Κυκλοφόρησαν τα νέα χαρτονομίσματα με το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου Γ', το οποίο βασίζεται σε μια φωτογραφία του που τραβήχτηκε το 2013.

Τα νέα χαρτονομίσματα της Τράπεζας της Αγγλίας με τον βασιλιά Κάρολο θα αντικαταστήσουν σταδιακά αυτά που είναι κατεστραμμένα ή θα εκδοθούν όταν αυξηθεί η ζήτηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κάρολος είναι ο δεύτερος μονάρχης που εμφανίζεται σε αυτά τα χαρτονομίσματα, με τη βασίλισσα Ελισάβετ II να εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1960.

Μπορεί να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να εμφανιστούν στα πορτοφόλια των πολιτών. Μέχρι τότε, οι πολίτες μπορούν ακόμη να χρησιμοποιήσουν τα τρέχοντα χαρτονομίσματα των 5, 10, 20 και 50 λιρών που φέρουν το πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η πίσω όψη των σημερινών τραπεζογραμματίων της Τράπεζας της Αγγλίας από πολυμερές, στα οποία κατά αύξουσα σειρά απεικονίζονται οι Sir Winston Churchill, Jane Austen, JMW Turner και Alan Turing, παραμένει αμετάβλητη.


Εκτυπώθηκαν πέρυσι

Τα πρώτα νέα χαρτονομίσματα εκτυπώθηκαν πέρυσ. Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, δόθηκε στο BBC αποκλειστική πρόσβαση στον εξαιρετικά ασφαλή ιστότοπο όπου παράγονται. Ένα χρόνο μετά, ο Βασιλιάς παρουσιάστηκε με ένα πλήρες σετ με τους χαμηλότερους σειριακούς αριθμούς, ακολουθώντας την παράδοση του μονάρχη να λαμβάνει τις πρώτες εκδόσεις νέων τραπεζογραμματίων.

Το πρώτο από τα νέα χαρτονομίσματα παρουσιάστηκε στον Βασιλιά από τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι και την επικεφαλής ταμία Σάρα Τζον. «Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή, καθώς είναι η πρώτη φορά που αλλάξαμε το μονάρχη στα χαρτονομίσματα μας», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ενώ ο Βασιλιάς εμφανίζεται στα τραπεζογραμμάτια, τα μετρητά μπορεί να εξαφανιστούν σταδιακά από τη ζωή μας, με τον Μπέιλι να προσθέτει ότι: «Γνωρίζουμε ότι τα μετρητά είναι σημαντικά για πολλούς ανθρώπους και δεσμευόμαστε να τα παρέχουμε για όσο διάστημα τα απαιτεί το κοινό».