Έναν απρόσμενο σύμμαχο βρήκε η Ελλάδα στην προσπάθεια που καταβάλει για να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Ο λόγος για την Ζεϊνέπ Μποζ που είναι η επικεφαλής της υπηρεσίας καταπολέμησης της αρχαιοκαπηλίας, του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.

Η κυρία Μποζ αφότου αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας και το Τμήμα Προϊστορικής Αρχαιολογίας, ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός εμπειρογνώμων στο Υπουργείο Πολιτισμού το 2007.

Το 2010, της απονεμήθηκε ο τίτλος του εμπειρογνώμονα με τη διατριβή του με τίτλο «Σύμβαση UNIDROIT 1995 και διμερείς συμφωνίες». Το 2014 εργάστηκε στην UNESCO και το 2015, διορίστηκε ως εκπρόσωπος της UNESCO στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εφαρμογή των παραγράφων 15-17 της απόφασης 2199 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που αφορά στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου για τις αρχαιότητες. Στις αρχές του 2017, η Ζεϊνέπ επέστρεψε στη θέση της στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Παράλληλα είναι κάτοχος τίτλου ανώτερων Σπουδών στην Τέχνη, το Δίκαιο και την Ηθική (London Institute of Art and Law). Όσον αφορά τις επαγγελματικές της δραστηριότητες, περιλαμβάνονται η εφαρμογή της σύμβασης της UNESCO του 1970, η οργάνωση προγραμμάτων κατάρτισης και ευαισθητοποίησης, η συμβολή στις πολιτικές της Τουρκίας για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και οι εκστρατείες επαναπατρισμού αρχαίων αντικειμένων.

Σημειώνεται ότι η Ζεϊνέπ Μποζ έχει κερδίσει την αναγνώριση και το σεβασμό από την εγχώρια και διεθνή αρχαιολογική κοινότητα για τις δράσεις της στον τομέα της καταπολέμησης της αρχαιοκαπηλίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.