Πέντε διαφορετικές ατζέντες συγκρούονται για την Ευρώπη - Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κοµισιόν διασταύρωσαν τα ξίφη τους
H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται στο επίκεντρο και αναδεικνύει νέες πολιτικές στην επόµενη µέρα της Ενωσης
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, µιλώντας για την Ευρωπαϊκή Αµυνα, υπεραµύνθηκε της πρότασης του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη δηµιουργία µιας ασπίδας αεράµυνας χρηµατοδοτούµενης από την Ε.Ε
Τα κόµµατα της Ακροδεξιάς, αν και απουσίαζαν από το ντιµπέιτ της περασµένης Πέµπτης, που έλαβε χώρα στο ηµικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης µεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύµφωνα µε τους διοργανωτές της εκδήλωσης, οι εκπρόσωποί τους αποκλείστηκαν από τη συζήτηση, καθώς διαφωνούν µε τον τρόπο εκλογής των υποψηφίων για την προεδρία της Επιτροπής. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρέθηκε πάλι στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης δεχόµενη τα πυρά των πολιτικών της αντιπάλων, που την κατηγόρησαν ότι είναι έτοιµη να συνεργαστεί µετεκλογικά µε τις δυνάµεις τις Ακροδεξιάς.
Αφορµή γι’ αυτή την επίθεση έδωσαν οι πρόσφατες δηλώσεις της, σύµφωνα µε τις οποίες δεν θα ήταν αντίθετη σε µια µετεκλογική συνεργασία µε τον ευρύτερο χώρο της ∆εξιάς. Αρνήθηκε όµως κατηγορηµατικά ότι θα επιδιώξει να συνεργαστεί µε την οµάδα του ECR, το οποίο ανήκει στο φάσµα της Ακροδεξιάς. Το ΕΛΚ που εκπροσωπεί η Φον ντερ Λάιεν, αν και σύµφωνα µε τις δηµοσκοπήσεις αναµένεται να κερδίσει τις περισσότερες έδρες στη νέα Ευρωβουλή, είναι βέβαιο πως δεν θα µπορέσει από µόνο του να της εξασφαλίσει την απαιτούµενη πλειοψηφία για την επανεκλογή της. Το 2019, η Φον ντερ Λάιεν εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής µε την υποστήριξη του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της φιλελεύθερης οµάδας Renew Europe Now. Το επιχειρούµενο άνοιγµά της προς τη ∆εξιά έχει θορυβήσει τους πρώην εταίρους της, καθώς κινδυνεύουν να χάσουν τα προνόµια που τους εξασφαλίζει η συνεργασία τους µε το ΕΛΚ.
Κατηγορίες
Ο Σµιτ και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, που γνωρίζουν ότι δεν µπορούν να διεκδικήσουν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς η δηµοτικότητά τους «κατακρηµνίζεται» και το πολιτικό κέντρο βάρους µετατοπίζεται προς τα δεξιά, θέλουν να διατηρήσουν τη δεύτερη θέση στο νέο Κοινοβούλιο, ώστε στη συνέχεια να διεκδικήσουν µε αξιώσεις την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, που κατέχει ο φιλελεύθερος Σαρλ Μισέλ.
Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε όταν η εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Πρασίνων, Τέρι Ρέιντκε, κατηγόρησε τον εκπρόσωπο των Φιλελευθέρων και εκπρόσωπο του κινήµατος Renew Europe Now, Σάντρο Γκότζι, για τη συµφωνία συνασπισµού του ολλανδικού φιλελεύθερου κόµµατος µε την Ακροδεξιά του Γκερτ Βίλντερς στην Ολλανδία. «∆ιώξτε το φιλελεύθερο VVD από την οµάδα σας», είπε η Ρέιντκε στον Γκότζι. «Γνωρίζω ότι η Renew Europe Now είναι αφοσιωµένη στο ευρωπαϊκό εγχείρηµα, οπότε στείλτε ένα σαφές µήνυµα τώρα και πείτε ότι θα υπάρχουν συνέπειες όταν τα κόµµατα-µέλη των οµάδων µας πηγαίνουν σε συνασπισµούς µε την Ακροδεξιά».
