Νέα ηφαιστειακή έκρηξη καταγράφηκε στη χερσόνησο Ρέικιανες, στη νοτιοδυτική Ισλανδία, η πέμπτη κατά σειρά από τον Δεκέμβριο και η όγδοη από το 2021, λίγη ώρα αφού οι αρχές είχαν εκκενώσει την κοντινή πόλη Γκρίνταβικ.

Για πέμπτη φορά από τον περασμένο Δεκέμβριο η Ισλανδία βιώνει άλλη μια έκρηξη ηφαιστείου με τη λάβα να καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της.

Η έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία απειλεί την πόλη Γκρίνταβικ προκαλώντας την εκκένωση της παγκοσμίου φήμης λίμνης Blue Lagoon.

sdlfjsdfv

Τα βίντεο που έρχονται από την περιοχή δείχνουν συντριβάνια καυτής λάβας να εκτοξεύονται στον αέρα κατά μήκος μιας σχισμής μήκους 3,4 χιλιομέτρων κοντά στο όρος Χάγκαφελ στη χερσόνησο Ρέΐκιανες. «Η πρώτη εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι η έναρξη αυτής της έκρηξης είναι πιο έντονη από ό,τι οι προηγούμενες εκρήξεις στην περιοχή» τόνισε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας.

Όλα έγιναν τη μία το μεσημέρι της Τετάρτης (29.05.2024), μετά από έναν σεισμό στον κρατήρα Sundhnúks, μετέδωσε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Ισλανδίας RUV. Οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει νωρίτερα ότι μια ηφαιστειακή έκρηξη ήταν πιθανή μετά από «έντονη σεισμική δραστηριότητα» στον κρατήρα και συσσώρευση μάγματος στην υπόγεια δεξαμενή του.

Iceland Volcano Eruption Update; Large Eruption Begins, Partially Explosive

Iceland volcano starts erupting again, shooting lava into the sky

Τα εντυπωσιακά πλάνα, που προβλήθηκαν σε ζωντανή μετάδοση, υπογραμμίζουν τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει το νησί των περίπου 400.000 κατοίκων, καθώς οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι εκρήξεις θα συνεχίζονται στο Ρέικιανες επί δεκαετίες, αν όχι επί αιώνες. Στη χερσόνησο αυτήν ζουν περίπου 30.000 άνθρωποι. Στις προηγούμενες ενεργοποιήσεις του ηφαιστείου έκλεισαν βασικοί οδικοί άξονες, παρουσιάστηκαν προβλήματα στις υποδομές θέρμανσης και καταστράφηκαν ακόμη και μερικά σπίτια στο ψαροχώρι Γκρίνταβικ, όπου ελάχιστοι κάτοικοι έχουν επιστρέψει.