Προέλαση του Ισραήλ στη Ράφα - ∆ίχως τέλος η επιχείρηση των Ενόπλων ∆υνάµεών του
Το ενδεχόµενο παράτασης της σύγκρουσης
Tην ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα ζητά συµβιβαστική λύση – «Πυρά» κατά της Ισπανίας για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτου
Συνεχίζουν την επιχείρησή τους στη Ράφα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάµεις, την ώρα που σε διεθνές επίπεδο κυριαρχεί η θέση περί ουσιαστικότερων διαβουλεύσεων, προκειµένου να τεθεί επί τάπητος ένας συµβιβασµός, προς όφελος της παύσης της µάχης, αλλά και των αµάχων που βρίσκονται στην περιοχή.
Την ίδια στιγµή, στο προσκήνιο βρέθηκε η δήλωση του συµβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε ότι ενδέχεται η σύγκρουση να συνεχιστεί γι’ άλλους επτά µήνες, σε µία διαδικασία που από την 7η Οκτωβρίου και την εισβολή της «Χαµάς» στο Ισραήλ παρακίνησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να δηλώσει ότι «θα αγωνιστεί µέχρι την τελική εξόντωση των τροµοκρατών» της «Χαµάς».
Εντονες συζητήσεις προκάλεσαν όµως και οι δηλώσεις του Τσάχι Χανέγκµπ, συµβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος ανέφερε το ενδεχόµενο της περαιτέρω διάρκειας του πολέµου -για ακόµη επτά µήνες- µε σκοπό την ολοκληρωτική τους νίκη απέναντι στο παλαιστινιακό κίνηµα. Γνωστοποίησε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για το µεταπολεµικό µέλλον της Γάζας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επιθυµούν σε καµία περίπτωση «να κυβερνήσουν την περιοχή».
Το σκέλος περί της υποστηρικτικής στάσης αναδεικνύεται και από το ρεπορτάζ των «New York Times» και CNN, που βασισµένοι -εν µέρει- σε αναλύσεις εικόνων συντριµµιών των πυροµαχικών, υποστηρίζουν ότι οι δυνάµεις του Ισραήλ χρησιµοποίησαν κατά τον βοµβαρδισµό στη Ράφα αµερικανικές κατευθυνόµενες βόµβες GBU39 -κατασκευής του οµίλου Boeing. Το ρεπορτάζ «ντρίµπλαρε» σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Συµβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κέρµπι, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον περιµένει τα αποτελέσµατα της εσωτερικής έρευνας που διενεργείται για τον βοµβαρδισµό.
Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ, Ρόµπερτ Γουντ, επ’ αφορµή του σχεδίου απόφασης της Αλγερίας, που επιδιώκει την άµεση κατάπαυση του πυρός, επεσήµανε πως ακόµη ένα ψήφισµα του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «δεν θα βοηθούσε», καθώς δεν θα αλλάξει την τρέχουσα κατάσταση στο πεδίο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο παρατηρείται πως παρά την άµεση ανάγκη για λήξη των εχθροπραξιών, τα πεδία των µαχών παραµένουν σταθερά, σε έναν πόλεµο που έχει φέρει ανατροπές στη Μέση Ανατολή - και όχι µόνο.
Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή
Την ίδια στιγµή, στο προσκήνιο βρέθηκε η δήλωση του συµβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε ότι ενδέχεται η σύγκρουση να συνεχιστεί γι’ άλλους επτά µήνες, σε µία διαδικασία που από την 7η Οκτωβρίου και την εισβολή της «Χαµάς» στο Ισραήλ παρακίνησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να δηλώσει ότι «θα αγωνιστεί µέχρι την τελική εξόντωση των τροµοκρατών» της «Χαµάς».
