Για πρώτη φορά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι άφησε αιχμές κατά των ΗΠΑ και του Τζο Μπάιντεν. Κατά την επίσκεψή του στο Βέλγιο, στο πλαίσιο υπογραφών για την απόκτηση F-16 από την Ουκρανία, ο πρόεδρος της χώρας αναφέρθηκε στον Τζο Μπάιντεν, δείχνοντας τη δυσαρέσκειά του για τη γενικότερη στάση του Αμερικανού προέδρου.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να μην εμφανιστεί στη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία, που θα γίνει στην Ελβετία, κάτι που δεν άφησε ασχολίαστο ο Ζελένσκι.

"Σπόντα" Ζελένσκι σε Μπάιντεν

«Αν δεν βρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία, ο Πούτιν θα τον χειροκροτεί όρθιος» ανέφερε.

Πιο αναλυτικά, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε: «Πιστεύω ότι η σύνοδος κορυφής για την ειρήνη χρειάζεται τον πρόεδρο Μπάιντεν, και άλλοι ηγέτες που παρακολουθούν την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών χρειάζεται να τον δουν εκεί. Εάν (ο Μπάιντεν) δεν παραβρεθεί, ο Πούτιν θα χειροκροτεί, ο ίδιος προσωπικά, και μάλιστα όρθιος».

Ο Ουκρανός πρόεδρος ελπίζει σε μαζική προσέλευση ηγετών στη Σύνοδο της Ελβετίας, ώστε να καταδειχθεί άλλη μια φορά η απομόνωση Πούτιν.

Στην Ευρώπη, όμως, η συζήτηση έχει ανάψει και για το αν τα δυτικά όπλα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις εντός Ρωσίας. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επιμένει πως κάτι τέτοιο δεν θα σήμαινε εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο, κάτι που υποστηρίζει και η Τσεχία, όμως πολλοί είναι εκείνοι που παραμένουν αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη.

Στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την «ακλόνητη» στήριξή του στην Ουκρανία, προχθές. Στην παρούσα συγκυρία όμως, λίγους μήνες πριν από τις πλέον κρίσιμες αμερικανικές εκλογές, η προτεραιότητά του είναι η προεκλογική εκστρατεία και θεωρεί πως δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου για ένα ταξίδι στην Ελβετία. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να στείλει εκπρόσωπο.