Σε μια μόλις ημέρα από την είσοδό του στο TikTok, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είχε προσελκύσει 3 εκατομμύρια οπαδούς στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Η απόφαση να συμμετάσχει στην πλατφόρμα το Σάββατο θα μπορούσε να βοηθήσει τον πρώην πρόεδρο να προσεγγίσει νεότερους ψηφοφόρους στην τρίτη υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο. Ο πρώην πρόεδρος δίνει μάχη με τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου, τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

Η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν βρίσκεται ήδη στο TikTok, με περισσότερους από 340.000 ακόλουθους, αν και ο ίδιος έχει υπογράψει νομοσχέδιο για την απαγόρευση της εφαρμογής, η οποία χρησιμοποιείται από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς, εάν ο Κινέζος ιδιοκτήτης της ByteDance αποτύχει να την εκποιήσει.

Ο Τραμπ δημοσίευσε ένα αρχικό βίντεο στον λογαριασμό του, με τη διεύθυνση @realdonaldtrump, το βράδυ του Σαββάτου. Το βίντεο, το οποίο έχει περισσότερες από 56 εκατομμύρια προβολές, δείχνει τον Τραμπ να χαιρετά τους θαυμαστές σε έναν αγώνα Ultimate Fighting Championship στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ. Ο Τραμπ είπε σε μια δήλωση ότι «θα χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να μιλήσει απευθείας με τον αμερικανικό λαό...»

Η ByteDance αμφισβητεί στα δικαστήρια τη νομοθεσία που απαιτεί να πουλήσει το TikTok έως τον επόμενο Ιανουάριο διαφορετικά θα αντιμετωπίσει απαγόρευση. Ο Λευκός Οίκος λέει ότι θέλει να δει την κυριότητα που βασίζεται στην Κίνα να τερματίζεται για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η TikTok υποστήριξε ότι δεν θα μοιραστεί δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ με την κινεζική κυβέρνηση και ότι έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του απορρήτου των χρηστών της.

Η προσπάθεια του Τραμπ να απαγορεύσει το TikTok το 2020, όταν ήταν πρόεδρος, μπλοκαρίστηκε από τα δικαστήρια. Είπε τον Μάρτιο ότι η πλατφόρμα αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια, αλλά και ότι η απαγόρευσή της θα έβλαπτε ορισμένους νέους και μόνο θα ενίσχυε το Facebook της Meta Platforms, το οποίο έχει επικρίνει έντονα.

Ο Τραμπ έχει ήδη ενεργή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο Τραμπ έχει ήδη ενεργή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με περισσότερους από 87 εκατομμύρια ακόλουθους στο X και πάνω από 7 εκατομμύρια ακόλουθους στη δική του πλατφόρμα, Truth Social, όπου δημοσιεύει σχεδόν καθημερινά. Εφετείο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα όρισε ένα γρήγορο χρονοδιάγραμμα για να εξετάσει τις νομικές προκλήσεις του νέου νόμου.

Το Εφετείο των ΗΠΑ για την περιφέρεια της Κολούμπια διέταξε την υπόθεση για προφορικές συζητήσεις τον Σεπτέμβριο, αφού οι TikTok, ByteDance και μια ομάδα δημιουργών περιεχομένου TikTok ενώθηκαν με το Υπουργείο Δικαιοσύνης νωρίτερα αυτό το μήνα ζητώντας από το δικαστήριο ένα γρήγορο πρόγραμμα.

«Η δίκη ήταν σκληρή για τη σύζυγό μου»

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε εν τω μεταξύ ότι η ιστορική του δίκη και η ποινική του καταδίκη ήταν «πολύ σκληρές» για τη σύζυγό του, την πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ. Την περασμένη εβδομάδα, οι ένορκοι έκριναν τον Τραμπ ένοχο για πλαστογράφηση επιχειρηματικών αρχείων για να κρύψει πληρωμές που έγιναν στην πρώην πρωταγωνίστρια ροζ ταινιών Στόρμι Ντάνιελς κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Με την ετυμηγορία, έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδικάστηκε για ποινικό αδίκημα. Έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τη δίκη στημένη και με πολιτικά κίνητρα. Σε συνέντευξή του στο Fox News το Σαββατοκύριακο, ο κ. Τραμπ υποσχέθηκε ότι η επιτυχία στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ θα είναι η «εκδίκησή» του.