«∆υσάρεστη δικτατορία»
Ο κύριος υποψήφιος των Σοσιαλιστών για τις εκλογές της Ε.Ε., Νίκολας Σµιτ, επέκρινε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη συµφωνία που έκλεισε µε άλλους ηγέτες της Ε.Ε. το 2023, για τον περιορισµό της µετανάστευσης στο µπλοκ από την Τυνησία. «Αυτή δεν είναι Ευρώπη, αυτές δεν είναι ευρωπαϊκές αξίες, αυτή είναι µια συµφωνία µε µια πολύ ιδιαίτερη δυσάρεστη δικτατορία», είπε ο Σµιτ, ο οποίος είναι ο Ευρωπαίος επίτροπος του Λουξεµβούργου, σε µια καταιγιστική επίπληξη προς το αφεντικό του στην εκτελεστική εξουσία της Ε.Ε. Ο εκπρόσωπος της Αριστεράς, Βάλτερ Μπάιερ, αναφέρθηκε στο Σύµφωνο για τη Μετανάστευση, λέγοντας ότι επιτρέπει στις χώρες της Ε.Ε. να πληρώσουν για να ξεφύγουν από τις ευθύνες τους. «Αντιτίθεµαι στο Σύµφωνο Μετανάστευσης επειδή είναι ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώµατα, αλλά και επειδή επιτρέπει στα κράτη-µέλη, που δεν είναι έτοιµα να δεχτούν πρόσφυγες, να πληρώσουν χρήµατα για να βγουν από µια κοινή ευρωπαϊκή, αλληλέγγυα λύση», δήλωσε ο Μπάιερ. Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδειξε να υιοθετεί πιο δεξιές πολιτικές θέσεις στο θέµα του Μεταναστευτικού λέγοντας: «Εµείς είµαστε αυτοί στην Ευρώπη που αποφασίζουµε ποιος έρχεται στην Ε.Ε. και υπό ποιες συνθήκες και όχι οι λαθρέµποροι και οι διακινητές. Αυτό είναι υψίστης σηµασίας. Οσοι βρίσκονται εδώ παράτυπα και δεν ζητούν άσυλο πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».
Άμυνα και εξωτερική πολιτική
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, µιλώντας για την Ευρωπαϊκή Αµυνα, υπεραµύνθηκε της πρότασης του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη δηµιουργία µιας ασπίδας αεράµυνας χρηµατοδοτούµενης από την Ε.Ε. Υποστήριξε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Αµυνας µέσα από εθνικές συνεισφορές αλλά και µε ευρωπαϊκούς πόρους. Ο Σάντρο Γκότζι τάχθηκε υπέρ µιας κοινής Ευρωπαϊκής Αµυνας, καθώς και υπέρ της έκδοσης ευρωοµολόγου για την χρηµατοδότησή της. Η εκπρόσωπος των Πρασίνων, Τέρι Ράιντκεν, τόνισε την ανάγκη δηµιουργίας ενός ευρωπαϊκού ταµείου για την άµυνα, ζητώντας παράλληλα την κατάργηση της οµοφωνίας στη λήψη αποφάσεων στο Συµβούλιο. Ο Νίκολας Σµιτ ανέφερε ότι «δεν επιλέξαµε εµείς τον πόλεµο, δεν θα θέλαµε να ξοδεύουµε τόσο πολλά χρήµατα για βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά δεν γίνεται αλλιώς». Τα ζητήµατα της οικονοµίας και της καθηµερινότητας των Ευρωπαίων πολιτών πέρασαν σε δεύτερη µοίρα, αν και είναι αυτά που αυξάνουν το κύµα δυσαρέσκειας που καρπώνεται η Ακροδεξιά.
*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή