ουσιαστικής σημασίας ώστε η κοινωνία, η οικονομία και οι ουκρανικές επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γιόχαν Φόρσελ, υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Διεθνούς Βοήθειας.
«Η Ρωσία εστιάζει όλο και περισσότερο τις επιθέσεις της στο ουκρανικό ενεργειακό σύστημα με στόχο να θέσει εκτός λειτουργίας σημαντικές υποδομές. Για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της Ουκρανίας, αυξάνουμε σήμερα την υποστήριξή μας στον τομέα της ενέργειας», πρόσθεσε.
Οι ρωσικές δυνάμεις στοχοθετούν σχεδόν καθημερινά περιοχές και πόλεις της Ουκρανίας που απέχουν από το μέτωπο, κάνοντας επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους που έχουν στόχο ιδιαιτέρως τις ενεργειακές υποδομές και προκαλούν διακοπές ρεύματος.
650 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών
Τα κονδύλια ύψους 650 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 57 εκατομμύρια ευρώ) θα επενδυθούν κυρίως σε ηλεκτρικές γεννήτριες, μετασχηματιστές και φωτοβολταϊκά, διευκρίνισε ο υπουργός. Αλλά και σε ανταλλακτικά, όπως διακόπτες, καλώδια, αντλίες, σωλήνες κλπ.
«Ο στόχος είναι απλός: Οι σταθμοί να συνεχίσουν να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα», υπογράμμισε ο Φόρσελ.
Την Παρασκευή, η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πολυετές σχέδιο μη στρατιωτικής και στρατιωτικής βοήθειας ύψους 75 δισεκατομμυρίων κορωνών (6,5 δισεκατομμύρια ευρώ) μεταξύ του 2024 και 2026 που αποσκοπεί στην υποστήριξη του Κιέβου «όσον καιρό χρειαστεί».
Η Ουκρανία είναι η χώρα που λαμβάνει τη μεγαλύτερη βοήθεια από την Σουηδία.
«Ανάλογα με το είδος της υποστήριξης, για παράδειγμα οι παραδόσεις αγορών για αντικατάσταση (υλικού), το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά για χρόνια, ακόμη και πέραν του 2026», αποκάλυψε ωστόσο η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.