Η απόφαση για την ποινή του θα ανακοινωθεί στις 11 Ιουλίου και ο ίδιος σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά των καταδικαστικών αποφάσεων. Μιλώντας στο Fox την Κυριακή, ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος είπε ότι η δικαστική του μάχη στη Νέα Υόρκη ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τη σύζυγό του. Η δίκη περιελάμβανε λεπτομέρειες της φερόμενης συνάντησης μεταξύ του Τραμπ και της Ντάνιελς.

Διαβάστε ακόμα: Τζο Μπάιντεν για Ντόναλντ Τράμμπ: "Απειλεί τη δημοκρατία μας - Είναι μπερδεμένος, απελπισμένος και ηττημένος"

Μεταξύ άλλων ο Τραμπ φέρεται να την υποδέχθηκε με μεταξωτές πιτζάμες στη σουίτα του ξενοδοχείου του, ενώ στην κατάθεσή της, η Ντάνιελς ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Τραμπ και η σύζυγός του κοιμούνται σε διαφορετικά κρεβάτια. «Είναι καλά, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο για εκείνη», είπε ο Τραμπ για τη σύζυγό του, προσθέτοντας ότι «από πολλές απόψεις, είναι πιο σκληρό για αυτούς [την οικογένειά του] παρά για μένα».

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Νέας Υόρκης, καθεμία από τις 34 κατηγορίες κακουργημάτων για τις οποίες καταδικάστηκε ο Τραμπ θα μπορούσε να οδηγήσει σε έως και τέσσερα χρόνια φυλάκιση - αν και αυτό δεν θεωρείται πιθανό. Στη συνέντευξή του στο Fox, ο Τραμπ μίλησε για την πιθανότητα να φυλακιστεί, λέγοντας ότι «είναι εντάξει με αυτό», αλλά ότι «δεν είναι σίγουρος ότι το κοινό θα το υποστήριζε».

«Νομίζω ότι θα ήταν δύσκολο για το κοινό να το δεχτεί», είπε. «Ξέρεις, σε ένα ορισμένο σημείο υπάρχει ένα σημείο καμπής». Σε μια άλλη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο, η γυναίκα που βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης της Νέας Υόρκης - η πρώην ηθοποιός ταινιών ενηλίκων Στόρμι Ντάνιελς - είπε ότι ήταν «σοκαρισμένη» με το πόσο γρήγορα το δικαστήριο κατέληξε σε ετυμηγορία.

Στις πρώτες δημόσιες παρατηρήσεις της μετά την καταδίκη, η Ντάνιελς είπε στη βρετανική εφημερίδα The Mirror ότι πιστεύει ότι ο Τραμπ «θα πρέπει να καταδικαστεί σε φυλάκιση και κάποια κοινωφελή εργασία για τους λιγότερο τυχερούς».

«Ή να είναι ο εθελοντής σάκος του μποξ σε καταφύγιο για γυναίκες», πρόσθεσε.

Ακόμη και μετά την καταδίκη, η Ντάνιελς είπε ότι η υπόθεση «δεν έχει τελειώσει» για εκείνη.

«Δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ για μένα», είπε. «Ο Τραμπ μπορεί να είναι ένοχος, αλλά πρέπει ακόμα να ζήσω με την κληρονομιά». Ο Τραμπ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δεκάδες άλλες κατηγορίες σε τρεις άλλες ποινικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας υπόθεσης στη Τζόρτζια όπου κατηγορείται για συνωμοσία με στόχο να ανατρέψει την οριακή ήττα του από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην πολιτεία κατά τις εκλογές του 2020. Αυτή η υπόθεση είναι επί του παρόντος «κολλημένη» στις εφέσεις.

Στη Φλόριντα - όπου αντιμετωπίζει μια ομοσπονδιακή υπόθεση για τον υποτιθέμενο λάθος χειρισμό απόρρητων εγγράφων - ένας δικαστής ανέβαλε επ' αόριστον τη δίκη, λέγοντας ότι ο καθορισμός ημερομηνίας πριν από την επίλυση ερωτημάτων σχετικά με αποδεικτικά στοιχεία δεν θα ήταν «συνετός».