Γάλλοι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν ένα «εξαιρετικό αλλά μυστηριώδες» - όπως χαρακτηρίζεται - εύρημα ηλικίας 2.000 ετών.

Συγκεκριμένα, η αρχαιολογική σκαπάνη στη Γαλλία, που χρονολογείται στην εποχή των Γαλατικών πολέμων, αποκάλυψε εννέα μεγάλους τάφους που περιέχουν λείψανα αλόγων.

Οι 28 επιβήτορες, όλοι περίπου έξι ετών, είχαν ταφεί λίγο μετά τον θάνατό τους, ο καθένας τοποθετημένος σε λάκκους στη δεξιά πλευρά του με το κεφάλι του στραμμένο προς τον νότο. Σε κοντινή απόσταση ένας τάφος περιείχε τα λείψανα δύο σκύλων, με κεφάλια στραμμένα προς τα δυτικά.

Ειδικοί τοποθετούν τα ερείπια στην εποχή των Γαλατικών πολέμων

Ειδικοί από το Εθνικό Ινστιτούτο Προληπτικής Αρχαιολογικής Έρευνας της Γαλλίας (Inrap), λένε ότι η χρονολόγηση με άνθρακα τοποθετεί τα ερείπια στην εποχή των Γαλατικών πολέμων, γύρω στο τέλος της ρωμαϊκής κατάκτησης της τότε Γαλατίας και στην αρχή της αυτοκρατορίας της αρχαίας Ρώμης μεταξύ 100 π.Χ. και 100 μ.Χ.

alogagalia

Εξετάζουν τα οστά για να προσπαθήσουν να διαπιστώσουν εάν τα ζώα θάφτηκαν αφού σκοτώθηκαν στη μάχη ή ως μέρος ενός περίπλοκου τελετουργικού. Ένα επεισόδιο ασθένειας των ζώων θεωρήθηκε απίθανο, καθώς θάφτηκαν μόνο αρσενικά ενήλικα άλογα, αλλά τα λείψανα εξετάζονται για τυχόν ασθένειες.

Η ανακάλυψη ήρθε καθώς οι αρχαιολόγοι ερευνούσαν μια τοποθεσία του 5ου έως 6ου αιώνα στο Villedieu-sur-Indre στην κεντρική Γαλλία, όπου έχουν βρεθεί κτίρια, τάφροι και ένας μεσαιωνικός δρόμος. Ο πρώτος λάκκος που αποκαλύφθηκε περιείχε 10 πλήρεις σκελετούς αλόγων. Τα ζώα, μήκους μόλις 1,2 μέτρων, τα οποία λέγεται ότι ήταν τυπικά των γαλατικών αλόγων εκείνη την εποχή, είχαν τοποθετηθεί προσεκτικά σε δύο σειρές.

Σώματα οκτώ πολεμιστών της εποχής του σιδήρου και των αλόγων τους

Η σκηνοθεσία της ταφής είναι παρόμοια με προηγούμενες ανακαλύψεις ευρύτερα στη Γαλλία. Στο Gondole στο Puy-de-Dôme το 2002, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν έναν ορθογώνιο τάφο που περιείχε τα σώματα οκτώ πολεμιστών της εποχής του σιδήρου και των αλόγων τους σε αυτό που

Η Isabelle Pichon, επικεφαλής της αρχαιολογικής επιχείρησης για το Inrap, δήλωσε ότι το τελευταίο εύρημα ήταν «εξαιρετικό... αλλά ένα μυστήριο».

«Πιστεύουμε ότι λόγω του τόπου όπου θάφτηκαν συνδέθηκαν με τους γαλατικούς πολέμους που διεξήγαγε ο Ιούλιος Καίσαρας τον 1ο αιώνα π.Χ., αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι απλώς μια θεωρία», είπε. «Γνωρίζουμε ότι υπήρξε μια σημαντική μάχη και ο ρωμαϊκός στρατός πέρασε όχι μακριά από εδώ, αλλά έχουμε τόσο λίγα στοιχεία και μέχρι στιγμής δεν έχουμε βρει τίποτα που να δείχνει πώς πέθαναν. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ήταν μια τελετουργική ταφή, παρόλο που δεν υπήρχαν αντικείμενα θαμμένα μαζί με τα άλογα».

Ο Pichon είπε ότι δείγματα DNA είχαν ληφθεί από τα οστά και δείγματα ιζημάτων γύρω τους.

«Γνωρίζουμε ότι οι Γαλάτες είχαν μικρά άλογα αυτού του είδους, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι μερικοί από τους Ρωμαίους βοηθούς τα είχαν επίσης, οπότε ελπίζουμε ότι μερικά από τα δείγματα DNA που έχουμε πάρει θα δώσουν κάποιες απαντήσεις», είπε.

«Είναι μια εξαιρετική ανακάλυψη λόγω της σπανιότητας τέτοιων ευρημάτων, αλλά είναι ένα μυστήριο. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι αυτά τα άλογα θάφτηκαν με ιδιαίτερη προσοχή. Δεν πετάχτηκαν απλώς στο λάκκο, οπότε αντιμετωπίστηκαν με προσοχή και σεβασμό».