Έναν ανέλπιστο σύμμαχο στην προσπάθειά της για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα βρήκε η Ελλάδα στο πρόσωπο της εκπροσώπου της Τουρκίας στην UNESCO. Η Ζεϊνέπ Μποζ, επικεφαλής του τμήματος του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού για την καταπολέμηση της εμπορίας αρχαιοτήτων, αμφισβήτησε το βρετανικό επιχείρημα ότι υπήρχε φιρμάνι που έδινε άδεια στον λόρδο Έλγιν να αφαιρέσει τα μάρμαρα από τον Παρθενώνα.

Αμφισβήτηση της βρετανικής ιστορίας

Η Μποζ δήλωσε στην επιτροπή της UNESCO ότι ο Έλγιν δεν είχε άδεια από την Οθωμανική Αυτοκρατορία για να πάρει τα Μάρμαρα. «Δεν γνωρίζουμε κανένα έγγραφο που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά», είπε, ανατρέποντας τον ισχυρισμό ότι ο Έλγιν είχε φιρμάνι που του επέτρεπε «να αφαιρεί κάθε κομμάτι πέτρας με παλιές επιγραφές ή φιγούρες πάνω τους». Το έγγραφο αυτό, που μεταφράστηκε στα ιταλικά από τη βρετανική πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη, βρίσκεται τώρα στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο το χρησιμοποιεί για να διεκδικήσει την κυριότητα των Μαρμάρων.

View this post on Instagram

A post shared by Zeynep Boz (@zeynboz)

Σημαντική στήριξη

Η δήλωση της Μποζ καταρρίπτει το επίσημο επιχείρημα της Βρετανίας για τη νόμιμη απόκτηση των Μαρμάρων. Επιπλέον, η ίδια ανέφερε: «Ανυπομονούμε ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών, καθώς πιστεύουμε ότι θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή συμπεριφοράς για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών και θα είναι το ισχυρότερο μήνυμα που δίνεται παγκοσμίως».

4ter

Ποια είναι η Ζεϊνέπ Μποζ

Η Ζεϊνέπ Μποζ είναι αρχαιολόγος και εργάζεται στον τομέα της καταπολέμησης της λαθρεμπορίας πολιτιστικών αγαθών στο εξωτερικό εδώ και 17 χρόνια. Είναι υπεύθυνη για την πρόληψη των παράνομων ανασκαφών, την επιστροφή αντικειμένων που απήχθησαν ή μεταφέρθηκαν παράνομα από την Τουρκία και την ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα.

Τι γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες

Η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» αναφέρει: «Υποστήριξη στον γείτονα, η κυρία Ζεϊνέπ έκανε την Αθήνα ευτυχισμένη». Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Τουρκία στηρίζει το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών και ότι η Ζεϊνέπ Μποζ έγινε το πρόσωπο της ημέρας στην Ελλάδα. Η «Hurriyet» υπογραμμίζει τη δήλωσή της: «Δεν γνωρίζουμε την ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιούσε αυτή την αγορά που έκαναν οι Βρετανοί αποικιοκράτες εκείνη την εποχή. Ανυπομονούμε να γιορτάσουμε την επιστροφή αυτών των αγαλμάτων στην Ελλάδα με όλη μας την καρδιά».

Η τουρκική «Haber» προσθέτει: «Οθωμανικό χαστούκι από την Τουρκία και την Ελλάδα στους Βρετανούς… Κατέρρευσε το ψέμα δύο αιώνων». Σύμφωνα με το άρθρο, η Μποζ δήλωσε ότι το φιρμάνι που φέρεται να δόθηκε στον Έλγιν δεν υπήρξε ποτέ, κάτι που ενισχύει τη θέση της Ελλάδας για την επιστροφή των Μαρμάρων.

Με την ισχυρή αυτή υποστήριξη από την Τουρκία, η Ελλάδα βλέπει τις προσπάθειές της για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα να ενισχύονται σημαντικά, ενώ η δήλωση της Ζεϊνέπ Μποζ προσφέρει έναν κρίσιμο σύμμαχο στη μακροχρόνια αυτή υπόθεση.