Σε ένα ακόµη ανιστόρητο παραλήρηµα µε µεταφυσικού χαρακτήρα ισλαµιστικές αναφορές προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν χθες, ανήµερα της συµπλήρωσης 571 χρόνων από την Άλωση της Πόλης. Απευθυνόµενος στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του Κόµµατος ∆ικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), διεµήνυσε (σε ποιους άραγε;) ότι «η Κωνσταντινούπολη ήταν και θα παραµείνει τουρκική και µουσουλµανική, σε πείσµα όσων ενοχλούνται ή δεν το αποδέχονται».

«Η Κωνσταντινούπολη είναι µουσουλµανική και θα παραµείνει έτσι για πάντα»

Από αυτό το… ερντογανικό κρεσέντο δεν έλειψαν οι αναφορές στην Αγιά Σοφιά, στο κορυφαίο αυτό σύµβολο της Ορθοδοξίας που πριν από τέσσερα χρόνια µετετράπη σε τζαµί µε την υπογραφή του. «Αν και κάποιοι δεν µπορούν ακόµη να το αποδεχθούν, η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκική, η Κωνσταντινούπολη είναι µουσουλµανική και θα παραµείνει έτσι για πάντα. Σπάσαµε τις αλυσίδες της Αγίας Σοφίας και την ανοίξαµε πάλι, εκπληρώνοντας τη διαθήκη (σ.σ. αναφέρεται σε “προφητεία” του Μωάµεθ) του Πορθητή». Και σε άλλο σηµείο αυτής της ανεκδιήγητης προσέγγισης της ίδιας -εντέλει- της Ιστορίας, σηµειώνει κάνοντας αναφορά στην «Κόκκινη Μηλιά»: «Χωρίς την κατανόηση της κατάκτησης, δεν µπορεί κανείς να κατανοήσει το ιδανικό του έθνους µας για την “Κόκκινη Μηλιά”. Χωρίς την κατανόηση της κατάκτησης, δεν µπορεί κανείς να κατανοήσει την πίστη, την αποφασιστικότητα, τον ορίζοντα και τη στρατηγική που οδήγησαν τα πλοία από την ξηρά. H κατάκτηση σηµαίνει µετατροπή της σκοτεινής µοίρας της Κωνσταντινούπολης σε φως. Η κατάκτηση σηµαίνει να φέρεις ευηµερία, όχι µόνο να κάνεις ευηµερούσα τη γη και τις πόλεις αλλά να ευφραίνεις και τις καρδιές».

Νέο παραλήρημα Ερντογάν για την Άλωση

Ο Τούρκος πρόεδρος έστρεψε τα βέλη του και σε όσους έχουν αντίθετη άποψη για την Άλωση (εντός της χώρας), λέγοντας: «Αυτοί που αποκαλούν την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης “κατοχή”, που γράφουν στους τοίχους ότι “η καταπίεση άρχισε το 1453” (σ.σ. γκράφιτι που συναντά κανείς συχνά σε γειτονιές της Πόλης), δεν διαφέρουν από τις ορδές των Σταυροφόρων που λεηλατούσαν γυναίκες και πόλεις 250 χρόνια πριν από την κατάκτηση».

Νωρίτερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu είχε µεταδώσει µήνυµα του Ερντογάν για την Άλωση, στο οποίο ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει µεταξύ άλλων: «Η πίστη, η αποφασιστικότητα και το κουράγιο του σουλτάνου Μωάµεθ του Πορθητή και των ηρωικών στρατιωτών του, κατά τη διάρκεια της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, µας εµπνέει σήµερα για την επίτευξη του στόχου του αιώνα της Τουρκίας».

∆εν αποτελεί, βεβαίως, έκπληξη το παραλήρηµα του εξ Ανατολών γείτονά µας. Κάθε χρόνο τέτοια µέρα λέει λίγο-πολύ τα ίδια, ο τόνος ίσως αλλάζει. Το θέµα είναι ότι εν µέσω µιας προσπάθειας εξοµάλυνσης των διµερών σχέσεων, που θεωρητικά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, θα περίµενε κανείς πιο ψύχραιµες και πιο προσεκτικές τοποθετήσεις εκ µέρους του Τούρκου προέδρου.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»