Ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρέικιανες της Ισλανδίας άρχισε να εκρήγνυται, για πέμπτη φορά από τον Δεκέμβριο.

Η νέα έκρηξη του ηφαιστείου ήρθε καθώς μια άλλη έκρηξη στη χερσόνησο Ρέικιανες έληξε πρόσφατα, αφού έβγαζε σιντριβάνια λιωμένου πετρώματος για σχεδόν οκτώ εβδομάδες.

Δείτε Live


Watch live: Volcanic eruption on Iceland's Reykjanes Peninsula


Οι Αρχές είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο νέας ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή νότια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ, καθώς μελέτες έδειξαν ότι το μάγμα συσσωρεύεται στο υπέδαφος.

Το πύρινο θέαμα υπογράμμισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το νησιωτικό έθνος των σχεδόν 400.000 κατοίκων, καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το Ρέικιανες θα μπορούσε να συνεχίσει να εκρήγνειται για δεκαετίες ή ακόμη και αιώνες.

Ισλανδία: Η 8η έκρηξη σε 3 χρόνια στη χερσόνησο


Η έκρηξη ήταν η όγδοη στη χερσόνησο, όπου ζουν περίπου 30.000 άνθρωποι, από το 2021, όταν τα γεωλογικά συστήματα που ήταν αδρανή για περίπου 800 χρόνια ενεργοποιήθηκαν ξανά.

Προηγούμενες εκρήξεις έχουν διακόψει τη θέρμανση, έχουν κλείσει μεγάλους δρόμους και έχουν καταστρέψει ακόμη και αρκετά σπίτια στο Γκρίνταβικ.

Σε μια προσπάθεια να αποτραπούν περαιτέρω ζημιές, έχουν ανεγερθεί τεχνητά φράγματα για να κρατήσουν τη λάβα μακριά από υποδομές όπως ο γεωθερμικός σταθμός παραγωγής ενέργειας Svartsengi, το υπαίθριο σπα Blue Lagoon και το Γκρίνταβικ.

Οι Ισλανδοί αναφέρονται συχνά στη χώρα τους ως «Γη της Φωτιάς και του Πάγου», αναφερόμενοι στο απόκοσμο τοπίο της με τους παγετώνες και τα ηφαίστεια, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στις τεκτονικές πλάκες της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής, καθιστώντας τη σεισμικό πεδίο.