Η εβδομάδα τουρκικής κουζίνας γιορτάστηκε για τρίτη συνεχή χρονιά, η οποία φέτος ήταν αφιερωμένη στα λεγόμενα «Turkaegean» φαγητά. Η πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα πραγματοποίησε εκδήλωση, παρουσιάζοντας της γαστρονομικές δημιουργίες της χώρας τους. 

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι για την εβδομάδα κουζίνας, η τουρκική πρεσβεία χρησιμοποίησε τον όρο Turkaegean, ο οποίος το καλοκαίρι του 2022 είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Αθήνας. Στο βίντεο προώθησης του 2022, παρουσιάζονταν τα θέλγητρα της δυτικής ακτής της γειτονικής χώρας, με το σκηνικό να θυμίζει αρκετά… Ελλάδα και τα δικά μας νησιά. Για την κατοχύρωση του όρου τότε, είχε παρέμβει με  επιστολή του προς τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς και αρμόδιο για τα εν λόγω ζητήματα Τιερί Μπρετόν, ο κ. Σχοινάς εκφράζοντας με "τον πιο έντονο τρόπο" την απογοήτευσή του που "οι εσωτερικοί έλεγχοι και οι διαδικασίες του EUIPO δεν αποδείχθηκαν επαρκείς για τον εντοπισμό και την κοινοποίηση μιας υπόθεσης με προφανείς και δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, στα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της ΕΕ - της Ελλάδας- αλλά και για την προστασία των καταναλωτών και του τουριστικού τομέα της Ε.Ε".
 
Παράλληλα, στην Τουρκία η σύζυγος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Εμινέ, επιβλέπει την εκδήλωση με τις παραδοσιακές συνταγές της βιώσιμης τουρκικής κουζίνας, που εκτελούνται χωρίς να παράγουν απόβλητα (zero waste).

Η εκδήλωση στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα

«Βουτήξτε στην Εβδομάδα Τουρκικής Κουζίνας από τις 21 έως τις 27 Μαΐου 2024! Γιορτάστε τις "Turkaegean" λιχουδιές, όπου τα φρέσκα λαχανικά και τα βιώσιμα τρόφιμα βρίσκονται στο επίκεντρο. Γευτείτε την παράδοση από το αγρόκτημα στο τραπέζι, ενώ απολαμβάνετε τον ήλιο, τη θάλασσα και την άμμο» είναι το μήνυμα που συνοδεύει το ανάλογο βίντεο από τον τουρκικό Οργανισμό Τουρισμού.

«Αρχαία και βιώσιμη τουρκική κουζίνα, για άλλη μια φορά στην παγκόσμια σκηνή! Διαμορφωμένη πάνω από χίλια χρόνια, η τουρκική κουζίνα παρουσιάζει τις ιδιαίτερες και ποικίλες γεύσεις της στον κόσμο κατά την εβδομάδα τουρκικής κουζίνας, 21-27 Μαΐου. Η εβδομάδα τουρκικής κουζίνας παρουσιάζει την πλούσια γαστρονομική κουλτούρα της Τουρκίας σε ένα ευρύ κοινό στο εσωτερικό και στο εξωτερικό μέσω των αντιπροσωπειών της Τουρκίας. Αυτή η σημαντική επταήμερη εκδήλωση περιλαμβάνει μοναδικές συνταγές από τη διαχρονική τουρκική κουζίνα, ενώ αναδεικνύει τη βιωσιμότητα μιας πανάρχαιας γαστρονομικής παράδοσης» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

View this post on Instagram

A post shared by Go Türkiye (@goturkiye)

Και συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση: «Ένα πανέμορφο τοπίο πράσινου και γαλάζιου, η ακτή του Αιγαίου της Τουρκίας τραβάει την προσοχή με το μαγευτικό τοπίο και την βαθιά ριζωμένη ιστορία της, καθώς και την κουλτούρα της υγιεινής διατροφής. Το 2010, η UNESCO αναγνώρισε τη Μεσογειακή Διατροφή ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας και αυτές οι παράκτιες περιοχές φημίζονται για τα λαχανικά όπως αγκινάρες και άνθη κολοκυθιών, καθώς και τοπικά βότανα και άφθονα θαλασσινά. Η περιοχή του Αιγαίου είναι επίσης, γνωστή για τα αιωνόβια ελαιόδεντρα και τα ελαιόλαδα, το μυστικό της μακροζωίας».

View this post on Instagram

A post shared by Go Türkiye (@goturkiye)