Μπορεί να βρισκόµαστε πέντε µήνες πριν από τις αµερικανικές εκλογές, ωστόσο αυτό δεν σηµαίνει ότι οι υποψήφιοι δεν έχουν στο φουλ τις µηχανές τους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και η αντιπρόεδρος, Κάµαλα Χάρις, σε µία προσπάθεια να κερδίσουν και πάλι τις ψήφους των Αφροαµερικανών που φαίνονται απογοητευµένοι από τη διακυβέρνηση του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, αποφάσισαν να τρέξουν την καµπάνια επαναπροσέγγισής τους. Μάλιστα το δίδυµο Μπάιντεν - Χάρις προειδοποιεί ότι µία δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραµπ στο Οβάλ Γραφείο θα αποδειχθεί καταστροφική.

H πρωτοβουλία τους ξεκίνησε από το Κολέγιο Girard στη Φιλαδέλφεια, όπου έγιναν δεκτοί από το συγκεντρωµένο πλήθος που τους χειροκροτούσε και φώναζε ρυθµικά «τέσσερα χρόνια ακόµη». Σε µία αποστροφή του λόγου, ο πρόεδρος Μπάιντεν -κατά τη διάρκεια του οποίου απαρίθµησε τα επιτεύγµατα της κυβέρνησής του που επηρέασαν θετικά τους Αφροαµερικανούς- υποστήριξε ότι «µια υπόσχεση δόθηκε και µια υπόσχεση τηρήθηκε». Ακολούθως υποστήριξε ότι παρά τις δυσκολίες προχώρησε στη διαγραφή φοιτητικών δανείων περίπου 1,2 δισ. δολαρίων, δηµιούργησε βάσεις δεδοµένων όπου οι πολίτες θα µπορούν να κάνουν αναφορές για ανάρµοστη συµπεριφορά των αστυνοµικών αρχών, ενώ διόρισε την Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον στο Ανώτατο ∆ικαστήριο της χώρας, η οποία έγινε η πρώτη µαύρη γυναίκα που διορίζεται σε αυτή τη θέση. Οπως εξήγησε ο 81χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ, τα παραπάνω επιτεύγµατα προχώρησαν χάρη στην «τεράστια εµπιστοσύνη» που του έδειξαν οι µαύροι ψηφοφόροι στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Σχετικά µε τις εκλογές του Νοεµβρίου, δήλωσε ότι «θα κάνουµε τον Ντόναλντ Τραµπ να ηττηθεί ξανά» και παρά το γεγονός ότι εµφανίστηκε αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσµα που θα τον οδηγήσει στην ανανέωση της θητείας του, είπε: «Σας χρειάζοµαι». Μάλιστα ρώτησε το κοινό: «Είστε µαζί µου;». Εκείνη τη στιγµή οι συγκεντρωµένοι σηκώθηκαν όρθιοι και φώναζαν «Ναι».

Αμερικανικές εκλογές: Τι δείχνουν οι δηµοσκοπήσεις

Σηµειώνεται ότι εδώ και πολλούς µήνες δηµοσκοπήσεις που διενεργούνται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δείχνουν ότι ο ∆ηµοκρατικός Μπάιντεν χάνει υποστηρικτές από το κοινό των Αφροαµερικανών και των Λατίνων ψηφοφόρων, µε τον Ντόναλντ Τραµπ να εµφανίζεται έτοιµος να εκµεταλλευτεί αυτές τις απώλειες. Πάντως οι ∆ηµοκρατικοί δεν φαίνεται να επηρεάζονται, καθώς εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα καταφέρουν να κρατήσουν αυτά τα εκλογικά κοινά, τα οποία δεν αποκλείεται να αποδειχθούν στο τέλος της ηµέρας διαµορφωτές του εκλογικού αποτελέσµατος του Νοεµβρίου.

