Ο Ντόναλντ Τραμπ κρίθηκε ένοχος για 34 κατηγορίες για παραποίηση επαγγελματικών αρχείων σχετικά με κρυφές πληρωμές χρημάτων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς.

Η αυλαία της πρώτης στα χρονικά ποινικής δίκης με κατηγορούμενο πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών έπεσε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, με το 12μελές σώμα να εκδίδει την εξαιρετικής βαρύτητας ετυμηγορία στην οποία τον έκρινε ένοχο και για τις 34 κατηγορίες μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάθισε στο εδώλιο για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς, η οποία ανάγεται στην περίοδο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2016, όταν αποφάσισε ότι θέλει να γίνει πρόεδρος για να ακολουθήσει μία ταραχώδης θητεία που τερματίστηκε με την αμερικανική Δημοκρατία βαθιά τραυματισμένη. Για την εισβολή στο Καπιτώλιο και την απόπειρα ανατροπής της εκλογικής έκβασης του 2020 ο Ντόναλντ Τραμπ επίσης θα λογοδοτήσει, όμως επιχειρεί πάση θυσία να καθυστερήσει διά της νομικής οδού αυτές τις δίκες για μετά τις εκλογές, και δείχνει να το επιτυγχάνει.

Οι ένορκοί έφτασαν στην απόφαση να κρίνουν ένοχο των πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ καθώς διαπίστωσαν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο Τραμπ παραποίησε ή προκάλεσε την παραποίηση των επιχειρηματικών αρχείων «με πρόθεση να εξαπατήσει», αλλά και ότι το έπραξε με πρόθεση να διαπράξει ή να αποκρύψει άλλο έγκλημα. Αυτό το δεύτερο στοιχείο -η πρόθεση διάπραξης ή απόκρυψης άλλου εγκλήματος- είναι που αναβαθμίζει τις κατηγορίες σε κακουργήματα.

Λίγο πριν την ετυμηγορία των δικαστών, στην πολύκροτη δίκη Τραμπ, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, αυτοχαρακτηρίστηκε… Μητέρα Τερέζα, διαμηνύοντας πως είναι αθώος και θύμα πολιτικής σκευωρίας εμπνευσμένης από τους αντιπάλους του. Έφτασε, μάλιστα, σε σημείο να κατηγορεί δικαστή πως είναι χρηματοδότης του Τζο Μπάιντεν, ενώ δεν άφησε στο... απυρόβλητο, ούτε τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Εναπόκειται στον δικαστή Χουάν Μέρτσαν να αποφασίσει εάν η τιμωρία του θα περιλαμβάνει ποινή φυλάκισης.

Η ποινή που προβλέπεται

Κάθε μία εκ των 34 κατηγοριών επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης τέσσερα έτη, ωστόσο γενική εκτίμηση νομικών και αναλυτών είναι ότι ο δικαστής δεν θα εκδώσει απόφαση για τη φυλάκιση του Τραμπ, δεδομένης της φύσης των κατηγοριών που εμπίπτουν στην χαμηλότερη βαθμίδα κακουργήματος στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, του γεγονότος ότι διαθέτει καθαρό ποινικό μητρώο, της ηλικίας του, και σαφώς λαμβάνοντας υπόψη και τις πιθανές πολιτικές επιπτώσεις της φυλάκισης ενός πρώην προέδρου και νυν υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία. Ειδικοί εκτιμούν πως η ποινή είτε θα είναι με αναστολή, είτε θα αφορά στην καταβολή προστίμου, είτε θα περιλαμβάνει κοινωνική εργασία ή κάποιο συνδυασμό αυτών.

Είναι βέβαιο πως ο Τραμπ θα ασκήσει έφεση και θα ξεσπάσει κατά πάντων με νέους όρκους για «εκδίκηση» στη δεύτερη θητεία στην οποία προσβλέπει μεταξύ άλλων για να αποκρούσει και τις ακόμη πιο σημαντικές ποινικές δίκες που τον περιμένουν, ενώ το επιτελείο Μπάιντεν θα επιμείνει ακόμη περισσότερο πως η αμερικανική Δημοκρατία διατρέχει κίνδυνο.

Η καταδίκη του Τραμπ, ακόμα και με φυλάκιση, σε κάθε περίπτωση δεν θα έφρασε το δρόμο του Τραμπ να διεκδικήσει την προεδρία, γράφουν τα αμερικανικά μέσα. Ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν ορίζει μια ακρόαση για την καταδίκη για τις 11 Ιουλίου στις 10 π.μ.

Η ημερομηνία είναι κοντά στην Εθνική Συνέλευση των Ρεπουμπλικανών, η οποία έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 15 Ιουλίου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1n5pf3278yp)