Διατήρηση της έντασης
Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έθεσε υπό τον έλεγχό του ουδέτερη ζώνη -στρατηγικής σηµασίας- κατά µήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, κοντά στην πόλη που πλέον αποτελεί το νέο επίκεντρο του πολέµου µε την ισλαµιστική οργάνωση. Με τη διαµάχη να κρατεί, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ηµισέληνος κατήγγειλε τον θάνατο δύο εργαζοµένων της σε «απευθείας πλήγµα» του ισραηλινού στρατού τη νύχτα της Τετάρτης, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε δυνάµεις σε πόλεις της ∆υτικής Οχθης, σε αντίποινα για «επίθεση» που έλαβε χώρα το ίδιο βράδυ και κόστισε τη ζωή σε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες. Παράλληλα, ο ίδιος στρατός ανέφερε ότι εντόπισε σχεδόν «είκοσι υπόγειες σήραγγες» παραµεθόρια, που υποστηρίζει ότι αξιοποιούνται για λαθρεµπόριο από ένοπλες οργανώσεις, µε την Αίγυπτο να διαψεύδει απευθείας τα όσα έγιναν γνωστά, ισχυριζόµενη πως το Ισραήλ επιχειρεί µε κάθε τρόπο να αιτιολογήσει την εισβολή στη Ράφα.Εντονες συζητήσεις προκάλεσαν όµως και οι δηλώσεις του Τσάχι Χανέγκµπ, συµβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος ανέφερε το ενδεχόµενο της περαιτέρω διάρκειας του πολέµου -για ακόµη επτά µήνες- µε σκοπό την ολοκληρωτική τους νίκη απέναντι στο παλαιστινιακό κίνηµα. Γνωστοποίησε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για το µεταπολεµικό µέλλον της Γάζας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επιθυµούν σε καµία περίπτωση «να κυβερνήσουν την περιοχή».
Πίεση και στα δύο μέρη
Με υπερδυνάµεις όπως οι ΗΠΑ, αλλά και κράτη ανά τον κόσµο να πιέζουν τα δύο µέρη για περαιτέρω συµβιβασµό, οι επιχειρήσεις συνεχίζονται, την ώρα που το Ισραήλ «εξαπέλυσε πυρά» κατά της Ισπανίας, η οποία προέβη στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Παρά τον «ψυχρό πόλεµο» µεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου, που κρατούσε για αρκετό καιρό και την πίεση του πρώτου προς εξεύρεση συµβιβαστικής λύσης, οι Ηνωµένες Πολιτείες διατηρούν µία υποστηρικτική στάση στον ίδιο, αλλά φυσικά υπό το πρίσµα της κατεύθυνσης προς τη λύση της πολεµικής σύγκρουσης.Το σκέλος περί της υποστηρικτικής στάσης αναδεικνύεται και από το ρεπορτάζ των «New York Times» και CNN, που βασισµένοι -εν µέρει- σε αναλύσεις εικόνων συντριµµιών των πυροµαχικών, υποστηρίζουν ότι οι δυνάµεις του Ισραήλ χρησιµοποίησαν κατά τον βοµβαρδισµό στη Ράφα αµερικανικές κατευθυνόµενες βόµβες GBU39 -κατασκευής του οµίλου Boeing. Το ρεπορτάζ «ντρίµπλαρε» σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Συµβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κέρµπι, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον περιµένει τα αποτελέσµατα της εσωτερικής έρευνας που διενεργείται για τον βοµβαρδισµό.
Έκκληση σε ΗΠΑ
Στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάγκης για βοήθεια για την ανθρωπιστική κρίση που επικρατεί, ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας έκανε έκκληση προς τις ΗΠΑ για άνοιγµα του περάσµατος της Ράφα που αξιοποιείται για την είσοδο ανθρωπιστικών και ιατρικών προµηθειών στην περιοχή, καθώς το Ισραήλ έχει πλέον υπό τον έλεγχό του το πέρασµα από την παλαιστινιακή πλευρά, µε τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη περαιτέρω ιατρικών προµηθειών προς τη Λωρίδα της Γάζας µέσω αυτού.Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ, Ρόµπερτ Γουντ, επ’ αφορµή του σχεδίου απόφασης της Αλγερίας, που επιδιώκει την άµεση κατάπαυση του πυρός, επεσήµανε πως ακόµη ένα ψήφισµα του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «δεν θα βοηθούσε», καθώς δεν θα αλλάξει την τρέχουσα κατάσταση στο πεδίο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο παρατηρείται πως παρά την άµεση ανάγκη για λήξη των εχθροπραξιών, τα πεδία των µαχών παραµένουν σταθερά, σε έναν πόλεµο που έχει φέρει ανατροπές στη Μέση Ανατολή - και όχι µόνο.
Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή