Η μειωμένη διαύγεια και η πνευματική και φυσική «παρακμή» του 81χρονου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι απολύτως εμφανείς και ανησυχούν δεκάδες πολιτικούς και συνεργάτες του τους τελευταίους μήνες, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η αμερικανική ιστορική «συστημική» εφημερίδα Wall Street Journal.  

Η εφημερίδα περιγράφει έναν πρόεδρο ο οποίος στη διάρκεια συναντήσεων με συνομιλητές του εμφανίζεται να «γλιστράει» και να βυθίζεται στον κόσμο του, να λαγοκοιμάται, να μιλάει τόσο σιγά, που δύσκολα τον ακούν και να μην μπορεί να πει «καλησπέρα» χωρίς τις σημειώσεις του.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας βασίσθηκε σε μαρτυρίες τουλάχιστον 45 Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών νομοθετών και στελεχών που μίλησαν στη «Wall Street Journal».

walla_street_gia_bayden

«Wall Street Journal»: «Πίσω από κλειστές πόρτες ο Μπάιντεν δείχνει σημάδια επιδείνωσης»

«Πίσω από κλειστές πόρτες ο Μπάιντεν δείχνει σημάδια επιδείνωσης. Οι συμμετέχοντες σε συναντήσεις είπαν ότι ο 81χρονος πρόεδρος κατά καιρούς είχε κακή απόδοση. Ο Λευκός Οίκος απαντάει ότι ο Μπάιντεν είναι οξυδερκής και οι επικριτές του παίζουν βρώμικο πολιτικό παιχνίδι», αναφέρει χαρακτηριστικά η «Wall Street Journal».

Oρισμένοι από τους 45 και πλέον Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς βουλευτές και στελέχη που έδωσαν συνέντευξη στη «Wall Street Journal» περιέγραψαν έναν πρόεδρο που μιλούσε τόσο ξέπνοα και χαμηλόφωνα κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του, που οι συμμετέχοντες δυσκολεύονταν να τον καταλάβουν. Άλλοι παρατήρησαν ότι η συμπεριφορά του Μπάιντεν και η κατανόηση των πολιτικών λεπτομερειών διέφεραν από μέρα σε μέρα και συχνά βασίζονταν σε σημειώσεις και βοηθούς κατά τη διάρκεια των διασκέψεων.

«Δεν μπορούσες να είσαι εκεί και να μη νιώθεις άβολα. Θα πω μόνο αυτό», είπε στην εφημερίδα ένα άτομο το οποίο συναντήθηκε με τον πρόεδρο κατά τη διάρκεια κρίσιμων διαπραγματεύσεων σχετικά με τη χρηματοδότηση του Κογκρέσου για τη βοήθεια της Ουκρανίας τον Ιανουάριο. Άλλοι θυμήθηκαν ότι ο Μπάιντεν χρειάστηκε περίπου 10 λεπτά από τη στιγμή που μπήκε στην αίθουσα για να ξεκινήσει η συνάντηση και, όταν το έκανε, χρησιμοποίησε κάρτες σημειώσεων για να αναφερθεί σε προφανή σημεία με τα οποία όλοι συμφωνούσαν ήδη, ενώ οι συμμετέχοντες μετά βίας τον άκουγαν.

«Μεγάλο μέρος της συζήτησης δεν τον περιελάμβανε», αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος ζήτησε από το προσωπικό του να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις που του τέθηκαν απευθείας.


Ο Μπάιντεν «μιλούσε ασυνάρτητα», μουρμούριζε

Ο πρόεδρος της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, Ρεπουμπλικανός από τη Λουιζιάνα, εξέφρασε πρόσφατα την ανησυχία του στον πρόεδρο για την πολιτική εξαγωγής υγρού φυσικού αερίου της κυβέρνησης - φοβούμενος ότι ωφελούσε τη Ρωσία. Ο Μπάιντεν δεν φαινόταν να γνωρίζει ότι η πολιτική ίσχυε στην πραγματικότητα και ισχυρίστηκε ψευδώς ότι ήταν «μόνο μια μελέτη». Ο διάλογος «απογοήτευσε» τον Τζόνσον, σύμφωνα με πηγές.

Ο Μπάιντεν «μιλούσε ασυνάρτητα», μουρμούριζε και η ικανότητά του να διοικεί διέφερε από μέρα σε μέρα κατά τη διάρκεια των τεταμένων διαπραγματεύσεων για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους τον περασμένο Μάιο, υπενθύμισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Κέβιν ΜακΚάρθι. «Είχε πάντα σημειώσεις», είπε αναφερόμενος στην εξάρτηση του Μπάιντεν από τα γραπτά. «Δεν μπορούσε να διαπραγματευτεί με άλλο τρόπο. Συνήθιζα να συναντιέμαι μαζί του όταν ήταν αντιπρόεδρος, πήγαινα σπίτι του. Δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος», πρόσθεσε.

Σε συνεχείς επαφές με τον Μπάιντεν, βουλευτές στους οποίους είχε αναθέσει ο ΜακΚάρθι να διατυπώσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου ανώτατου ορίου χρέους προσπάθησαν να κάνουν τον πρόεδρο να αποφασίσει τα βασικά σημεία. Οι συνομιλίες τους με τον πρόεδρο ήταν απογοητευτικά «γενικές» και ο Μπάιντεν εξέφραζε μόνο «αισιοδοξία για την επίλυση των πραγμάτων».

«Επέστρεφε σε όλα τα παλιά πράγματα που είχαν γίνει εδώ και πολύ καιρό», είπε ο MαΚάρθι στη «Wall Street Journal» σχετικά με τα βασανιστικά τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων, υπονοώντας ότι ο Μπάιντεν φαινόταν να έχει ξεχάσει πόσο μακριά ήταν ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο όταν ολοκληρωνόταν μια συμφωνία.

«Και σοκαρίστηκε όταν του είπα: "Όχι, κύριε πρόεδρε. Μιλήσαμε γι' αυτές τις συναντήσεις πριν. Τελειώσαμε με αυτό"», θυμάται.
Ανώτερος συνεργάτης των Ρεπουμπλικανών είπε στην The Post ότι οι ανησυχητικές καταγγελίες είναι ο λόγος για τον οποίο το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει κασέτες από τη συνέντευξη του Μπάιντεν με τον πρώην ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Χουρ στην έρευνα απόρρητων εγγράφων. «Πίσω από κλειστές πόρτες; Δεν είναι προφανές στο κοινό;», είπε το στέλεχος. «Δεν νομίζεις ότι αυτός είναι ο λόγος που θέλουν να κρύψουν τις καταγραφές του Χουρ;».


«Ψευδείς ισχυρισμοί»

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου απέρριψε τις πληροφορίες ότι πρόκειται για έναν πρόεδρο με φθίνουσα πνευματική οξύτητα. «Οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου, οι ξένοι ηγέτες και οι ακομμάτιστοι ειδικοί σε θέματα εθνικής ασφάλειας κατέστησαν σαφές με τα δικά τους λόγια ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ένας οξυδερκής και αποτελεσματικός ηγέτης, που έχει βαθύ ιστορικό νομοθετικών επιτευγμάτων», είπε ο εκπρόσωπος Άντριου Μπέιτς.

«Τώρα, το 2024, οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής προβάλλουν ψευδείς ισχυρισμούς, ως πολιτική τακτική που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις που έκαναν οι ίδιοι και οι συνάδελφοί τους».

Ο Μπάιντεν, ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, θα είναι 86 ετών μέχρι το τέλος της δεύτερης θητείας του, εάν επανεκλεγεί.