Σωρεία αντιδράσεων έχει προκληθεί από τις νέες αποκαλύψεις της «Mirror» για τον πρίγκιπα Χάρι και τις τελευταίες στιγμές της βασίλισσας Ελισάβετ

Στο επίχμαχο δημοσίευμα ανφέρεται πως όταν έφυγε από τη ζωή η γιαγιά του, εκείνος έγραφε σημειώσεις για τα αμφιλεγόμενα απομνημονεύματά του, ενώ η βασιλική οικογένεια ήταν βυθισμένη στη θλίψη εξαιτίας της κατάστασης που επικρατούσε με την βσαίλισσα Ελισάβετ.

Ο δούκας του Sussex προκάλεσε σοκ σε όλο τον κόσμο όταν η αμφιλεγόμενη αυτοβιογραφία του Spare βγήκε στα ράφια πέρυσι - μόλις αρκετούς μήνες μετά τον θάνατο της γιαγιάς του. Σε αυτό, αποκάλυψε ιδιωτικές στιγμές με τους βασιλικούς συγγενείς του, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών για το τι συνέβη την ημέρα που πέθανε η πρώην μονάρχης.

Από τότε που κυκλοφόρησε το βιβλίο, ο δεσμός του Χάρι με την οικογένειά του φαίνεται να έχει πάει από το κακό στο χειρότερο, ειδικά με τον αδερφό του πρίγκιπα Γουίλιαμ, τον οποίο κατηγόρησε ότι του επιτέθηκε σωματικά κατά τη διάρκεια μιας έντονης λογομαχίας στο Παλάτι του Κένσινγκτον. Και σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Χάρντμαν, τον σεβαστό συγγραφέα πίσω από τις βιογραφίες του βασιλιά Καρόλου και της αείμνηστης βασίλισσας, οι συνέπειες από το βιβλίο γίνονται αισθητές από τον Χάρι περισσότερο από ένα χρόνο μετά. Σύμφωνα με τον Independent, είπε στο Hay Literary Festival:

«Το πρόβλημα που υπάρχει είναι, αυτή τη στιγμή, εξακολουθεί να υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι πολύ τραυματισμένοι, ιδιαίτερα ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, που όλες αυτές οι προσωπικές οικογενειακές στιγμές της παιδικής ηλικίας ξεχύθηκαν. Στο βιβλίο του Χάρι, δεν είναι αυτό που είπε ο Χάρι, είναι το γεγονός ότι το είπε και έδωσε τόσα πολλά μυστικά και, ουσιαστικά, τη στιγμή του θανάτου της βασίλισσας, κρατούσε σημειώσεις. Κατά την εμφάνισή του στο φεστιβάλ, ο συγγραφέας, ο οποίος είχε πρόσβαση στα παρασκήνια κατά τη διάρκεια της Στέψης, ρωτήθηκε για το πώς ο Κάρολος είχε επηρεαστεί από την κατάσταση με αυτόν τον μικρότερο γιο. Και είπε ότι ο Βασιλιάς το βρίσκει ανησυχητικό και ότι "τον κάνει δυστυχισμένο" και πρόσθεσε: «εδώ είναι, έχει δύο γιους, έναν που σχεδόν δεν τον βλέπει, και δύο εγγόνια που δεν τα έχει δει σχεδόν ποτέ, και ναι, νομίζω ότι θα ήθελε κάποιο είδος modus vivendi. Σαφώς, δεν μπορούν να επιστρέψουν στο royal ζωή, δεν νομίζω ότι θέλουν και, μετά από όλα αυτά που συνέβησαν, δεν θα λειτουργούσαν».

Την περασμένη εβδομάδα, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Χάρι, ο οποίος έχει έναν δύσκολο δεσμό με τον πατέρα του, απέρριψε την πρόταση του Βασιλιά να μείνει σε βασιλική κατοικία κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του μήνα. Λέγεται ότι η προσφορά ανατράπηκε επειδή δεν συνοδεύτηκε από καμία διάταξη ασφαλείας και θα βρισκόταν σε "ορατή τοποθεσία με δημόσια σημεία εισόδου και εξόδου και χωρίς αστυνομική προστασία.

Κατά τη διάρκεια της υπόθεσης, το Ανώτατο Δικαστήριο ενημερώθηκε ότι ο Χάρι πιστεύει ότι τα παιδιά του, ο πρίγκιπας Άρτσι και η πριγκίπισσα Λίλιμπετ δεν μπορούν να «νιώσουν σαν στο σπίτι τους» στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν «δεν είναι δυνατό να τα κρατήσουν ασφαλή». Από τότε που μετακόμισαν στις ΗΠΑ, ο Archie και η Lilibet έχουν πάει στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο μία φορά, με τον Charles να έχει μόνο μία συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τη μικρότερη εγγονή του.

Σύμφωνα με τη βασιλική βιογράφο Ingrid Seward, το ζήτημα της ασφάλειας φαίνεται να είναι το εμπόδιο όταν πρόκειται για μια βασιλική επανένωση. Είπε στη Mirror: «Οι φόβοι για την ασφάλεια του Χάρι και της Μέγκαν θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι εμπόδιο σε κάθε είδους επανένωση με τη βασιλική οικογένεια. Αλλά αναμφίβολα έχουν προσκληθεί στο Balmoral αυτό το καλοκαίρι.

Όπως ανακάλυψε η αείμνηστη Βασίλισσα, η Σκωτία προσφέρει τον μόνο ποιοτικό χρόνο που πρέπει να αφιερώσει ένας μονάρχης στην οικογένεια. Θα ήταν πολύ λυπηρό εάν στον Κάρολο αρνούνταν τη χαρά να δει τα εγγόνια του μόνο και μόνο λόγω των αβάσιμων προβλημάτων ασφαλείας του Χάρι».