Μπάιντεν: Στα χέρια μου σχέδιο εκεχειρίας τριών φάσεων από το Ισραήλ - "Καλώ τους πάντες να το δεχθούν"
Η συμφωνία παραδόθηκε σε διαμεσολαβητές του Κατάρ από το Ισραήλ
Πρόταση που προβλέπει την πλήρη κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από κατοικημένες περιοχές της Γάζας, πρότεινε το Ισραήλ στη Χαμάς
Εκεχειρία τριών φάσεων για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, παρουσίασε το Ισραήλ στη Χαμάς, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Η πρώτη φάση, που θα έχει διάρκεια έξι εβδομάδων, προβλέπει την πλήρη κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από κατοικημένες περιοχές της Γάζας.
Αναλυτικά οι φάσεις του της κατάπαυσης του πυρός:
Η συμφωνία παραδόθηκε σε διαμεσολαβητές του Κατάρ από το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, ώστε να καταλήξει στη Χαμάς.
Το πρώτο στάδιο
Το Ισραήλ πρότεινε ένα συνολικό σχέδιο τριών φάσεων, η πρώτη εκ των οποίων θα διαρκέσει έξι εβδομάδες και θα περιλαμβάνει την πλήρη κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις κατοικημένες περιοχές του θύλακα.
Κατά τις έξι εβδομάδες το Ισραήλ και η Χαμάς θα διαπραγματευτούν ώστε να φτάσουμε στη δεύτερη φάση, που θα σηματοδοτήσει τη μόνιμη παύση των εχθροπραξιών. Εάν οι διαπραγματεύσεις κρατήσουν περισσότερες από έξι εβδομάδες, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί, για όσο συνεχίζονται και οι συνομιλίες.
Το δεύτερο και τρίτο στάδιο
Στη δεύτερη φάση θα γίνει ανταλλαγή κρατουμένων και θα απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που είναι ακόμη εν ζωή ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν, και η τρίτη περιλαμβάνει ένα μεγάλο σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.
«Ξέρω ότι ορισμένοι στο Ισραήλ, ακόμη και μέλη της κυβέρνησης, δεν θα συμφωνήσουν με το σχέδιο», τόνισε ο Μπάιντεν, προτρέποντας την ισραηλινή ηγεσία να στηρίξει τη συμφωνία, παρά τις πιέσεις που ενδεχομένως θα δεχτεί. «Ζητώ από τους Ισραηλινούς να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφθούν τι θα συμβεί αν χαθεί αυτή η στιγμή», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι η Χαμάς δεν είναι πλέον σε θέση να διαπράξει άλλη μια επίθεση σαν αυτήν της 7ης Οκτωβρίου 2023. Επισήμανε επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος για το Ισραήλ να απομονωθεί περαιτέρω διεθνώς, αν συνεχίσει τον πόλεμο.
Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα έχει πάντα ό,τι χρειάζεται για να αμύνεται.
Η ισραηλινή πρόταση έχει μεταφερθεί ήδη στο Κατάρ και τη Χαμάς και οι μεσολαβήτριες χώρες, το Κατάρ και η Αίγυπτος, εργάζονται για να εξασφαλίσουν τη διαβεβαίωση ότι η παλαιστινιακή οργάνωση δεν θα ξαναρχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ, συνέχισε.
«Είναι καιρός να τελειώσει αυτός ο πόλεμος», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, υπενθυμίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν βιώσει μια «κόλαση» και «πάρα πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν».
Η ομιλία του Τζο Μπάιντεν
Πώς σχολιάζει το BBC το σχέδιο του Μπάιντεν για τη Γάζα
Οι δηλώσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν αποτελούν μια σημαντική παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου για να επαναφέρει τη Χαμάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, γράφει το BBC σε ανάλυσή του.
Οι ισραηλινοί μεσολαβητές στη Ντόχα του Κατάρ είχαν παραδώσει μια πρόταση για τον τερματισμό των μαχών και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.
Η πρόταση αυτή στάλθηκε στη Χαμάς την Τετάρτη, αλλά η ομάδα αρνήθηκε.
Απάντησε ότι πίστευε ότι διαπραγματευόταν με καλή πίστη και ότι δεν θα επέστρεφε τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι να υπάρξει παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα. Η ομιλία του Μπάιντεν ήταν η προσπάθειά του να επισημάνει ότι αυτή είναι μια στιγμή και για τις δύο πλευρές να «τελειώνουν επιτέλους».
Ο Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει ότι υπάρχουν και εκείνοι στην ισραηλινή ηγεσία που θα ήθελαν να παραμείνουν για πάντα στη Γάζα και έτσι η μόνη εναλλακτική λύση είναι να δεχτούν όλες οι πλευρές τη συμφωνία στην οποία συμβάλλει ο ίδιος.
Το BBC γράφει πως δεν είναι σίγουρο ότι η ομιλία του Μπάιντεν θα είναι αρκετή για να επαναφέρει τη Χαμάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων - αυτό θα απαιτήσει βοήθεια τόσο από το Κατάρ όσο και από την Αίγυπτο, επισημαίνει.