Λίγες ηµέρες πριν από τις ευρωεκλογές και ενώ η ευρωπαϊκή ∆εξιά ανασυντάσσεται, καθώς όπως όλα δείχνουν θα είναι ο ρυθµιστής των εξελίξεων την εποµένη των ευρωπαϊκών εκλογών, ο Μακρόν επισκέφθηκε τη Γερµανία θέλοντας να στείλει ένα µήνυµα ενότητας και αποφασιστικότητας των δύο χωρών που ηγούνται της Ενωσης. Σολτς και Μακρόν, δύο εκ διαµέτρου αντίθετες πολιτικές προσωπικότητες, ο ένας ορθολογιστής-πραγµατιστής και ο άλλος ιδεολόγος-οραµατιστής, αν και έχουν κατά καιρούς διαφωνήσει δηµόσια για µερικά από τα σηµαντικότερα ευρωπαϊκά ζητήµατα, στην τελευταία τους συνάντηση προσπάθησαν να αναδείξουν τα σηµεία ταύτισης και συνέργειας, υποβαθµίζοντας τις µεταξύ τους διαφορές, δηλώνοντας µε νόηµα αµέσως µετά το γαλλογερµανικό συµβούλιο υπουργών: «Θα συµφωνούµε πάντα και θα προχωρούµε».

Αν και στην ατζέντα των επίσηµων συζητήσεων κυριάρχησαν ο οικονοµικός εκσυγχρονισµός της Ε.Ε., η εµπορική πολιτική και η στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, είναι βέβαιο πως στις κατ’ ιδίαν επαφές τους οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για τις επικείµενες ευρωεκλογές, καθώς και τις νέες ισορροπίες που διαµορφώνονται εντός της Ε.Ε.

Να παραµείνουν κυρίαρχοι

Σύµφωνα µε διπλωµατικούς κύκλους, συµφώνησαν να διαµορφώσουν ένα κοινό µέτωπο απέναντι στην Εναλλακτική ∆εξιά, µε στόχο να παραµείνουν κυρίαρχοι στο πολιτικό παιχνίδι της Ενωσης την εποµένη τον εκλογών, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσµατος.

Στόχος τους είναι να αποτρέψουν µια συνεργασία του ΕΛΚ, που αναµένεται να είναι το πρώτο σε έδρες κόµµα του Ευρωκοινοβουλίου, µε τις δυνάµεις της Εναλλακτικής ∆εξιάς, που σύµφωνα µε τις δηµοσκοπήσεις αγγίζουν τις 144 έδρες και θα µπορούσαν να είναι η δεύτερη ισχυρότερη οµάδα στο νέο Κοινοβούλιο.

Ο Μακρόν, που έχει δηλώσει ότι δεν θα στηρίξει εκ νέου την υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν, µέσω συνεργατών του αφήνει να διαρρεύσει ότι θα προτείνει τον Μάριο Ντράγκι για την προεδρία της Επιτροπής, ποντάροντας σε ενδεχόµενη αδυναµία της εκπροσώπου του ΕΛΚ να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 361 εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Δυσαρεστηµένοι µε τη δεξιά στροφή της Φον ντερ Λάιεν

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, στους οποίους ανήκει το SPD του Σολτς, είναι επίσης δυσαρεστηµένοι µε τη δεξιά στροφή της Φον ντερ Λάιεν και δηλώνουν ότι θα την καταψηφίσουν εάν επιλέξει τελικά να συνεργαστεί µε τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς Μεταρρυθµιστές (ECR) και µε το κόµµα Ταυτότητα και ∆ηµοκρατία (I.D.). Μάλιστα ο Σολτς δήλωσε µε νόηµα ότι «όταν σχηµατιστεί η επόµενη Ευρώπη δεν πρέπει να βασίζεται σε µια πλειοψηφία που θα χρειάζεται την υποστήριξη της Ακροδεξιάς. Ο µόνος τρόπος για να καθιερωθεί µια προεδρία της Επιτροπής θα είναι να βασιστεί στα παραδοσιακά κόµµατα».

Ο Μακρόν βάζει στο τραπέζι µια ισχυρή, υπερκοµµατική προσωπικότητα κοινής αποδοχής, όπως ο Μάριο Ντράγκι, για να πιέσει τη Φον ντερ Λάιεν, που είναι το φαβορί για την προεδρία στην Κοµισιόν, να παραµείνει πιστή στους εταίρους της τής Κεντροαριστεράς.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, που επίσης διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγµατα, καθώς επέλεξε να κατεβεί υποψήφια µε το κόµµα της Αδέλφια της Ιταλίας, που ανήκει στην οµάδα του ECR, σήκωσε το γάντι που πέταξε η Φον ντερ Λάιεν προς την Εναλλακτική ∆εξιά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόµενο µετεκλογικής συνεργασίας της µε το ΕΛΚ.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της RAI για τον ρόλο της στη νέα Ευρώπη, η Μελόνι ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ιταλία δεν ακολουθεί πλέον τη Γερµανία, αλλά πρωτοπορεί. Αν µε βοηθήσουν οι Ιταλοί, µπορούµε να αλλάξουµε την Ευρώπη».

Με ποιον θα πάει η Μελόνι

Λίγες ηµέρες νωρίτερα και η Μαρίν Λεπέν ζήτησε τη στήριξη της Μελόνι για να ενώσει τα κόµµατα της Εναλλακτικής ∆εξιάς του Ευρωκοινοβουλίου, το ECR και το I.D., συγκροτώντας µια νέα υπεροµάδα, ώστε να γίνουν οι δεύτερη µεγαλύτερη πολιτική δύναµη στο νέο Κοινοβούλιο, ξεπερνώντας την Κεντροαριστερά και τους Φιλελεύθερους.

Μάλιστα το κόµµα της Μαρίν Λεπέν, σε µια προσπάθεια να πλησιάσει την κυρίαρχη δεξιά πτέρυγα, έσπασε τους δεσµούς του µε το εξτρεµιστικό AfD της Γερµανίας, βγάζοντάς το από την οµάδα του I.D. Το δίληµµα της Μελόνι είναι πλέον µε ποιον θα πάει: µε τη Φον ντερ Λάιεν ή τη Μαρίν Λεπέν, καθώς η πρώτη έχει αποκλείσει ρητά το ενδεχόµενο συνεργασίας µε το I.D. της Λεπέν.

Σύµφωνα µε Ευρωπαίους αναλυτές, µια λύση θα ήταν η Μελόνι να ενώσει τις δυνάµεις της µε τη Λεπέν, για να σχηµατίσουν µια ενισχυµένη εναλλακτική δεξιά οµάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και τµήµα της οµάδας να παράσχει στήριξη σε έναν συνασπισµό υπό τη Φον ντερ Λάιεν.

Η άλλη λύση θα ήταν η δεξιά υπεροµάδα να συγκροτηθεί µετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για την εκλογή του επόµενου προέδρου της Επιτροπής στα µέσα Σεπτεµβρίου. Αυτή είναι µια πιο ρεαλιστική λύση, που θα ικανοποιούσε όλες τις πλευρές, καθώς δεν θα άφηνε εκτός τους παραδοσιακούς κεντροαριστερούς συµµάχους του ΕΛΚ και παράλληλα θα έβαζε στο πολιτικό παιχνίδι και τη ∆εξιά της Μελόνι. Σε επίπεδο προσώπων και η Φον ντερ Λάιεν θα εξασφάλιζε την επανεκλογή της, αλλά και ο Σολτς µε τον Μακρόν θα έβγαιναν ενισχυµένοι.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»