Το ενδεχόμενο να κατευθύνονται από τη Ρωσία τα απειλητικά ηλεκτρονικά μηνύματα που εστάλησαν προ διημέρου σε δεκάδες σχολεία της Αττικής, αλλά και μια σειρά σοβαρών επιθέσεων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε ευρωπαϊκές χώρες, διερευνούν οι διεθνείς αστυνομικές υπηρεσίες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, μεταξύ αυτών που εξετάζουν οι διωκτικές υπηρεσίες ως έργα Ρώσων κατασκόπων ή μισθοφορικών ομάδων είναι μια σειρά εμπρηστικών επιθέσεων σε γνωστό πολυκατάστημα της Λιθουανίας, εμπορικό κέντρο της Πολωνίας και επιχειρηματικές μονάδες του ανατολικού Λονδίνου, καθώς επίσης η δολιοφθορά σε στρατιωτική βάση στη Βαυαρία, το γκράφιτι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι και άλλες επιθέσεις σε Εσθονία και οργανισμούς της Γερμανίας.

Διαβάστε ακόμα: Guardian: Σε συναγερμό η Ευρώπη έπειτα από εμπρησμούς και δολιοφθορές που φέρεται να συνδέονται με τη Ρωσία

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι επιθέσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια μιας αυξανόμενης επιχείρησης παραπληροφόρησης, στην οποία ενδεχομένως εντάσσονται και τα απειλητικά email που εστάλησαν την Τετάρτη σε 35 δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της Αττικής και έκαναν λόγο για ύπαρξη εκρηκτικών μηχανισμών και λουτρό αίματος. Αν και η Ελληνική Αστυνομία, παρά το γεγονός ότι τα μηνύματα εστάλησαν από ρωσικό σέρβερ, δεν κρίνει το περιστατικό που αφορά τη χώρα μας ως σοβαρό, ήδη έχουν ξεκινήσει οι επαφές με την Ιντερπόλ και άλλες ξένες διωκτικές υπηρεσίες προκειμένου να γίνει ενδελεχής έρευνα. Η πρώτη εκτίμηση των ελληνικών Αρχών είναι ότι το κείμενο που εστάλη είναι μηχανική μετάφραση ενός παλαιότερου αραβόφωνου κειμένου, το οποίο είχε σταλεί μετά την τρομοκρατική επίθεση τζιχαντιστών έξω από το στάδιο Σταντ ντε Φρανς, στο θέατρο Μπατακλάν και σε καφέ και εστιατόρια του Παρισιού στις 13 Νοεμβρίου 2013. Επιθέσεις κατά τις οποίες είχαν χάσει τη ζωή τους 131 άνθρωποι και 7 βομβιστές.

Guardian: Τι εκτιμούν οι διωκτικές υπηρεσίες των ευρωπαϊκών χωρών

Οι διωκτικές υπηρεσίες των ευρωπαϊκών χωρών, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο της εφημερίδας «Guardian», εκτιμούν ότι ευρωπαϊκές χώρες έχουν μπει στο «στόχαστρο» της Μόσχας εξαιτίας της σύμπλευσης με την ουκρανική κυβέρνηση στον πόλεμο με τη Ρωσία: «Η ανησυχία ότι αυτές οι υβριδικές επιθέσεις θα μπορούσαν να είναι έργο της Ρωσίας είναι τέτοια που το θέμα τέθηκε σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, με αξιωματούχους ασφαλείας της Ολλανδίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας να προειδοποιούν για τα εθνικά τρωτά σημεία. Ένας υπουργός, ο οποίος ζήτησε να µην κατονοµαστεί, δήλωσε ότι ανησυχούν βαθύτατα για “σαµποτάζ που οργανώνεται, χρηµατοδοτείται και γίνεται από Ρώσους”».

Παράλληλα, ο «Guardian» επισήµανε πως ο γενικός γραµµατέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενµπεργκ, έδειξε επίσης µε το δάχτυλο τη Μόσχα: «Αυτό που µπορώ να πω είναι ότι έχουµε δει αυξηµένη δραστηριότητα των ρωσικών µυστικών υπηρεσιών σε όλη τη Συµµαχία. Ως εκ τούτου, έχουµε αυξήσει την επαγρύπνησή µας».

Το θέµα της ρωσικής δράσης σε ευρωπαϊκό έδαφος συζητήθηκε έντονα την Τρίτη κατά τη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Εξωτερικών και Άµυνας στις Βρυξέλλες. Αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωµατούχοι, σύµφωνα µε την εφηµερίδα, φαίνεται να συµµερίζονται πως υπάρχει µια γενικευµένη προσπάθεια των ρωσικών υπηρεσιών να αποσταθεροποιήσουν χώρες της Συµµαχίας. Μεταξύ αυτών και η Ολλανδή υπουργός Άµυνας, Κάισα Όλονγκρεν, η οποία δήλωσε: «Ναι, είµαστε ευάλωτοι. Νοµίζω ότι όλοι µας είµαστε. Έχουµε ζωτικής σηµασίας υποδοµές. Έχουµε υποδοµές στον βυθό της θάλασσας, έχουµε προµήθειες ηλεκτρικής ενέργειας, νερού, είµαστε ευάλωτοι σε κυβερνοεπιθέσεις. Βλέπουµε τώρα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ότι η Ρωσία προσπαθεί να µας αποσταθεροποιήσει και επίσης να µας εκφοβίσει».