Πάντως, όπως ανέφερε µέσα στην εβδοµάδα δηµοσίευµα του αµερικανικού δικτύου NBC, µεγάλες οµάδες µαύρων και Λατινοαµερικανών ψηφοφόρων έχουν αυξηµένες ανησυχίες για την οικονοµία υπό την παρούσα προεδρία. Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε δηµοσκόπηση του NBC που διενεργήθηκε τον Απρίλιο, το 1/3 των µαύρων ερωτηθέντων και τα 2/3 των Λατινοαµερικανών ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η οικονοµία δεν έχει βελτιωθεί υπό τον Μπάιντεν. Ακόµη, σχεδόν 6 στους 10 ψηφοφόρους δήλωσαν ότι αισθάνονται πως το οικογενειακό τους εισόδηµα υπολείπεται του κόστους ζωής. Από την άλλη πλευρά, µία δηµοσκόπηση του NBC News τον Ιανουάριο έδειξε ότι ο Μπάιντεν είχε 35% δηµοτικότητα µεταξύ των Λατίνων. Ο Μπάιντεν και ο Τραµπ ισοψήφησαν µεταξύ των Λατίνων ψηφοφόρων (Τραµπ 42% και Μπάιντεν 41%), οι οποίοι ρωτήθηκαν ποιον θα ψήφιζαν σε µία ρεβάνς. Το 2020 ο Μπάιντεν κέρδισε το 65% των ψήφων των Λατίνων, έναντι 32% για τον Τραµπ.

Και η πρώτη κυρία στο παιχνίδι επαναπροσέγγισης των µαύρων ψηφοφόρων

Στο παιχνίδι επαναπροσέγγισης των µαύρων ψηφοφόρων µπήκε και η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν, η οποία µετέβη σε Ουισκόνσιν και Τζόρτζια και εγκαινίασε την καµπάνια «Women for Biden-Harris», τονίζοντας τη σηµασία των µικρών επιχειρήσεων που ανήκουν σε Αφροαµερικανίδες. Από την πλευρά της, η Αµερικανίδα αντιπρόεδρος πραγµατοποίησε αρκετές στάσεις σε περιοχές όπου θα δοθεί µάχη στήθος µε στήθος µε τον Ντόναλντ Τραµπ και έστειλε το µήνυµα αναφορικά µε τις επενδύσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν σε επιχειρήσεις που ανήκουν σε µαύρους. Η εκστρατεία των ∆ηµοκρατικών, θέλοντας να βάλει στο στόχαστρο τον Τραµπ, αντιπαραβάλλει όσα κάνει για τις συγκεκριµένες κοινότητες µε τη ρητορική του Ρεπουµπλικανού µεγιστάνα, την οποία και χαρακτηρίζει «προσβλητική». Μάλιστα, αναφέρει πως τον Φεβρουάριο ο Τραµπ δήλωσε ότι επειδή έχει υποστεί διακρίσεις, οι µαύροι ψηφοφόροι θα στραφούν σε αυτόν, καθώς και αυτοί στο παρελθόν έχουν υποστεί τα ίδια. Αξίζει να σηµειώσουµε ότι υπάρχουν ενδείξεις µε βάση τις οποίες οι µαύροι ψηφοφόροι φλερτάρουν µε την αποχή, καθώς σε έρευνα που διεξήχθη τον Ιανουάριο του 2023 µόλις το 54% δήλωσαν ενθουσιασµένοι ή άνετοι µε µια υποψηφιότητα του Μπάιντεν για τον Λευκό Οίκο, ενώ τον Φεβρουάριο του 2020 το 74% ήταν θετικά διακείµενοι. Τέλος, πρέπει να επισηµανθεί ότι τον Φεβρουάριο οι σύµµαχοι του Τραµπ ανακοίνωσαν ότι θα αναπτύξουν πρωτοβουλίες για να προσεγγίσουν τους µαύρους ψηφοφόρους µέσω διαφόρων οµάδων. Ενας αξιωµατούχος της εκστρατείας του Τραµπ δήλωσε µέσα στην εβδοµάδα ότι σύντοµα σχεδιάζει να ξεκινήσει έναν συνασπισµό µε ένα σχέδιο πολιτικής για να υπογραµµίσει πως οι µαύροι και οι Λατινοαµερικανοί θα επωφεληθούν από την ατζέντα του Τραµπ. Η εκστρατεία σχεδιάζει να αντιπαραβάλει τις πολιτικές του Τραµπ µε τις «καταστροφικές πολιτικές» του Μπάιντεν, σύµφωνα µε τον αξιωµατούχο.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»