Περίπου το 32% της έκτασης της Λωρίδας της Γάζας έχει καταλάβει το Ισραήλ, «κατεδαφίζοντας συστηματικά γειτονιές» προκειμένου να δημιουργηθεί μία νεκρή ζώνη και ένας κεντρικός άξονας, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Στο ποσοστό αυτό δεν περιλαμβάνεται η περιοχή του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας στα σύνορα με την Αίγυπτο, την οποία το Ισραήλ δήλωσε ότι έχει θέσει υπό τον έλεγχό του την Πέμπτη (30/5).

Η ολοκληρωτική καταστροφή περιοχών στη Γάζα πραγματοποιείται μέσω αεροπορικών επιδρομών και επιθέσεων πυροβολικού, ενώ χρησιμοποιούνται και μπουλντόζες.

«Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα» και η αξιοπρεπής ανθρώπινη ζωή είναι «σχεδόν αδύνατη», δήλωσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας για ανθρωπιστικές υποθέσεις.

«Ακόμη και αν οι άνθρωποι ήταν σε θέση να επιστρέψουν στα σπίτια τους, πολλοί δεν έχουν πλέον σπίτια για να πάνε», καταγγέλλει.

Περίπου το 85% του πληθυσμού της Γάζας, δηλαδή 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι μισοί από αυτούς εκτοπίστηκαν μόνο αυτόν τον μήνα.

Λωρίδα της Γάζας: Έχουν περιοριστεί τα σύνορα της περιοχής

Κατά τη διάρκεια της Νάκμπα το 1948, περίπου 700.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια και τα χωριά τους για να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, επισημαίνεται από το  Al Jazeera.

Περισσότεροι από 36.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, αριθμός που είναι ήδη υπερδιπλάσιος από αυτόν που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των ετών 1947-1949. Πολλοί περισσότεροι πιστεύεται ότι είναι νεκροί κάτω από τα χαλάσματα.

Η ανάλυση δορυφορικών εικόνων από τη Sanad έδειξε ποσοστά καταστροφής 80-90% στα 120 τετραγωνικά χιλιόμετρα (46 τετραγωνικά μίλια) που έχει καταλάβει το Ισραήλ.

Επίσης, χάρτης της Sanad δείχνει ότι τα σύνορα της Γάζας έχουν περιοριστεί, όπως και μια λωρίδα πλάτους 1,5 χιλιομέτρου (0,93 μιλίων) που εκτείνεται σε μήκος 6,5 χιλιόμετρα (τέσσερα μίλια) στη μέση στην περιοχή Juhor ad-Dik, γνωστή ως άξονας Νεζαρίμ.

Προσδιορίζει επίσης το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκληθεί από τον ισραηλινό στρατό στις συνοριακές περιοχές και σε ολόκληρη την κεντρική Γάζα.

Δείτε τον χάρτη

gaza_al_jazeera

To ένα τρίτο της Γάζας είναι μη κατοικήσιμο

Οι περιοχές που έχουν καταπατηθεί

Η ανάλυση δείχνει ότι περιοχές στην εμπόλεμη και πολιορκημένη λωρίδα έχουν «κατεδαφιστεί πλήρως με μπουλντόζες και γκρεμιστεί» και ότι «οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης έλαβαν χώρα σε τακτικό μοτίβο» για να μετατρέψουν αυτό που ο ΟΗΕ κάποτε αποκαλούσε «επικίνδυνες ζώνες» σε νεκρή ζώνη.

Στο βόρειο κυβερνείο, η Sanad διαπιστώνει ότι η περιοχή καταστροφής που προκλήθηκε από τις IDF στην πόλη Μπέιτ Χανούν εκτείνεται σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Γάζας, ενώ πέντε χιλιόμετρα έχουν καταστραφεί στην Μπέιτ Λαχίγια και τρία χιλιόμετρα στον καταυλισμό Τζαμπάλια.

Οι καταστροφές στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ και στον καταυλισμό Μαγκάζι έχουν φτάσει 1,7 χιλιόμετρα (ένα μίλι) και δύο χιλιόμετρα (1,2 μίλια) από τα σύνορα αντίστοιχα. Το νότιο κυβερνείο έχει πληγεί περισσότερο μέχρι στιγμής.

Στις περιοχές Κισουφίμ και Μπάνι Σουχαϊλά, και οι δύο ανατολικά της Χαν Γιουνίς, η καταστροφή έχει φτάσει τα 3,7 χιλιόμετρα και τα τέσσερα χιλιόμετρα από τα σύνορα αντίστοιχα.

Στην πόλη Ράφα, η καταστροφή εκτείνεται 5,1 χιλιόμετρα (3,2 μίλια) από τα σύνορα μέχρι τη συνοικία Ας Σαλάμ.

Ο ισραηλινός στρατός έχει ισχυριστεί ότι προσπαθεί να αφοπλίσει τη Χαμάς, αλλά έχει δώσει ελάχιστες ενδείξεις ή στοιχεία ότι οι προσπάθειές του έχουν κάποιο στρατηγικό αντίκτυπο.

Στις 23 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε οποιαδήποτε μόνιμη αλλαγή στο έδαφος της Γάζας και απορρίπτουν τη μόνιμη εκτόπιση του πληθυσμού της.

Ωστόσο, οι εκτεταμένες επιχειρήσεις με μπουλντόζες και οι απομακρύνσεις κατοίκων συνεχίζονται.

«Αυτές οι διαπιστώσεις και τα γεγονότα αποκαλύπτουν την αποικιοκρατική μεθοδολογία πάνω στην οποία εργάζεται ο ισραηλινός στρατός, συρρικνώνοντας την περιοχή της Γάζας, δημιουργώντας νέα σύνορα εντός των συνόρων και επιβάλλοντάς τα ως νέα πραγματικότητα εντός και εκτός της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας», επισημαίνει η Sanad.