H Χαμάς ενημέρωσε τους μεσολαβητές των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ότι είναι έτοιμη να καταλήξει με το Ισραήλ σε μια πλήρη συμφωνία, μετέδωσε το βράδυ της Πέμπτης (30/05) το πρακτορείο Reuters.

Ο όρος που θέτει

Κατά τις ίδιες πηγές, η Χαμάς προτίθεται να συμπεριληφθεί στη συμφωνία ανταλλαγή ομήρων – κρατουμένων αν το Ισραήλ σταματήσει τον πόλεμο και την επιθετικότητά του εναντίον αμάχων στη Γάζα.

Την ίδια ώρα, παρά τη διεθνή κατακραυγή, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους στη Ράφα.

Στο επίκεντρο η Ράφα

Μάλιστα, χθες οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν πως πήραν τον έλεγχο ουδέτερης ζώνης στρατηγικής σημασίας κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, όχι μακριά από τη Ράφα, την πόλη που έχει ισοπεδωθεί και μετατρέπεται πλέον στο νέο επίκεντρο του πολέμου με τη Χαμάς.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1mylgd2c3pt)
Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος κατήγγειλε τον θάνατο δυο εργαζομένων της σε «απευθείας πλήγμα» του ισραηλινού στρατού εναντίον ασθενοφόρου της στον δυτικό τομέα της Ράφας.

Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε δυνάμεις σε διάφορες πόλεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έπειτα από «επίθεση» που διαπράχθηκε «με αυτοκίνητο» χθες βράδυ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δυο Ισραηλινούς στη Νάμπλους.

Αρχικά ο στρατός ανέφερε απλά πως επρόκειτο για «δυο ισραηλινούς πολίτες», προτού διευκρινίσει αργότερα πως τα θύματα ήταν εικοσάρηδες στρατιώτες της ταξιαρχίας Κφιρ.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, στη Δυτική Όχθη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 519 Παλαιστίνιοι αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και επιθέσεις εποίκων.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1mbbrekpq29)

Φονικοί βομβαρδισμοί

Παρά τη διεθνή αγανάκτηση και κατακραυγή έπειτα από τον φονικό βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις χερσαίες επιχειρήσεις που εξαπέλυσε την 7η Μαΐου προκειμένου να εξαλείψει τα τελευταία, κατ’ αυτόν, τάγματα του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

Χθες μαίνονταν οδομαχίες και βομβαρδισμοί στην πόλη, την επομένη της εισβολής αρμάτων μάχης στο κέντρο της πόλης. Στη Χαν Γιούνις, ανασύρθηκαν τρία πτώματα από σπίτι που βομβαρδίστηκε, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία.

Μέσα σε τρεις εβδομάδες, σχεδόν ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ, έφυγαν από τη Ράφα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1mb31aw6oqh)